یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


۲۰۰۸ سال تولد ابرقدرتی جدید


۲۰۰۸ سال تولد ابرقدرتی جدید
«در حالی که بیشتر کشورهای جهان در افت و رکود اقتصادی سیر می کنند، جدیدترین ابرقدرت اقتصادی جهان در حال قدم گذاشتن در عرصه تجارت جهانی است. چین برنامه ریزی کرده است تا سال ۲۰۰۸ این کشور به عنوان غول اقتصادی جهان باشد. چین قصد دارد با قدرت نمایی های اقتصادی در بازار جهانی، میزان بی سابقه مصرف داخلی و همچنین ۲۰ میلیارد پوند درآمد حاصله از برگزاری رقابت های المپیک در این کشور، به این مهم نائل شود.» به گزارش ایسنا روزنامه ایندیپندنت در گزارشی نوشته است: «چین، پرجمعیت ترین کشور جهان، ۱۲ ماه آینده را توسط حزب حاکمی که توانسته در طول سه دهه اخیر این کشور را از یکی از فقیر ترین کشورهای قرن بیستم به سومین قدرت اقتصادی دنیا تبدیل کند، آغاز خواهد کرد. حزب حاکم چین به منزله موتور رشد اقتصادی این کشور است.
چین همچنین پیش بینی کرده است در بازیهای المپیک که در ماه آگوست ۲۰۰۸ برگزار می شود بیشترین تعداد مدال را کسب کند. دولت چین برای برگزاری این مسابقات اهمیت ویژه ای قائل است.» این گزارش می افزاید: «هم زمان با قدرتمند تر شدن دولت چین و افزایش تأثیرگذاری های خارجی این کشور، بسیاری نگران برگزاری رقابت های المپیک در این کشور هستند البته سال ۲۰۰۸ سال موش است، در فرهنگ عامه چین موش حیوانی است که نماد حفاظت از پیشرفت و رونق است. انگلیس کشوری خواهد بود که در آینده ای نزدیک قدرت حیرت انگیز این ابرقدرت نوظهور را به طور کامل احساس خواهد کرد. بانک های دولتی چین حدود ۳۳/۱ تریلیون دلار ( ۶۷۰ میلیارد پوند) از ذخایر ارزی خود را در بازارهای اقتصادی لندن سرمایه گذاری خواهند کرد. چین تصمیم گرفته است که انگلیس بعد از هنگ کنگ دومین مقصد برای پذیرش مبالغ هنگفت سرمایه گذاری باشد. انگلیس تا به حال اعلام کرده است که پذیرای سرمایه گذاری های چین تا سقف ۴۵ میلیارد پوند است.» روزنامه انگلیسی ایندیپندنت افزوده است: «در محافل اقتصادی صحبت از این است که به زودی بر چسب ساخت چین (Made in China) بر روی اجناس به جمله به سفارش چین (Own by China) تبدیل شود. البته بعضی از گمانه زنی ها حاکی از نگرانی هایی در مورد واگذاری دارایی های هنگفت در اختیار سازمان های کشوری است که بخش های اقتصادی آن از رشد قابل توجهی برخوردار نبوده اند. هم زمان با تلاش های دولت چین به منظور بهره وری از اقتصاد شکوفای این کشور در راستای افزایش نرخ ارز و کاهش شکاف های تجاری و بحبوحه فشارهای وارده از سوی واشنگتن و بروکسل، مازاد تجاری چین با دیگر کشورهای دنیا از ۱۳۰ میلیارد پوند در سال ۲۰۰۷ به ۱۴۵ میلیارد پوند در سال ۲۰۰۸ افزایش خواهد یافت.
استفان پری، رئیس یکی از شبکه های تجاری چینی انگلیسی می گوید: چین علیرغم نیازهای خود به منابع طبیعی بسیار زودتر از زمانی که خود پیش بینی می کرد توانست خود را به عنوان یکی از بازیگران بین المللی مطرح نماید. اما گمان نمی کنم چین قصد داشته باشد با ابرقدرتی مثل آمریکا رقابت کند. البته همانطوری که چین خواستار سرمایه گذاری های خارجی است در این مرحله از دوران پیشرفت خود برای غرب اهمیت ویژه ای قائل است.
