پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا


نیویورک در انتظار گلشیفته


نیویورک در انتظار گلشیفته
با نزدیک شدن به زمان اکران عمومی فیلم «مجموعه دروغ ها» به کارگردانی «رایدلی اسکات»، کارگردان سرشناس سینمای هالیوود، فضای رسانه ای شکل گرفته در حاشیه حضور «گلشیفته فراهانی»، بازیگر باآتیه کشورمان در این فیلم، کم کم آرام شده و پیگیری رسانه ها از مسئولان، نشان از بی پایه بودن برخی شایعات درباره اعمال محدودیت برای این بازیگر ایرانی دارد.
از چند هفته قبل که برای اولین بار و بصورت پراکنده خبر حضور «گلشیفته فراهانی» در فیلمی از سینمای هالیوود، در رسانه ها منتشر شد بستر مناسبی فراهم آمد تا برخی محافل خبری شایعاتی را مبنی بر اعمال محدودیت در زمینه خروج از کشور و نیز ادامه حضور در سینمای ایران برای این بازیگر مخابره کنند. البته از همان مقطع اگرچه تکذیب و تاییدهای پراکنده از سوی منابع آگاه این رسانه ها، درستی اخبار را زیر سوال قرار می داد اما مسئولان مربوطه کماکان سیاست سکوت را در پیش گرفته بودند و وارد میدان اظهار نظرات رسمی نمی شدند اما این سکوت سرانجام از سوی «محمود اربابی»، مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی وزارت ارشاد، شکست تا بطور رسمی اعلام شود که; جای نگرانی نیست. «اربابی» در مصاحبه ای درباره لزوم هماهنگی با معاونت سینمایی از سوی بازیگران پش از تصمیم گیری برای حضور در پروژه های جهانی اعلام کرد: «اگر بازیگر از جزییات مقررات آشنا باشد نیازی به تبادل اطلاعات نیست و تا زمانیکه چیزی ثابت نشده مشکلی وجود ندارد اما در بیشتر موارد این اطلاعات از طریق همین مشاوره ها (با معاونت سینمایی) بدست می آید. ممکن است در جریان این کار(حضور در یک پروژه سینمایی) کلاه سربازیگر بگذارند. ممکن است این بازیگر مورد سو»استفاده تبلیغاتی قرار بگیرد، امیدوارم سو»تفاهمی پیش نیاید; ما قرار نیست کسی را کنترل کنیم. طرف خارجی هم با یک شخص قرارداد می بندد نه با یک مجموعه.
وی همچنین درباره محتوای جلسه های مشاوره نیز گفته: ممکن است من به بازیگر بگویم چنین کمپانی ای که می گویی از شما دعوت کرده اصلا وجود خارجی ندارد. ممکن است بگویم این کمپانی معتبر است و تشویقش کنم. شاید از او خواستم که برای پیشگیری از هر اتفاق بدی ابتدا فیلمنامه را به دقت مطالعه کند و در صورت مناسب بودن نقش و فیلمنامه، در قرارداش تاکید کند که مبنای توافق همین فیلمنامه است نه چیز دیگری که ممکن است به آن اضافه شود. مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی همچنین درباره «گلشیفته فراهانی» نیز اظهار داشته: ایشان قبل از بازی در فیلم «رایدلی اسکات» به ما مراجعه نکردند اما بعد از بازگشتشان به ایران پیش من آمدند. نزد ما او مشکلی ندارد. وی افزوده: خانم فراهانی از ابتدا به ما این اطمینان را داده بودند که بازی شان در فیلم مغایر با ارزش های جامعه ما نیست، گفتند در قراردادشان موضوع پوشش و ظاهر را قید کرده اند. به نوشته شبکه ایران، «اربابی» درباره تضمین بوجود نیامدن مشکل در آینده و پس از تغییر مدیریت در وزارت ارشاد برای این بازیگر هم تاکید کرده: جای نگرانی نیست. ما اینجا مجری قانون هستیم. مملکت قانون دارد و آدم معقول هم کم نداریم. از همه این ها مه متر ما افکار عمومی داریم.
