دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

مرکز تبیین و ترویج سند چشم انداز ایران ۱۴۰۴


مرکز تبیین و ترویج سند چشم انداز ایران ۱۴۰۴
در سالهای پایانی دهه هفتاد، مقام معظم رهبری (مدظله العالی) وجود حلقه ای مفقوده ای را در برنامه ریزی کلان، برای مسئولان ارشد نظام یادآور شدند و فرمودند: “باید این حلقه مفقوده به تمام برنامه ها جهت بدهد”. از همان ایام مجمع تشخیص مصلحت نظام، در پی چاره جویی برای یافتن این حلقه ی مفقوده، موظف شدکاری بزرگ را در عرصه مدیریت راهبردی کشور آغاز کند. “درست است که این سند و سیاست ها، فرایندی دارد لیکن آن کسی که در این زمینه کار و فکر می کند و تصمیم می گیرد خود رهبری است. این سیاست ها، سیاست های رهبری است”. مقام معظم رهبری در دیدار با هیئت دولت - ۸۵/۶/۶ در ۱۳آبان ماه ۱۳۸۲، بعد از آنکه مقام معظم رهبری، اصلاحات لازم را در متن سند انجام دادند، آن را به سران قوا ابلاغ فرمودند. از آن تاریخ، مسئولان می‌بایست زمینه های مناسب و لازم را مهیا می کردند تابتوانیم فروردین ۱۳۸۴ اولین قدم را برای رسیدن به ایران ۱۴۰۴ برداریم.
● چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی:
با اتکال به قدرت لایزال الهی و در پرتو ایمان و عزم ملی و کوشش برنامه ریزی شده و مدبرانه جمعی و در مسیر تحقق آرمان ها و اصول قانون اساسی، در چشم انداز بیست ساله: ایران کشوری است توسعه‌یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل.
▪ توصیف شفاف : این قسمت تقریبا قسمت عمده ی این سند را شامل می شود که بندهای آن عبارتند از:
ـ چشم انداز علمی: برخوردار از دانش پیشرفته ، توانا در تولید علم و فناوری، متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی
ـ چشم انداز دفاعی و امنیتی: امن، مستقل و مقتدر با سامان دفاعی مبتنی بازدارندگی همه جانبه و پیوستگی مردم و حکومت.
ـ چشم انداز اقتصادی: دست یافته به جایگاه اول اقتصادی علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی (شامل آسیای میانه، قفقاز، خاور میانه و کشورهای همسایه) با تاکید بر جنبش نرم افزاری ، رشد پرشتاب و مستمراقتصادی ، ارتقای نسبی درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل.
ـ چشم انداز سیاسی: جهان اسلام فعال و موثر در جهان اسلام با تحکیم الگوی مردم سالاری دینی
توسعه کارآمد،جامعه ی اخلاقی ، نواندیشی وپویایی فکری واجتماعی ،تاثیرگذاری بر همگرایی
اسلامی و منطقه ای براساس تعالیم اسلامی و اندیشه های امام خمینی(ره)
▪ روابط بین الملل: دارای تعامل سازنده و موثر با جهان براساس اصول عزت حکمت و مصلحت
ـ چشم انداز فرهنگی: جامعه ایرانی در این چشم انداز چنین ویژگی هایی خواهد داشت : توسعه یافته متناسب با مقتضیات فرهنگی،جغرافیایی و تاریخی خود و متکی بر اصول اخلاقی و ارزش های اسلامی، ملی و انقلابی ، با تاکید بر مردم سالاری دینی، عدالت اجتماعی، آزادیهای مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسانها و بهره مند از امنیت اجتماعی و قضایی.
ـ چشم انداز منابع انسانی: فعال ، مسولیت پذیر،ایثارگر،مومن،رضایت مند،برخوردار از وجدان کاری، انظباط، روحیه ی تعاون و سازگاری اجتماعی ،متعهد به انقلاب ونظام اسلامی و شکوفایی ایران مفتخر به ایرانی بودن.
ـ چشم انداز اجتماعی: برخوردار از سلامت،رفاه، امنیت غذایی،تامین اجتماعی، فرصت های برابر، توزیع مناسب درآمد،نهاد مستحکم خانواده به دور از فقر، فساد، تبعیض و بهره مند از محیط زیست مطلوب.
در پایان باید این نکته یادآور شویم که برای خلق یک چشم انداز باید به آینده احترام بگذاریم به حال توجه کنیم و گذشته را تحلیل کنیم آنگاه می توانیم از چشم انداز به عنوان منبع بنیادین قدرت استفاده کنیم و قدرت چیزی نیست جز تلاش در ارتقای تحقق چشم انداز
تامل در در بیانات مقام معظم رهبری این نکته ی مهم را روشن می سازد که اگر چه اهداف این سند دست یافتنی است اما نیازمند تلاش ملی و همه جانبه است. (مقام معظم رهبری ۸۳/۴/۱۵) با نگاه به اهمیت همین مسئله بود که موسسه بصیرتمرکز تبیین و ترویج سند ۱۴۰۴ را تاسیس نمود و کار این مرکز را چنین تعریف کرد:
تبیین وترویج سند چشم انداز ۱۴۰۴ و ابعاد آن در سطوح مسئولان ،نخبگان وعموم مردم.
در قدم اول برپایی موفقیت آمیز نمایشگاه سند۱۴۰۴ در مجلس هفتم،استقبال بی نظیر نمایندگان محترم را در پی داشت (رجوع کنید به کتاب نمایشگاه ۱۴۰۴در مجلس) که با اتکاء به خداوند سبحان واین دستاورد بدیع،برگزاری نمایشگاه های دیگری نیز برای سایر قوا ونهادها در دستور کار این مرکز قرار دارد.
در سطح نخبگان وعموم مردم نیز ،منشورات این مرکز در قالب کتاب،نمایشگاه،نرم افزار ،بازی و... در حال تهیه وعرضه است.
● اهداف عمده مرکز چشم انداز:
۱) ایجاد عزم ملی برای تحقق اهداف سند چشم انداز.
۲) ایجاد مرکز دانا وتوانا برای تبیین وترویج سند چشم انداز.
۳) بررسی وتحلیل کشور های هدف در سند ۱۴۰۴
۴) شناسایی،جذب وسازماندهی نخبگان ومخترعان در مسیر تحقق سند۱۴۰۴
۵) شناخت آینده پژوهی وتفکر خلاق برای استفاده در مسیر تحقق سند۱۴۰۴
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید