جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تحلیل انحرافی اصولگرایان از انتشار انتقادات علما و مراجع درباره نابسامانی های اقتصادی


تحلیل انحرافی اصولگرایان از انتشار انتقادات علما و مراجع درباره نابسامانی های اقتصادی
پس از آن که تعدادی از علما و مراجع از جمله آیت الله مهدوی کنی، مکارم شیرازی و موسوی اردبیلی نسبت به وضعیت نابسامان اقتصادی انتقاد کردند و خواستار بهبود آن شدند و این انتقادات در اکثر روزنامه ها منتشر شد - به استثنا» چند روزنامه حامی دولت که این اخبار را به صورت گزینشی منتشر کردند - جناح اصولگرا در تحلیلی عجیب مدعی شد انعکاس سخنان روحانیون و علما در روزنامه ها با هدف ایجاد تقابل بین دولت و روحانیت است.
از جمله اصولگرایانی که به این موضوع پرداخته اند حسین فدایی دبیر کل جمعیت ایثارگران است که در مصاحبه ای با خبرگزاری فارس مدعی شده است رقیبان اصولگرایان درصدد هستند با تهمت هایی از قبیل «مخالفت با روحانیت» به تضعیف اصولگرایان بپردازند. نکته جالب اینجاست که انتقاد همزمان علما و مراجع از وضعیت اقتصادی جامعه پس از سخنرانی گزارش گونه رئیس جمهور در قم انجام گرفت و این ادعای اصولگرایان که عده ای درصدد هستند بین دولت و روحانیت فاصله ایجاد کنند از آن جمله اظهاراتی است که به منظور انحراف افکار عمومی از نکات و محورهای اساسی انتقادات علما و مراجع صورت می گیرد. با رجوع به سابقه تعامل روحانیت با دولت نهم به انتقادات مشابهی برخورد می کنیم که از سوی علما و مراجع متوجه دولت شده است.
حداقل در ۲ مورد از این انتقادات علما از دولت درخواست کرده اند که در برخی تصمیم گیری ها مرتبط با مسائل دینی با اساتید حوزه و علما مشورت صورت بگیرد اما این نکته قابل توجه وجود دارد که نوک پیکان انتقادات اخیر متوجه حوزه های عمومی و نوع عملکرد مسوولا ن بوده است.
در پاییز و زمستان سال ۸۵ بود که برخی خبرگزاری ها از ارسال قریب الوقوع نامه هایی از طرف رئیس جمهور به شخصیت های مهم جهان در برخی محافل غیررسمی عنوان می شد که رئیس جمهور قصد دارد نامه ای به پاپ بندیکت شانزدهم ارسال کند. آن روزها سخنان نسنجیده و توهین آمیز پاپ بندیکت شانزدهم رهبر کاتولیک های جهان علیه پیامبر و دین اسلا م با واکنش علما و مراجع روبه رو شده بود. پاپ طی سخنانی در آلمان مدعی شده بود که اسلا م بر خلا ف مسیحیت کمتر از منطق پیروی می کند. ژوزف راتزینگر همچنین گفته بود که حکم جهاد در اسلا م ناشی از خشونت محوری این دین است. این اظهارات با واکنش علما و مراجع روبه رو شد به گونه ای که آیت الله مکارم شیرازی پاپ را به مناظره علمی دعوت و اعلا م کرد حاضر است در هر زمان و مکان و بدون هیچ گونه قید وشرطی با رهبر کاتولیک های جهان مناظره کند. در آن شرایط احمدی نژاد منوچهر متکی را روانه واتیکان کرد تا نامه اش را در آستانه سال نو مسیحی به پاپ تحویل بدهد.
