سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

آمریکا سعی در توافق با روسیه درباره ایران، کوزوو و CFE دارد


آمریکا سعی در توافق با روسیه درباره ایران، کوزوو و CFE دارد
"ایالات متحده آمریکا آماده کوتاه آمدن در برابر روسیه در رابطه با پیمان نیروهای مسلح معمولی در اروپا CFE است، به این امید که این کشور را متقاعد کند تا موضع خود در رابطه با کوزوو و ایران را ملایم سازد". این مطلب را روزنامه The International Herald Tribune که در پاریس منتشر می شود، به نقل از منابعی دیپلماتیک اعلام کرد. این کوتاه آمدن، گویا بخشی از بسته ای پیشنهادی است که واشنگتن به کمک آن قصد دارد در مدتی معین مقابلات از سوی روسیه در اعطای استقلال به کوزوو را از بین برده و موفق شود که درباره اتخاذ تحریماتی علیه ایران سازش ناپذیر به توافق برسد.
خبر منتشره در روزنامه The International Herald Tribune همزمان با دوره فعال شدن دیپلماسی و مذاکرات در رابطه با مشکلات نامبرده است.
روز گذشته نیز "سرگی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه وارد تهران شد. مشخص است که موضوع محوری مذاکرات او با مقامات ایران، مسائلی مربوط به پرونده هسته ای بود. پیشتر در مسکو مذاکرات ۲+۲ با حضور وزرای دفاع و امور خارجه روسیه و آمریکا برگزار شده بود که طی آنها بسیاری از مسائل مهم، از جمله طرح آمریکا برای استقرار سپر ضد موشکی در اروپای شرقی بررسی شدند.
مسئله کوزوو، روز ۱۰ دسامبر در شورای امنیت سازمان ملل متحد بررسی می شود. دیپلمات ها معتقدند که اگر مسکو کوتاه نیاید، در آن صورت آمریکا و بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا می توانند استقلال کوزوو را برسمیت بشناسند، اما چنین چیزی تنها سبب بی ثبات سازی بیشتر اوضاع در منطقه بالکان شده و روابط با مسکو را وخیم می سازد که منجر به وتوی روسیه و چین در شورای امنیت سازمان ملل متحد می شود که تحریم در رابطه با ایران را متوقف خواهد کرد.
تاریخ مهم دیگر، ۱۲ دسامبر است که در آن روز به گفته "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه، این کشور حضور خود در پیمان نیروهای مسلح معمولی در اروپا CFE را متوقف می کند، البته اگر تصمیم به تصویب پیمان از سوی شرکت کنندگان در آن گرفته نشود.
بعقیده "پاول زولوتاریف" معاون رئیس انستیتو آمریکا و کانادای آکادمی علوم روسیه، کوتاه آمدن متقابل مسکو و واشنگتن، اگر آن را واقعاً آمریکا پیشنهاد داده باشد، واقع گرایانه نخواهد بود. وی گفت: "مسئله در این است که تمامی این مسائل که موضوعات مباحث حاد بین المللی هستند، اهمیت خاص خود را دارند و به یکدیگر مرتبط نیستند و برای حل آنها نیاز به جدول زمانی و روش های مختلف است".
وی افزود که روسیه قصد ندارد از پیمان CFE امتناع کند و تنها از محدودیت های توجیه ناپذیر آن خارج می شود (درباره استقرار نیروهای مسلح و تسلیحات معمولی در اروپا) و سعی دارد که سایر شرکت کنندگان در آن را متقاعد کند که پیمان بعنوان سندی که بازتاب دهنده واقعیات کنونی در اروپا باشد، به تصویب برسد.
در رابطه با پیشنهاد واشنگتن درباره سپر ضد موشکی نیز باید گفت که آمریکا تنها نمایندگان روسیه را دعوت می کند که از تاسیسات آتی در لهستان و چک بازدید کنند. این چیز خاصی را تغییر نمی دهد. در حقیقت مهم این است که چه کسی این سیستم را کنترل می کند. از این رو گامی حقیقی در راه سازش را باید پیشنهاد "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه درباره ایجاد مراکز مشترک ارزیابی از تهدیدات موشکی در مسکو و بروکسل دانست.
به گفته این کارشناس، مکانیزم مشخصی نیز در رابطه با برنامه هسته ای ایران ایجاد شده است. همانند مورد کره شمالی، در این جا نقشی مهم را گروه شش جانبه (۱+۵) ایفا می کند، اما ترکیب آن متفاوت است. و بعید است که هرگونه توافق اصولی بین شرکت کنندگان، در طرح پیشنهادی واشنگتن برای کوتاه آمدن های متقابل بگنجد.
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه