سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

برداشت دوباره


برداشت دوباره
● حساب ذخیره ارزی خالی تر از گذشته
۳۰ میلیارد دلار برداشت از حساب ذخیره ارزی. دولت نهم شاید رکورد دار برداشت های مکرر از حسابی شناخته شود که اکنون تنها نامی از آن باقی مانده است. حساب ذخیره ارزی اگر در دوران اصلاحات برای یاری بخش خصوصی و سرمایه گذاران شکل گرفته بود در دولت نهم به ابزاری بدل شد تا مشکلات مالی دولت را جبران سازد. مردان اقتصادی دولت نهم هر مشکل مالی که پیش روی خود دیدند،راه برداشت از حساب ذخیره ارزی را پیش گرفتند تا مشکل را با پول نفت حل کرده باشند. حساب ذخیره ارزی به قلکی بدل شده که دولت بارها آن را شکسته است. هفته گذشته رئیس کل بانک مرکزی به صحن بهارستان رفته بود تا نمایندگان را برای برداشت ۱۵ هزار میلیارد تومانی از حساب ذخیره ارزی مجاب کند. او وعده داد که این منابع پس از برداشت در اختیار بانک هایی قرار خواهد گرفت که بدهی های خود از دولت را هر روز رو به افزایش می بینند. مردان اقتصادی دولت نهم اگر با سیاست های مالی خود چندی پیش زمینه های بروز معضل در موسسات مالی را مهیا کردند، اکنون قصد دارند از طریق برداشت های مکرر از حساب رو به زوال ذخیره ارزی زمینه ها را برای بازگشت به دوران آرامش مهیا کنند.
دو ماه پیش از آنکه طهماسب مظاهری برای دفاع از برداشت ۱۵ هزار میلیارد تومانی به پارلمان قدم گذاشت، مسعود میرکاظمی نیز با چنین نیتی به صحن علنی خیابان بهارستان راه یافته بود. اما او همچون مظاهری رویاهای بزرگی در سر نداشت چرا که میرکاظمی به رقم ۵/۴ هزار میلیارد تومانی اکتفا کرد. میرکاظمی قصد داشت از طریق برداشت از صندوق ذخیره ارزی زمینه را برای واردات کالاهای اساسی مهیا کند. پیش از او نیز مردان وزارت نفت هشت میلیارد دلاری را برای واردات گازوئیل و بنزین از صندوق ذخیره ارزی درخواست کرده بودند. این گونه ۳۰میلیارد دلار برداشت طی پنج ماه از حساب ذخیره ارزی صورت خواهد گرفت. مردان اقتصادی دولت نهم شاید اگر خود مبتکر حساب ذخیره ارزی بودند سال ها پیش آن را برای همیشه تعطیل می کردند ولی آنان اکنون از ایده یی بهره برداری می کنند که سال ها پیش مردان دولت اصلاحات مبتکر آن لقب گرفته بودند. برداشت های مکرر از حساب ذخیره ارزی و تزریق سرمایه های آن به بازار تنها زمینه ها را برای رشد میزان نقدینگی مهیا خواهد کرد.
بانک مرکزی در تازه ترین گزارش خود حجم نقدینگی کشور در فروردین ماه امسال را بیش از ۱۵۹ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از رشد ۲۵ درصدی برخوردار است. ادامه تزریق نقدینگی به کشور نیز مقدمات افزایش نرخ تورم را مهیا خواهد کرد. رشد تورم هم دولت نهم را وادار می سازد که روند واردات کالاهای اساسی را همچنان ادامه دهد. برای واردات کالاهای اساسی نیز نیاز به منابع مالی احساس می شود. برای تامین منابع مالی نیز ساده ترین راه برداشت از حساب ذخیره ارزی به شمار می آید. این گونه دولت نهم وارد دور باطلی می شود که چرخش به هر سوی آن دردسرهای جدیدی را به همراه خواهد داشت. طهماسب مظاهری نیز هنگامی که برای تامین نقدینگی مورد نیاز بانک هابه حساب ذخیره ارزی روی آورد شاید بهتر از هرکسی اطلاع داشت که معضلی دیگر را در اقتصاد ایران کلید خواهد زد. او اکنون روالی را آغاز کرده است که تنها با بهره برداری از منابع مالی نفت پایان خواهد یافت. مظاهری چندی پیش اعلام کرده بود برای گریز از بحران نقدینگی پرداخت تسهیلات به بخش خصوصی را قطع خواهد کرد ولی هم اکنون او برای پرداخت بدهی های بانک های دولتی به سوی برداشت از حساب ذخیره ارزی می رود.

بهراد مهرجو
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید