دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

خانه تکانی آرام


خانه تکانی آرام
“گوردون براون” از فردا به جای تونی‌بلر در مسند نخست‌وزیری انگلستان ایفای نقش می‌کند. براون در تازه‌ترین موضع‌گیری خود بازگشت زودهنگام نیروهای انگلیسی از عراق را منتفی اعلام کرده است. این مسئله نشان می‌دهد که جابه‌جایی ظاهری قدرت در لندن، تاثیری در کلیت خط‌مشی اتخاذ شده در حزب کارگر نخواهد داشت. این در حالی است که دخالت انگلستان در اوضاع عراق به پاشنه آشیل حزب کارگر در انتخابات شهرداری‌های سال ۲۰۰۶ تبدیل شد و شکست تاریخی سنگینی را برای این حزب رقم زد.
به راستی “گوردون براون” چه مسلکی را در سیاست خارجی انگلستان در پیش خواهد گرفت؟ مطابقت محض مولفه‌های رفتاری لندن با واشنگتن وتبعیت حزب کارگر از سیاست های جریان جمهوریخواه افراطی در آمریکا نتیجه‌ای جز رقم خوردن شکستی دیگر برای حزب حاکم انگلستان نخواهد داشت. از سوی دیگر ،‌ملت انگلستان از براون انتظار دارند تا وی در رویکرد سیاست خارجی کشور، تحولی عمیق و محسوس به وجود آورد.
اظهارات اخیر گوردون براون در خصوص عراق، نشان دهنده انطباق نسبی خط مشی وی و بلر در مسائل خاورمیانه است. با این تفاوت که براون سعی دارد در ظاهر این مشابهت را به تصویر نکشد. نخست‌وزیر جدید انگلستان همانند بلرسعی دارد روابط استراتژیک مستقیم و همسوی لندن - واشنگتن را حفظ نموده و حتی در مقاطعی گسترش دهد. همین مسئله سبب افزایش نارضایتی‌ها از حزب کارگر خواهد شد.
البته در نظرسنجی اخیری که پس از استعفای بلر انجام شد تنها ۳ درصد به محبوبیت حزب کارگر افزوده شده است و ۵۶ درصد از مردم خواهان جایگزینی حزبی دیگر در راس معادلات سیاسی لندن شده‌اند. همین مسئله نشان دهنده این است که حذف بلر و جایگزینی براون به خودی خود نمی‌تواند عامل اصلی در جهت بازگشت محبوبیت از دست رفته حزب کارگر محسوب شود.
در نهایت اینکه جمع میان تدبیر داخلی و رفتار خارجی براون است که موفقیت یا شکست زودهنگام حزب کارگر را رقم خواهد زد. اگر براون نیز بخواهد همانند افرادی مانند تونی بلر ودیگر مهره‌های وابسته به آمریکا در انگلستان مانند جک استراو، جف هون ومارگارت بکت رفتار کند، مسلما از سوی ملت انگلستان و نظام بین‌الملل در فشاری دوجانبه قرار خواهد گرفت. براون در نخستین گام خود باید تفاوت رویکرد خود در عراق را برای شهروندان انگلیسی به اثبات برساند. مسئله‌ای که با توجه به اظهارات اخیر براون بعید به نظر می‌رسد؛ از این رو می‌توان جانشینی نخست‌وزیر جدید انگلستان را تنها شکلی جدید از ادامه حرکت لندن و حزب کارگر به سوی نقطه شکست دانست.
حنیف غفاری
منبع : روزنامه رسالت