یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 19 May, 2024
مجله ویستا

کاندیداهای در سایه و تهدیدات علیه نظام


آگاهان سیاسی معتقدند تغییر نظر احتمالی فردی که به کاندیدای دقیقه ۹۰ مشهور است در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری بسیاری از معادلات را برهم خواهد زد و براین اساس ممکن است شرایط داخلی و بین المللی کشور به گونه ای دیگر رقم بخورد.
مهندس "میر حسین موسوی" نخست وزیر ایام جنگ بارها اعلام کرده که قصد حضور در انتخابات را ندارد، با این وجود به نظر می رسد که تلاشهایی برای متقاعد کردن وی به حضور درعرصه انتخابات انجام می شود.این تلاشها درحالی صورت می گیرد که برخی معتقدند منحصر کردن حضور وی به رفع شدن خطرات احتمالی علیه نظام آن هم در شرایطی که وی رغبتی به حضور در این عرصه را ندارد، راهبرد چندان درستی به نظر نمی رسد.
بادرنظرگرفتن واقعییتهای موجود،بحث حضور چهره های سیاسی خاص در فضای پر ابهام کنونی و داوطلبانی که احتمال حضور آنها در آخرین لحظات ثبت نام معلوم می شود، بسیار حائز اهمیت است.
بر اساس اظهارات برخی صاحبنظران "حسن روحانی" عالی ترین مقام ایرانی مسوول درمذاکرات هسته ای، آرام آرام خود را برای حضور دقیقه ۹۰ در عرصه انتخابات آماده می کند.براساس این اظهارات ،حسن روحانی می تواند آرام و بی صدا با به رسمیت شناختن حقوق هسته ای ایران و آرامش های صوری ایجاد شده در این خصوص، به طرز غافلگیر کننده ای وارد عرصه رقابت های انتخاباتی شود. فرد دیگری که از وی با عنوان "حلال مشکلات نظام" یا "مرد تصمیم ساز ایران" یاد می شود، "علی اکبر هاشمی رفسنجانی" است که تحلیل وقایع چند روز اخیر، حاکی از عزم و جزم وی برای حضور در عرصه رقابتهای انتخاباتی است.
دکتر "محمد میرفخرایی"، استاد دیپلماسی دانشگاه علامه با اشاره به گفت و گوی چند روز قبل آقای هاشمی با روزنامه عربی زبان "الشرق الاوسط" می گوید: وی گفته است که در صورت روی کار آمدن، رابطه ایران و آمریکا را ظرف مدت سه ماه حل خواهد کرد.
وی می افزاید:حل چالش های بین المللی در ایران در گرو گفت و گو و دیپلماسی جهت دار با توجه به سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ایران است.دکتر "کاظم ذوالقدری"، متخصص علوم سیاسی و روابط بین الملل معتقد است که چند متغییر داخلی، ایران را به در پیش گرفتن سیاست هایی خاص تشویق می کند. وی در توضیح این متغیرها می گوید:بحث انتخابات، نکته ای است که اروپا و آمریکا در مورد آن با هم اتفاق نظر دارند و چنین به نظر می رسد که در پیش گرفتن سیاست سکوت و تعلل از جانب اروپا در خصوص پرونده هسته ای ایران، در بردارنده این پیام است که این کشورها تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری از هر گونه اقدام عملی بر ضد ایران اجتناب خواهند کرد.ذوالقدری می افزاید:انگلیس از فرانسه خواسته است که به ظاهر حقوق هسته ای ایران را به رسمیت بشناسد.این راهبردی است که ایالات متحده نیز آن را دنبال می کند، آمریکا از تهدیدات علیه ایران قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پرهیز می کند (زیرا تهدید علیه ایران منجر به افزایش همبستگی ملی میان مردم خواهد شد) و مایل است قبل از هر اقدامی علیه ایران رییس جمهور مورد نظر را بشناسد.
ذوالقدری، با اشاره به نامگذاری سال ۸۴ به سال "همبستگی ملی" می افزاید: این امر می تواند خیلی از رویکردهای موجود در عرصه بین الملل نسبت به جامعه ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
این کارشناس معتقد است اگر مردم از نظام حمایت کنند، آمریکا از اقدام حمله به ایران منصرف خواهد شد و تنها در صورتی که مردم همراهی لازم را نشان ندهند (مثل مردم عراق) ایالات متحده دست به اقدام خواهد زد."ابوذر صادقی" کارشناس مطالعات ایران نیز در این خصوص می گوید: ارائه تصویر قدرتمندی از نظام جمهوری اسلامی ایران رابطه ای با چهره های خاص انتخاباتی ندارد.
وی می افزاید: اگر مردم قصد مشارکت داشته باشند، بطور یقین خواهند آمد و حضور یا عدم حضور مردم حتی تا ساعاتی قبل از انجام انتخابات مشخص نخواهد شد."کریک ان موروفی" استاد دانشگاه ولسلی امریکا، درباره تاثیر انتخابات ایران در تصمیم گیری های نهایی امریکا ،می گوید: اگر رئیس جمهور جدید ایران بسیار محافظه کار باشد ، ممکن است واشنگتن هر گونه گفت و گو را دشوار تلقی کند.وی با اشاره به برنامه های هسته ای ایران ،می گوید : جنگ با ایران به عنوان آخرین راه حل واشنگتن در صورت عدم تمایل رئیس جمهور آینده ایران به کنار گذاشتن برنامه های اتمی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
منبع : سایر منابع