پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

حرف روشن ما با اوباما


حرف روشن ما با اوباما
خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی از اجلاس آلمان نوشت : در این اجلاس از تحریم تازه تهران هیچ صحبتی به میان نیامد و جلسه بعدی نیز به بازنگری کامل آمریکا در سیاست های خود موکول شد . نمایندگان گروه ۱ +۵ در نشست « ویسبادن » آلمان از پیشنهاد باراک اوباما برای مذاکرات مستقیم با ایران حمایت کردند; با این حال همزمان از تهران خواستند قطعنامه های شورای امنیت را رعایت کرده و غنی سازی را تعلیق کند.
توجه به این نکته در تحلیل آنچه در این اجلاس مطرح شده بسیار نقش دارد که اجلاس نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱ +۵ در آلمان نخستین گردهمایی آنها درباره ایران پس از روی کار آمدن دولت باراک اوباما است . به عبارت روشن تر این گروه با خارج شدن از زیر فشار دولت بوش کوچک اکنون به نظر می رسد تا حدودی راحت تر تصمیم می گیرد. در عین حال که در بیانیه پایانی نشست کشورهای عضو گروه ۱ +۵ بر ادامه سیاست هویج و چماق تاکید شده و این بیانیه از جمهوری اسلامی ایران خواسته است که قطعنامه های شورای امنیت مبنی بر تعلیق فوری غنی سازی اورانیوم را به اجرا گذاشته و با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری نماید اما در عین حال حمایت خود را از سیاست جدید دولت آمریکا برای گفتگوی مستقیم و بدون پیش شرط با ایران ابراز داشته اند.
تصریح به این نکته در بیانیه گروه ۱ +۵ بطور روشن عقب نشینی از مواضع گذشته محسوب می شود . این گروه همواره به تبعیت از دولت بوش تعلیق غنی سازی را پیش شرط هرگونه مذاکره و تفاهم با ایران اعلام می کرد ولی اکنون دولت باراک اوباما در حال بازنگری سیاست های آمریکا در قبال ایران است و گفته می شود سیاست دولت جدید آمریکا در انجام مذاکرات بدون پیش شرط با تهران استوار است در حالی که جرج بوش هرگونه مذاکره با تهران را منوط به تعلیق غنی سازی اورانیوم کرده بود.
انتشار این اخبار همزمان با دهه مبارک فجر در سی امین سال انقلاب اسلامی یک پیروزی غیرقابل انکار برای این انقلاب و ملت بزرگ ایران است . مقاومت ستودنی مردم و مواضع استوار رهبری این پیروزی را به ارمغان آورده است . توجه به این نکته بسیار مهم است که آمریکا در طول ۳۰ سال گذشته همواره برای مذاکره با ایران تلاش کرده و چون حاضر نمی شد از موضع استکباری خود کوتاه بیاید هرگز نتوانست به این خواسته خود برسد. دولتمردان آمریکا اسیر این توهم هستند که فکر می کنند باید هر وقت اراده کنند رابطه خود را با یک دولت قطع نمایند و هر وقت هم لازم بدانند با آن دولت رابطه برقرار کنند بدون آنکه طرف مقابل حقی برای تصمیم گیری داشته باشد. این یک روش استعماری است که دولتمردان آمریکائی نیز بعد از جنگ جهانی دوم به آن عادت کردند و با سواستفاده از ضعف حکومت ها در بسیاری از کشورها تا حدود زیادی توانستند با همین سیاست به پیش بروند و اهداف خود را محقق سازند. انقلاب اسلامی ایران این معادله را درهم ریخت و در فضای سیاسی جهان تغییرات عمده ای ایجاد کرد که دیگر زمینه ای برای اعمال چنین روش مستکبرانه ای وجود ندارد . درست به همین دلیل است که در طول ۳۰ سال گذشته دولت های متعددی که در آمریکا زمام امور را به دست گرفتند علیرغم توسل به انواع ترفندها نتوانستند ملت ایران را تسلیم اراده خود کنند بلکه اکنون به این نتیجه رسیده اند که باید خود تسلیم اراده ملت ایران شوند.
اینکه در بیانیه گروه ۱ +۵ سخن از حذف پیش شرط آمریکا برای مذاکره با ایران به میان آمده و این گروه نیز از آن استقبال کرده نکته ایست که باید قدری مورد تامل قرار گیرد.
واقعیت اینست که دولت آمریکا به ملت ایران بدهکار است و اگر قرار باشد شرطی برای مذاکره درنظر گرفته شود این ایران است که باید شرط داشته باشد کمااینکه دارد . دولت های مختلف آمریکا در ۵۵ سال گذشته یعنی از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تاکنون همواره با سیاست خصمانه علیه ایران عمل کرده اند. به همین دلیل آمریکا بدهکار ملت ایران است و تا جبران نکند اصولا حق تقاضای مذاکره ندارد.
دولت اوباما اگر میخواهد با موضوع روابط با ایران برخوردی واقع بینانه نماید باید ابتدا ۵۵ سال سیاست خصمانه علیه ملت ایران را جبران نماید و سپس درخواست مذاکره کند. در همین موضوع هسته ای نیز دولت بوش کوچک با سیاست کینه توزانه و تحریک گروه ۱ +۵ تا توانست علیه فعالیت های هسته ای ایران مانع تراشی کرد . شیوه زشت قلدری های بین المللی اینست که ابتدا برخلاف موازین و مقررات بین المللی خود را از ملت ها طلبکار می کنند و سپس همان طلبکاری بیهوده را شرط قرار می دهند تا به خواسته های خود برسند. غنی سازی حق قانونی ملت ایران است . بنابراین اصولا آمریکا حق نداشت از شرطی تحت عنوان تعلیق غنی سازی سخن بگوید و به همین دلیل امروز نیز با عقب نشینی از این شرط جعلی منتی بر سر کسی ندارد.
حرف روشن ملت ایران با دولت جدید آمریکا اینست که اگر دست از همه ادعاهای خلاف قانون خود علیه ایران بردارد خصومت های گذشته را جبران کند اموال و دارائی های ایران را آزاد نماید از ملت ایران عذرخواهی کند تعهد نماید که دیگر در امور داخلی ایران دخالت نخواهد کرد و در مسائل هسته ای نیز کاملا خود را کنار بکشد راه برای اینکه مسئولان ایرانی بتوانند درباره مذاکره با آمریکا بررسی های لازم را بعمل آورند باز خواهد شد.
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی