یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


تلفن بی سیم غیر مجاز و امنیت شبکه مخابرات


تلفن بی سیم غیر مجاز و امنیت شبکه مخابرات
چنانچه بر اساس گزارش‌های دریافتی از شركت مخابارت استان‌ها بهره‌برداران شبكه‌های رادئویی غیر مجاز خصوصاً در مناطق مرزی غرب كشور بخش با تمامی از شبكه را از انتقاع ساقط نموده تا آنجا كه موجب سوء استفاده‌های كلان اقتصادی و گسترش قاچاق و آلوده نمودن فضای فركانسی كشور و اختلال در شبكه‌های رادیویی كلیه بهره‌بردارن اعم از دولتی و غیر دولتی، نظامی و انتظامی گردیده‌اند.
* آثار ناشی از استفاده غیر مجاز از طیف امواج رادیویی، ارتباطان شبكه‌های ذیل را تحت تأثیری قرار می‌دهد:
۱- دستگاه‌های نظامی، انتظامی و امنیتی، خدماتی
۲- نجات و امداد و ایمنیچ
۳- شبكه‌های رادیویی امور زیر بنایی مانند مخابرات، ناوبری هوائی و دریایی خطوط انتقال نیرو، نفت و فرآورد‌های نفتی، پخش صدا و تصویر.
۴- به خطر انداختن امنیت ملی و تداخل در شبكه‌های رادیویی قانونی كشور.
وظایف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطی رادیویی:
بر اساس ماده ۷ قانون شرح وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مسئولیت و اختیارات حاكمیتی، نظامی و اجرایی وزارت متبوع در بخش تنظیم مقررات ارتباطی و ارتباطات رادیویی بر عهده سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می‌باشد. سازمان بر اساس مفاد قانون استفاده از بی‌سیم‌های اختصاصی و غیر‌حرفه‌ای مرجع ساست‌گذاری چگونگی استفاده از طیف امواج رادیویی و صدور تأسیس شبكه‌های رادیویی كلیه بهر‌ه‌برداران اعم از دولتی و غیر‌دولتی، نظامی، انتظامی استو و با توجه به امكانات و تجهیزات اندازه‌گیری ردیابی و جهت‌یابی موظف به نظارت بر بهره‌برداری رفع تداخل شبكه‌های مجاز و جلوگیری از فعالیت تجهیزات رادئویی غیر مجاز می‌باشد.سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای كلیه دستگاه‌های رادیویی دارای مجوز پروانه بهره‌برداری صادر می‌نماید. پروانه بهره‌برداری در حكم اجازه بهره‌برداری در حكم اجازه بهره‌برداری قانونی از دستگاه رایویی محسوب می‌شود و سازمان در هر صورت رأساٌ به استعلام مراجع قانونی در مورد بهره‌برداری مجاز یا غیر مجاز پاسخگو است.
قوانین مرتبط:
به منظور استفاده صحیح و بهینه و نظارت بربهره‌برداری از منبع ملی طیف امواج رادیویی در كشور، همانند سایر كشور‌های جهان، قانون استفاده از بی‌سیم‌های اختصاصی و غیر حرفه‌ای در سال ۱۳۴۵ و آئین نامه اجرایی آن در سال ۱۳۵۶ به تصویب رسید.
با توجه به اهمیت و حساسیت امر، قانون‌گذار علاوه بر مجازات تعیین شده در موارد ۱۰ و ۱۱ قانون، در ماده ۱۲ تصریح نموده است، در صورتی كه اعمال مذكور در این قانون مشمول مجازات شدید‌تری در سایر قوانین باشد، مجازات شدید‌تر اجرا خواهد شد.
ماده ۶۸۷ قانون مجازات اسلامی مجازات مرتكبین به تخریب و از كار انداختن یا هر نوع خرابكاری را بدون آن كه منظور‌شان اخلال در نظم و امنیت عمومی باشد به حبس از سه تا ده سال و مجازات شروع به جرایم فوق را یك تا سه سال زندانی تعیین می‌كند.
آثار تخلف و نحوه شناسایی آن:
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ضمن انجام نظارت و اندازه‌گیری دایمی طیف امواج رادیویی، به صورت دوده‌ای از شبكه‌های موجود رادیویی بازدید به عمل می‌آید. تخلفات رادیویی بر اساس قانون استفاده از بی‌سیم‌های اختصاصی و غیر حرفه‌ای تعریف می‌شوند. از مهم‌ترین تخلفات رادیویی می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:
* تأسیس ایستگاه رادیویی بدون پروانهچ
* ورو، خروج، ساخت، خرید، فروش و یا واگذاری تجهیزات فرستنده رادیویی بدون اجازه سازمان
* عدم رعایت مفاد اجازه تأسیس و پروانه بهره‌برداری اعم از فركانس كار تجهیزات، قدرت ارسال امواج رادیویی، ارتفاع آنتن فرستنده گیرنده و فاصل كانالی.
آثار ارتكاب به تحلف رادیویی به طور دایم یا دوره‌ای است. به این صورت كه استفاده غیرقانونی امواج رادیویی و تخلفات مربوط، موجب تداخل و یا از كار افتادن ارتباط رادیویی بهر‌ه‌برداران مجاز می‌گردد و حتی در صورتی كه بهره‌برداری غیر مجاز در محدوده‌ای از طیف باشد كه واگذاری صورت نگرفته است. با توجه به روند دایمی صدور اجازه تأسیس شبكه‌های رادیویی به متقاضیان جدید، در شبكه‌های واگذاری شده، ایجاد تداخل خواهد شد.
ضرورت رسیدگی بدون وقفه به تخلفات و چگونگی اجرای مراحل آن:
در صورتی كه متخلف به محض آگاهی از تداخلی كه توسط تجهیزات غیر مجاز وی ایجاد شده با سازمان همكاری می‌نماید، با راهنمایی كارشناسان سازمان بهره‌برداری غیر مجاز متوقف و تجهیزات ممهور به سرب می‌گردد و با اخذ تعهد كتبی مبنی بر عدم تكرار تخلف، رسیدگی از نظر قضایی پایان می‌یابد.
در صورت عدم همكاری متخلفینی در توقف، كار ایستگاهی غیر مجاز (بالاخص تلفن بی‌سیم غیر مجاز) و یا تكرار ارتكاب به تخلف توسط متخلفینی كه متعهد به عدم تكرار تخلف شده بوده‌اند، به دلایل زیر رسیدگی قضایی به تخلفات رادیویی باید به محض تشخیص آن به اقدام سریع صورت پذیرد:
* رفع تداخل از شبكه‌های مجاز دارای پروانه و ایجاد زمینه ادامه فعالیت آن
* جلوگیری از امكان جابجایی تجهییزات متخلف به منظور حفظ آلات و ادوات آثار تخلف.
* جلوگیری از ادامه خسارت‌های مالی وجانی ناشی از قطع در شبكه‌های مجاز
ارتكاب به تخلفات رادیویی به خصوصی استفاده از تلفن بی‌سیم از مصادیق جرایم مشهود موضوع ماده ۲۱ آئین دادرسی كیفری می‌باشد، همكاری كارشناسان سازمان با ضابطین قضائی جلوگیری از ادامه فعالیت غیر مجاز بسیار حائز اهمیت است.
آشنایی با تلفن‌های بی‌سیم:
دستگاه‌های تلفن بی‌سیم (كوردلس) شامل دستگاه ثابت، آنتن و گوشی متحرك است كه دستگاه ثابت به خط تلفن متصل می‌شود. دستگاه ثابت و گوشی متحرك از طریق امواج رادیوییی با یكدیگر ارتباط دارند. در سال ۱۳۷۶ مشخصات فنی و ضوابط استفاده تلفن بی‌سیم توسط وزارت پست تلگراف و تلفن به شرح ذیل اعلام گردید:
* محدوده مجاز فركانس
* ۴۶ الی ۴۷ مگاهرتز
* ۴۹ الی۵۰ مگاهرتز
* ۸۸۶ الی ۸۸۸ مگاهرتز
* ۹۳۱ الی ۹۳۳ مگاهرتز
* شعاع پوشش مجاز
* حداكثر ۳۰۰ متر
* قابلیت كد امنیتی یاب خودكار در محدوده مجاز فركانس
بر این اساس این سازمان اجازه ورود تلفن‌های بی‌سیم با مشخصات فوق صادر می‌نماید و كلیه فروشندگان، مجاز به فروشنوع مجاز تلفن بی‌سم می‌باشند. عموم مردم می‌توانند از نوع مجاز تلفن بی‌سیم بدون اخذ مجوز از این سازمان بهره برداری نمایند.
تلفن‌های بی‌سیم غیر مجاز بدون مجوز قانونی ساخته و یا از طریق مختلف به صورت قاچاق وارد كشور و توزیع می‌گردد و فركانس كار این دستگاه‌ها در بخشی از محدوده طیف است كه به بهره‌بردران مجاز واگذاری شده است علاوه بر این به علت عدم تطبیق مشخصات دستگاه‌های تلفن بی‌سیم غیر مجاز استاندارد‌های این سازمان و اتحادیه جهانی مخابراتی، تأثیرات مخربی بر فركانس‌های جانبی نیز دارد. با توجه به رشد روز افزون این نوع تلفن ها، سازندگان برای تأمین بستر انتقال رادیویی با آلوده نمودن محدوده‌های دیگر فركانس به مرور كل طیف فركانس را كه از سرمایه‌ ملی است، اشغال و غیر قابل استفاده می‌نماید. تبعات استفاده از تلفن بی‌سیم غیر مجاز را می‌توان به صورت ذیل خلاصه نمود:
* به علت هم فركانس بودن الفن بی‌سیم غیر مجاز با فركانس بهره‌بردارانی كه از این سازمان پروانه دریافت نموده‌اند، مكالماتی كه توسط این دستگاه‌ها انجام می‌شود توسط گیر‌نده‌های بهره‌برداران مجاز و دیگر بهره‌برداران غیر مجاز شنیده می‌شود. همچنین بهره‌بردار غیر مجاز را شنود می‌نماید.
* مكالمات بهره‌برداران غیر مجاز فاش می‌گردد.
* امكان سوء استفاده از مكالمه بهره‌بردار مجاز فراهم می‌گردد.
* امكان سرقت فراهم می‌شود.
* تداخل ایجاد شده توسط بهره‌بردار غیر مجاز امكان برقراری ارتباط رادیویی را از بهره‌بردار مجاز سلب می‌نماید.
* ارائه خدمات توسط بهره‌بردار مجاز به علت عتم امكان استفاده از ارتباط رادیویی مختل می‌گردد. (آثار مخرب ذر ارائه خدمات نیروی‌انتظامی، امنیتی، ارتباط بین هواپیمایی و برج مراقبت،آتش نشانی و اورژانس

رضا علی قدیر (شرکت مخابرات استان کردستان)
منبع : ماهنامه دنیای مخابرات و ارتباطات