از سویی دیگر چند روز پس از انتشار این گفتگو، «گلشیفته فراهانی» نیز در گفتگویی کوتاه تاکید کرد: طبیعی است یک بازیگر زن ایرانی که از ایران می آید خودش همه مسائل را مراعات می کند. وی همچنین با تاکید بر اینکه برای خروج از کشور به هیچ عنوان با مشکلی مواجه نشده و با پاسپورت خود و بطور قانونی از تهران به سوی اروپا رفته، اظهار داشت: حالا هم در اینجا هستیم و قرار است برای افتتاحیه فیلم که روز دهم ماه اکتبر در نیویورک است و هنرپیشگان فیلم در این مراسم هستند شرکت کنیم.
در همین راستا; «محمد حقیقت» در یادداشتی از دیدار خودمانی اش با «گلشیفته فراهانی» و همسرش در کافه میدان «سن سولپیس» پاریس گفته است. به نوشته سینمای ما; «حقیقت» در یادداشت خود چنین نوشته:
▪ پیشگفتار:
در سال ۲۰۰۲ که می خواستم فیلم «دو فرشته» را در ایران کارگردانی کنم، برای نقش آذر (دختر هجده ساله و سرکش قصه) دنبال بازیگری می گشتم که به یاد «گلشیفته فراهانی» در فیلم «درخت گلابی» اثر خوب «داریوش مهرجویی» افتادم; دخترکی شیطان و پر انرژی را به یاد آوردم و فکر کردم که حالا باید حدود ۱۸سال داشته باشد. یکی از دوستانم به نام آقای دکتر شفیعی که فیلمنامه «دو فرشته» را خوانده بود، گفت که خانواده فراهانی را می شناسم و ترتیب ملاقاتی با آن ها را برایت خواهم گذاشت. فکر می کنم «گلشیفته فراهانی» تا آن موقع در یکی دو فیلمی دیگر هم بازی کرده بود، اما من آن فیلم ها را ندیده بودم. در ماه سپتامبر۲۰۰۲ سرانجام همکاری من با «گلشیفته فراهانی» شروع شد و او نقش آذر (شخصیت دختر جوان فیلم من) را بازی کرد و همزمان در فیلم «بوتیک» نیز بازی داشت. در اوایل سال۲۰۰۳ فیلم «دو فرشته» توسط کمپانی «وایلد بانچ»، که یکی از سرمایه گذاران فیلم بود، به جشواره «کن» پیشنهاد شد و این فیلم در بخش «هفته بین المللی منقدان» که به فیلم های اول یا دوم کارگردانان اختصاص دارد، حاضر شد. در ماه مه، «گلشیفته فراهانی» به همراه من ، «شهریار اسدی»، نظام کیائی و محمد احمدی برای معرفی فیلم در جشنواره «کن» شرکت کردیم و گفتگوهای گوناگونی در مطبوعات و بویژه تلویزیون های اروپائی با «گلشیفته فراهانی» انجام شد. از آن هنگام به بعد گاه گداری با «گلشیفته فراهانی» تماس داشتم تا این که اخیرا شنیدم به پاریس آمده و برای رفتن به نیویورک آماده می شود تا در مراسم افتتاحیه فیلم «مجموعه دروغ ها» شرکت کند.
