یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


گذر و نظری بر بازار پاییزه ذخیره‌سازهای نازنین در ایران زمین!


گذر و نظری بر بازار پاییزه ذخیره‌سازهای نازنین در ایران زمین!
چند وقتی بود که درباره اوضاع و احوال قطعات و تجهیزات در بازار داخلی ایران عزیزمان صحبت نکرده بودیم و به ‌یکباره هوس کردیم در این آخر پاییزی بپردازیم به احوالات بازار داخلی!
ذکر این نکته الزامی است که به ‌دلیل محدودیت مکان برای عرضه کلمات،‌ ناگزیر به کلی‌گویی هستیم و از این بابت عذر تقصیر داریم. احوالات بازار را بر اساس نوع کالاها پیگیری می‌کنیم. در این شماره ذخیره‌سازها را که بسیار دوستشان دارم به عنوان موضوع شیرین بحث انتخاب کرده‌‌‌‌‌‌ام. بپردازیم به اصل ماجرا که وقت تنگ است!
▪ اول؛ درایوهای نوری
کاهش قیمت از ویژگی‌های ذاتی قطعات و تجهیزات ذخیره‌سازی است و درایوهای نوری، هارددیسک‌ها و قطعات فلش هر یک بر اساس ضوابط خاص، آن را رعایت می‌کنند.
در بازار درایوهای نوری، حاکمیت از آن درایوهایی است که از تکنولوژی DVD پشتیبانی می‌کنند. دستگاه‌های CD-ROM در حالت احتضار هستند و درایوهای CD-Writer نیز نفس‌های آخر را می‌کشند. شاید اینگونه فرض می‌کردیم که با افت قیمت درایوهای نوری مبتنی بر DVD شاهد جهشی قابل توجه در این بازار باشیم، اما این درایوهای نوری گرفتار جسارت فلش‌ها شده‌اند و دست و بالشان بسته شده است. اگر گفته‌های پیشین ما را به ‌خاطر داشته باشید که حتم دارم ندارید، گفته بودیم که قیمت درایوهای نوری پس از افت بیست تا سی درصدی تابستانه خود، تا مدت‌ها ثابت خواهند ماند. کاهش قیمت درایوهای نوری Blueray شاید تاثیر مختصری در بازار داشته باشد که چشمم آب نمی‌خورد!
به هر حال بازار درایوهای نوری و به‌ خصوص انواع DVD-Writer آن عالی است و قیمت‌ها در حوالی ۳۰ هزار تومان چرخ می‌زنند. آمارها نشان می‌دهند که درایوهای Combo نیز خوب می‌فروشند.
یادم رفت بگویم که چرخش درایوهای نوری از رابط IDE به SATA‌ با سرعت بالایی انجام می‌شود. طی یک دو سال آینده باید با رابط‌های IDE خداحافظی رسمی داشته باشیم. بین خودمان بماند که از لحاظ کیفی فرقی بین این دو رابط برای درایوهای نوری وجود ندارد.
▪ دوم؛ هارددیسک‌های متواضع
اوضاع بازار هارددیسک‌ها بهتر از درایوهای نوری است و کاهش قیمت این قطعات در دوره‌های کوتاه‌تری انجام می‌شود. نمی‌دانم آیا این کاهش قیمت‌ها که به ‌تصورم طی یکی دو ماه آینده باز هم شاهد آن خواهیم بود، ‌از رفتار عجیب و غریب فلش‌ها تاثیر گرفته است یا خیر؟
نباید از نظر دور داشت که برخی مدل‌ها به‌ سهولت یافت نمی‌شوند و گاهی این برخی به بسیاری تبدیل می‌شوند و حتی برای برهه‌ای کوتاه، شاهد خالی‌شدن بازار از مدل‌های درست و درمون بودیم که به‌ مرور در بازار تزریق شدند.
قیمت نزدیک به ۴۰ هزار تومانی مدل ۱۶۰ گیگابایتی فاصله مختصری با قیمت نزدیک به ۷۰ هزار تومانی ۵۰۰ گیگابایتی دارد. قیمت مدل‌های ۳۲۰ گیگابایتی نیز با کمی تاخیر به کمتر از ۶۰ هزار تومان رسیده است، ‌البته اگر در بازار پیدا شود!
عبور قیمت هارددیسک‌های یک ترابایتی ۱۰۰ و سی چهل هزار تومانی از اتفاع ۱۰۰ هزار تومان می‌تواند شرایط جدیدی را بر بازار حاکم کند. شک نکنید که مدل‌های ۱۶۰ گیگابایتی طی ده دوازده ماه آینده از بازار اخراج خواهند شد و در فاصله اندکی مدل‌های ۲۵۰ گیگابایتی و در کمتر از سه چهار ماه مدل‌های ۳۲۰ گیگابایتی به عنوان ارزان‌ترین هارددیسک در محدوده قیمت ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان معرفی خواهند شد. بد نیست بدانید که افت قیمت هارددیسک‌های یک و نیم ترابایتی چندی است که آغاز شده!
اگر جویای احوال هارددیسک‌های آواره (External) هستید، باید بگویم که قیمت مدل‌های ۵/۳ اینچی تا حدودی از روال کلی قیمت‌ها تبعیت می‌کند، اما مدل‌هایی که از پلاترهای ۵/۲ اینچی استفاده می‌کنند به این قواعد دل نبسته‌اند و سر در کار خود دارند. اگر بخواهیم فرمولی غیردقیق ارایه کنیم می‌توان گفت قیمت هارددیسک‌های آواره (قابل‌حمل) که از پلاترهای ۵/۲ اینچی استفاده می‌کنند نزدیک به دو برابر هارددیسک‌های ۵/۳ اینچی معمولی با همان ظرفیت است.