نامه احمدی نژاد به پاپ که بدون اطلا ع اکثر علما و مراجع و در شرایط خاص متقارن با اظهارات پاپ علیه دین اسلا م نوشته شد بود که نه تنها مورد استقبال علما قرار نگرفت بلکه آیت الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید و دبیر سابق شورای نگهبان آن را اشتباهی بزرگ خواند و گفت: ارسال نامه به پاپ که به مقدسات ما توهین کرده است نه تنها اشتباه بود بلکه این وظیفه پاپ بود که برای ما نامه ارسال کند. با انتشار انتقاد این مرجع تقلید از نامه احمدی نژاد و دلگیری مراجع قم از تهران اظهار نظرهایی از سوی روحانیون در دفاع از آیت الله گلپایگانی و انتقاد از رئیس جمهور صورت گرفت. محور اساسی انتقادات به رئیس جمهور عدم مشورت با علما در ارسال نامه به رهبر کاتولیک های جهان بود.
مراجع البته پیش از این نیز از یکی دیگر از تصمیمات رئیس جمهور که اجرایی شدن آنها به طور سنتی احتیاج به حکم فقها و مراجع تقلید داشت انتقاد کرده بودند.
در اوائل ریاست جمهوری احمدی نژاد، وی دستوری مبنی بر حضور بانوان در ورزشگاه ها صادر کرد. در واکنش به این دستور مراجع تقلید مرحوم محمد فاضل لنکرانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی، آمیرزا جواد تبریزی مخالفت خود را با این دستور رئیس جمهور اعلا م کردند. آیت الله مکارم شیرازی از رئیس جمهور خواست تا پیش از صدور چنین دستوراتی با علما مشورت کند و صافی گلپایگانی نیز ضمن مخالفت با حکم رئیس جمهور به شدت از این تصمیم احمدی نژاد که بدون مشورت با علما گرفته شده بود ابراز ناخرسندی کرد.
واکنش های چند روزه گذشته مراجع نسبت به نابسامانی های اقتصادی بود که سال به سال پس از روی کار آمدن دولت نهم فزونی یافته است. در گذشته اگر علما از دولت به دلیل دخالت در حوزه هایی که دایره تصمیم گیران آن به طور سنتی در اختیار علما بود انتقاد می کردند این بار از اقتصاد نامناسب حاکم بر زندگی مردم انتقاد کردند که سیاست های دولت نهم در این باره به طور شفاف ملحوظ شده است.
با مروری به انتقادات علما و مراجع آشکار می شود که محور مباحث انتقادی طرح شده همان محورهایی است که کارشناسان نیز به نوعی به آن اذعان کرده اند. آیت الله مهدوی کنی معتقدند که با فرافکنی تقصیرها درد مردم دوا نخواهد شد، آیت الله مکارم شیرازی نداشتن تعصب فکری و سلیقه ای، شجاعت تجدید نظر در برنامه و مشورت با صاحبان فکر و اندیشه را برای بهبود وضعیت اقتصادی توصیه کرده بود و آیت الله موسوی اردبیلی نیز گرانی را واقعیتی مهم دانسته بود.
به نظر می رسید با چنین اظهارات روشن- در مقابل اظهارات ابهامآمیز رییس جمهور درباره باندهای مافیایی اخلا ل گر در امر اقتصاد کشور- جایی برای بهانه ها و فرافکنی هایی از این دست که عده ای می خواهند رابطه دولت و مراجع را شکرآب کنند باقی نمی ماند. به راستی آیا این گونه حمایت اصولگرایان که با متهم کردن گروه های رقیب و اتهامات بی پایه همراه است تا پایان فصل انتخابات ریاست جمهوری باقی خواهد ماند! تجربه نشان می دهد این گونه نخواهد ماند. باهنر نایب رییس مجلس هفتم و مرد شماره ۲ مجلس که در حمایت از دولت اسم و رسمی دارد در مصاحبه ای پس از سخنرانی احمدی نژاد در قم اعلا م کرد دولت عامل اصلی تورم است و این یعنی... به راستی مقصر کیست؟ اصلا ح طلبان، علما که انتقاد می کنند یا شاید وقتی دیگر دولت را هم بتوان مقصر به حساب آورد.
آرش محبی
منبع : روزنامه مردم سالاری