▪ دیدار خودمانی با «گلشیفته فراهانی»
در تماس تلفنی با «امین»، شوهر گلشیفته، قرار ملاقاتی در منطقه ۶پاریس در کافه ای در میدان «سن سولپیس» گذاشتیم. از همه جا صحبت کردیم و لابلای حرف مان در همین جلسه و همینطور در جلسه بعدی (سه شنبه۲۲سپتامبر) راجع به فعالیت هایش و بویژه در همین فیلم صحبت کردیم. اصلا مصاحبه ای در کار نبود، برای پاسخ به کنجکاوی های من، هر دو، امین و گلشیفته، پاسخ می دادند. پرسیدم شنیده ام مشکلاتی برای خارج شدن شما از ایران وجود داشت و آن ها پاسخ دادند; «به هیچ عنوان; ما با پاسپورت های خودمان و بطور قانونی از تهران به سوی اروپا آمدیم و حالا هم این جا هستیم و قرار است برای افتتاحیه فیلم که دهم اکتبر در نیویورک برگزار می شود و هنرپیشگان فیلم در این مراسم حضور دارند، شرکت کنیم.» می پرسم که آیا فیلم را دیده اید؟ و پاسخ می دهند: «نه، سخت منتظر دیدن آن هستیم.» بعد از آن می پرسم چطور شد که در این فیلم هالیوودی نقش مهم ترین زن آن بر عهده شماست و چطور با کار شما آشنا شدند؟ می گوید: «ما برای فیلم «سنتوری» که قرار بود در آمریکا به نمایش عمومی درآید به آن جا سفر کرده بودیم که عملا این فیلم به نمایش درنیامد، اما ناگهان از سه منبع مختلف با ما تماس گرفتند که «ریدلی اسکات» علاقه مند است شما را ببیند و بعد از آن هم مسئولان کمپانی وارنر ما را دیدند.» کنجکاوم بدانم از کجا با کارهای قبلی شما آشنایی داشتند؟ و گلشیفته فراهانی جواب می دهد: «یکی از مسئولان کستینگ (مسئول بازیگریابی) فیلم «بوتیک» را دیده آن ها حتی به من گفتند از بین هنرپیشه های زن ایرانی هم دو سه نفری را در نظر داشتند اما در ملاقاتی که با شخص «ریدلی اسکات» داشتیم، حس کردم که انتخاب خود را کرد، بدون این که در همان لحظه چیزی بگوید.» می پرسم آیا برای شرکت یک بازیگر ایرانی در یک فیلم خارجی قانون یا قاعده خاصی هست؟ و او می گوید: «تا جایی که من می دانم، نه، اما طبیعی است که وقتی یک بازیگر زن ایرانی از ایران می آید، خودش همه مسائل را مراعات می کند.» به هر حال «ریدلی اسکات» کارگردان مهم معتبر و در سینمای هالیوود متفکر است و آثار با ارزشی ساخته است. شما درکنار «لئوناردو دی کاپریو» بازی کردید و این چیزی است که بسیاری از بازیگرهای جهان آرزوی آن را دارند. فکر می کنید مدت زمان بازی شما در فیلم چند دقیقه است؟ می گوید: «واقعا نمی دانم.» به آن ها پیشنهاد می دهم که یکی از دوستان من با مسئولان کمپانی «وارنر» در فرانسه بسیار دوست است. می خواهی تلفن بزنم تا ترتیب نمایش خصوصی این فیلم را قبل از رفتن به آمریکا برایت بدهد؟ با خوشحالی استقبال می کند. من به آقای «پی یر» تلفن می زنم و سرانجام از طرف او با مسئول مطبوعاتی این کمپانی در پاریس مسئله را در میان می گذارم. او با خوشحالی قبول می کند. با آمریکا تماس می گیرد تا سریعا یک کپی از فیلم به فرانسه ارسال شود.
نمایش عمومی این فیلم در فرانسه چند ماه دیگر خواهد بود. در این فاصله، روزنامه های فرانسوی را نگاه می کنیم، در روزنامه لیبراسیون، هفته نامه ال و... راجع به هنرپیشه ایرانی (گلشیفته فراهانی) که مورد توجه هالیوود قرار گرفته، مطالبی نوشته اند. به گلشیفته می گویم آیا می توانم از تو یک قرار ملاقات برای گفتگو و مصاحبه مطبوعاتی بگیرم. می گوید: «من مصاحبه نمی کنم» (نمی فهم که شوخی بود یا جدی) می گویم: پس به اتفاق همسرت امین برویم شام بخوریم. از در منزل که خارج می شویم، امین می گوید: آیا تو آقای دومنیک بسنآر را می شناسی؟ می گویم: او یکی از دو آژانس بزرگ هنرپیشگان مهم فرانسه است، چطور مگه؟ می گوید: چون فردا قرار است با هم نهار بخوریم. درخواست کرده گلشیفته را ببیند. می گویم: پس نان تان توی روغن است! پس ما شام را روزی دیگر، شبی دیگر خواهیم خورد... در خیابان شانزلیزه از همدیگر جدا می شویم تا وعده قرار بعدی را بگذاریم.
منبع : روزنامه ابتکار