به طور مشابه برای هارددیسک‌های آواره سنگین‌وزن ۵/۳ اینچی می‌توان گفت که قیمت نمونه‌های معمولی آن حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد گران‌تر از هارددیسک‌های معمولی با ظرفیت مشابه است. این نکته را از یاد نبرید که ارایه امکانات ویژه موجب افزایش قیمت این نوع هارددیسک‌ها خواهد شد، زیرا از این مدل‌ها بیشتر به ‌عنوان نگهدارنده اطلاعات پشتیبان مجموعه‌ها استفاده می‌شود و نیازمند امکانات ویژه‌ای است.
در فرصتی دیگر به‌تفصیل درباره مدل‌های آواره قابل‌حمل و سنگین‌وزن سخن خواهم گفت.
این را هم بگویم و خلاص که شرایط بازار برای هارددیسک‌های حرفه‌ای که در سرورها استفاده می‌شوند و به‌ طور معمول از رابط‌های فاخر SCSI و SAS بهره می‌برند تفاوت‌هایی با شرایط عمومی بازار هارددیسک‌ها دارد، همین!
چشم‌انداز بازار هارددیسک‌‌ها فوق‌العاده مثبت است!
▪ سوم؛ درایوهای فلش USB
اوضاع بازار قطعات فلش از بازار هارددیسک‌ها نیز بهتر است. به‌ بیانی دیگر؛ افول قیمت این قطعات ریزه‌میزه با سرعت بیشتری در حال وقوع است. شش هفت ماه پیش فکر می‌کردم که جایگزینی مدل‌های ۸ گیگابایتی نیازمند زمان بیشتری است، اما هم اکنون شاهد هستیم که قاطبه خریداران به مدل‌های ۱۶ گیگابایتی علاقه نشان می‌دهند و بسیاری از ایشان مترصد کاهش قیمت این مدل‌ها هستند.
متوسط قیمت مدل‌های ۸ گیگابایتی معمولی به ۲۰ هزار تومان رسیده است و با ۴۰ هزار تومان ناقابل می‌توان یکی از مدل‌های ۱۶ گیگابایتی مانند Kingston یا Transcend را تهیه کرد. قیمت مدل‌های ۳۲ گیگابایتی در حوالی ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان چرخ می‌زند.
به‌تصورم در اواسط بهمن‌ماه شاهد افت دیگری در این بازار خواهیم بود. بیشترین کاهش قیمت از آن مدل‌های ۳۲ گیگابایتی خواهد بود. افت قیمت مدل‌های ۱۶ گیگابایتی تا ۳۰ هزار تومان -که قدری بعید است- می‌تواند مخاطبان بسیاری را به ‌سوی خود جلب کند. به ‌نظر می‌رسد مدل‌های ۸ گیگابایتی برای کاربرانی که از مدل‌های ۲ یا ۴ گیگابایتی استفاده می‌کنند جذابیت ندارند.
برادرانه توصیه می‌کنم که علاوه بر قیمت، به امکانات و قابلیت‌های حافظه‌های فلش توجه نشان دهید. ارزانی قیمت نمی‌تواند ملاک معقولی برای استفاده باشد.
چشم‌انداز بازار درایوهای فلش USB از هارددیسک‌ها هم مثبت‌تر است!
▪ چهارم؛ کارت‌های حافظه فلش
کارت‌های حافظه فلش و درایوهای فلش USB به ‌طور کلی از یک قانون تبعیت می‌کنند. البته مخاطب کارت‌های حافظه به دلیل کثرت استفاده بیشتر است. توسعه بازار کارت‌های حافظه به ‌تندی درایوهای فلش USB نیست، زیرا کارت‌های حافظه محدود به دستگاه مادر خود هستند. بسیاری از گوشی‌های تلفن همراه، دستگاه‌های PDA و دوربین‌های دیجیتالی در این‌باره محدودیت‌هایی دارند. دیگر اینکه، تنوع کارت‌های حافظه اعم از SD، CF، MS و غیره، بازاری وابسته ایجاد خواهد کرد. اگر فروش دوربین‌های Sony و گوشی‌های Sony Ericsson افزایش یابد، بدون شک کارت‌های حافظه خانواده Memory Stick با اقبال بیشتری مواجه خواهند شد.
دیگر اینکه، افزایش اقبال عمومی به دوربین‌های DSLR به ‌صورتی خزنده می‌تواند تقاضا برای کارت‌های حافظه حجیم CompactFlash را افزایش دهد. تحلیل بازار کارت‌های حافظه به‌ دلیل وابستگی‌ آن‌ها به دستگاه‌ها، موضوع عدم سازگاری دستگاه‌ها با استانداردهای متنوع، کندی توسعه ظرفیت، تنوع آزاردهنده استانداردها و توزیع مدل‌های نامرغوب چینی بسیار سخت‌تر از بازارهای دیگر قطعات است و نگارنده این سطور به‌ همین مقدار اکتفا می‌کند!
● نکته آخر
همواره تغییرات سریع قیمت در سیستم‌های ذخیره‌ساز به توقف بازار فروش قطعات دست‌دوم کمک کرده است،‌ زیرا برخی کاربران در فاصله زمانی کوتاه‌تری اقدام به ارتقا می‌کنند و لاجرم قطعات قبلی را باید به گونه‌ای آب کنند و به این ترتیب بازار فروش قطعات دست‌دوم توسعه بیشتری خواهند یافت. جان خودم، بین خودمان بماند که در این بازار اگر کمی زرنگ باشید، قطعات ارزشمندی را پیدا خواهید کرد، گفتم به شرطی که این‌کاره باشید!
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی ITanalyze


همچنین مشاهده کنید