من معتقدم چین بیشتر به دنبال پیشرفت آسیایی قدرتمند است که در آن چین با میزان بالای مصرف یکی از نیرومند ترین بازیگرهاست.» در این گزارش آمده است: «در حالی که برخی افراد انگیزه ها و طرح های چین را مورد سؤال قرار می دهند، بسیار واضح و روشن است که چین تبدیل به کشوری صاحب قدرت شده است. در سال گذشته این کشور به عنوان بزرگترین گرداننده تقاضای اقتصادی در جهان از آمریکا پیشی گرفت. همچنین قویا پیش بینی می شود چین بتواند در سال جاری میلادی جایگاه آلمان را که سومین قدرت اقتصادی جهان است تصاحب کند. از زمانی که دنگ ژیائوپنگ به عنوان نخست وزیر چین از سال ۱۹۷۸ تغییر و تحولات اقتصادی را در این کشور بنیاد نهاد، تقریباً تمام موفقیت های چین مدیون تولید کالا و همچنین صادرات آن به کشورهای خارجی بوده است. کشور چین دارای طبقه متوسطی از شهروندان است که انتظار می رود اشتهای سیری ناپذیر آنها برای کالاهای مصرفی در راستای تحکیم اقدامات اقتصادی قرار گیرد. یکی از تحلیلگران اقتصادی انگلیس در لندن می گوید: در حال حاضر چینی ها به مارک اجناس و کیفیت آنها بسیار توجه می کنند.
زمانی غرب استفاده از بسیاری از اجناس را در انحصار خود قرار داده بود اما اکنون این اجناس در دسترس چینی هاست. به عقیده بسیاری از کارشناسان مصرف چشمگیر و وارد شدن مبالغ هنگفت سرمایه ای شانگهای در بازارهای تجاری لندن که انتظار می رود به سرعت مورد توجه آمریکا قرار گیرد، نشانه تمایل شدید چین برای مطرح شدن به عنوان یکی از تأثیرگذاران سیاسی و فرهنگی جهان است. در حال حاضر پیش نیاز هر راه حل برای مشکلات اساسی جهان نظیر گرم شدن هوای زمین، مسأله دارفور و قضیه کره شمالی، نظرات و تمایلات پکن است. در انتهای این گزارش آمده است: «برخی هم معتقدند هم زمان با جشن پیروزی چینی ها برای وارد شدنشان به عرصه جهانی سال ۲۰۰۸ پتانسیل تبدیل شدن به یک سال پر از شکست را برای چین نیز دارد. پایتخت چین امسال پذیرای ۳۱ هزار خبرنگار برای پوشش بازیهای المپیک از سرتاسر جهان است و هر نشانه اعتراض و همچنین تلاش های خشونت آمیز برای سرکوبی مخالفت ها می تواند فاجعه آمیز باشد. اخیرا در آمریکا مسأله سیاست حمایت از صنایع داخلی و نظام حمایتی مطرح شده است و طرح این مسأله در سال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و فشار آوردن بر کاندیداهای دموکرات و جمهوریخواه برای اتخاذ موضعی قدرتمند در برابر چین از شدت بیشتری برخوردار خواهد شد. دکتر کری براون، یکی از متخصصان امور بین المللی می گوید: دلایلی محکم مبنی بر وجود نگرانی در سال ۲۰۰۸ برای چین وجود دارد؛ جهانیان در زمان برگزاری بازی های المپیک چین را کاملا تحت نظر خواهند داشت و تنها یک حرکت خشونت آمیز در چین می تواند داستان برگزاری رقابت های المپیک را به مسأله سرکوبی تغییر شکل دهد.»
منبع : روزنامه ابرار اقتصادی


همچنین مشاهده کنید