شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بررسی امکان جایگزینی جو بدون پوسته با ذرت در جیره طیور گوشتی


در طیور گوشتی رابطه معنی‌داری بین ویسكوزیته مواد هضمی ناشی از خوراك، وزن بدن و ضریب تبدیل وجود دارد. از روشهای غلبه بر مشكل فوق، افزودن آنزیم به جیره‌های حاوی گندم، تریتیكاله، جو و یولاف است كه موجب كاهش ویسكوزیته مواد هضمی می‌شوند . پوسته موجود در جو از عوامل محدودكنندهٔ دیگر استفاده از آن در جیره طیور می‌باشد. در صورت حذف پوسته جو، شاید بتوان از آن به عنوان یك جایگزین مناسب برای ذرت استفاده نمود. هدف از انجام این تحقیق عبارت بود از مطالعه امكان جایگزینی جو بدون پوسته با ذرت و بدست آوردن بهترین درصد جو با و بدون آنزیم در جیره طیور گوشتی.۱۶۰ قطعه جوجهٔ یك روزه با میانگین وزن ۵/۲±۵۳ گرم به مدت هشت هفته با یكی از ۸ نوع جیره متعادل از نظر انرژی و پروتئین كه در آنها مقادیر ۰% و ۱۰% و ۲۰% و ۳۰ % ذرت با جو بدون پوسته همراه با آنزیم یا بدون آن جایگزین شده بود تغذیه شدند. وزن جوجه‌ها و خوراك مصرفی هر هفته یكبار اندازه‌گیری و به همراه ضریب تبدیل به صورت جداگانه ثبت گردید. در پایان هفته هشتم از هر مشاهده ی قطعه مرغ انتخاب و آنالیز قطعات لاشه انجام شد. نتایج به‌دست آمده نشان داد كه به استثنای هفته‌های اول و سوم جو بدون پوسته بصورت معنی‌داری موجب كاهش خوراك مصرفی گردید (P<۰.۰۱) در هفته هفتم و( P<۰.۰۵ در بقیه هفته). در دو هفته اول افزایش وزن جوجه‌ها مشابه، اما در هفته‌های بعد دارای اختلاف معنی‌دار بودند (P<۰.۰۱ در هفته سوم و P<۰.۰۵ در سایر هفته‌ها). آنالیز داده‌های مربوط به وزن لاشه، ران و چربی بطنی حاكی از عدم تفاوت معنی‌دار بین تیمارها بوده درحالیكه وزن سینه در گروه‌های مختلف بصورت معنی‌دار (P<۰.۰۱) متفاوت بوده است. استنتاج كلی این است كه جو بدون پوسته را می‌توان بین ۳۰-۲۰% جایگزین ذرت در جیره طیور نموده و با در نظر گرفتن كیفیت جو و انتخاب آنزیم مناسب برخی محدودیت‌ها نیز قابل رفع باشد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران