شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

محاصره غزه؛تاوان پایبندی به دموکراسی


محاصره غزه؛تاوان پایبندی به دموکراسی
کارشناس مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه "اکسیتر" انگلیس با اشاره به پیروزی جنبش حماس در انتخابات دموکراتیک فلسطین گفت: رژیم اسرائیل مردم نوار غزه را بخاطر برگزیدن جنبش حماس در انتخاباتی سالم و دموکراتیک تحت محاصره قرار داده ‌است.
پروفسور "تیم نیبلاک" (Tim Niblock) کارشناس روابط بین‌الملل و علوم اقتصاد مؤسسه مطالعات عربی–اسلامی دانشگاه "اکسیتر" انگلیس درگفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در لندن درباره پیروزی جنبش حماس در انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین تاکید کرد:شرایطی که اکنون جنبش حماس و مردم فلسطین در نوار غزه با آن روبرو هستند، به علت همان انتخابات فلسطین است که جنبش حماس در آن پیروز شد و سکوت جامعه بین‌الملل درباره اوضاع تأسف بار نوار غزه نتیجه شکست این جامعه در به رسمیت شناختن نتایج آن انتخابات دمکراتیک است.
وی افزود: جامعه غرب باید نتایج انتخابات دموکراتیک فلسطین که به پیروزی جنبش حماس منجر شد، می‌پذیرفت اما با نپذیرفتن نتایج این انتخابات، مرتکب اشتباه شد زیرا انتخابات سالم و دموکراتیک بود.
کارشناس دانشگاه اکسیتر انگلیس درباره علت سکوت کشورهای عربی نظیر مصر درقبال وضعیت غیرانسانی و فاجعه آمیز منطقه نوار غزه گفت: مصر با دو مشکل روبرو است نخست اینکه از سوی آمریکا تحت فشار قرار دارد تا جنبش حماس را به رسمیت نشناسد و دوم اینکه مصر با مشکلات داخلی خود روبروست و می‌ترسد که حمایت از حماس به مشکلات داخلی این کشور بیفزاید.
نیبلاک در پاسخ به این سؤال که آیا کشورهای عربی با سکوت خود درقبال وضعیت اسف‌بار نوار غزه، از مقصران اصلی بوجود آمدن این شرایط به شمار نمی‌روند، تأکید کرد: نه، من واقعاً اینطور فکر نمی‌کنم بلکه معتقدم جامعه بین‌الملل توسط غرب رهبری می‌شود و مشکل غرب پیروزی جنبش حماس بود که در انتخاباتی دمکراتیک برگزیده شد و همه این شرایط تأسف بار کنونی از این موضوع نشأت می‌گیرند.
وی افزود: جامعه غرب با نپذیرفتن نتایج انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین که به پیروزی جنبش حماس منتهی شد، اشتباه کرد زیرا هر اندازه هم که آنها ممکن بود از جنبش حماس خوششان نیاید و آن را دوست نداشته‌ باشند اما به هرحال، این انتخابات دموکراتیک بود و جامعه بین‌الملل وظیفه داشت که نتایج آن را مد نظر قرار دهد.
این کارشناس امور سیاسی در پاسخ به سئوال که چرا مصر گذرگاه مرزی "رفح" را به روی مردم نوار غزه بازگشایی نمی‌کند و برای پایان دادن به وضعیت فاجعه آمیز این منطقه وارد عمل نمی‌شود، گفت: من بر این عقیده هستم که مصر باید در این باره کاری انجام دهد و جای بسی تأسف است که دولت مصر اینگونه خط مشی را در پیش گرفته است.
نیبلاک افزود: اما به هر حال دولت مصر از نقطه نظر بین‌المللی تحت فشار است و از سوی آمریکا تحت فشار قرار گرفته تا جنبش حماس را به عنوان یک دولت مشروع به رسمیت نشناسد و نکته دیگر درباره مصر این است که این کشور در داخل نیز با مشکلات داخلی روبروست و از این مسئله می‌ترسد که چنانچه از جنبش حماس حمایت کند، مشکلات داخلی مصر بدتر شود.
وی خاطر نشان کرد: بله، من هم با این مسئله موافق هستم و خیلی خوب بود که مصر گذرگاه رفح را به روی فلسطینیان در نوار غزه باز می‌کرد و باید به این نکته نیز اشاره کنم که تا آنجایی که به سایر کشورهای عربی مربوط می‌شود، اکثر آنها قادر نیستند که به نوار غزه دسترسی پیدا کنند.
کارشناس مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه "اکسیتر" انگلیس در پاسخ به این سؤال که اگر مصر تسلیم فشار آمریکا نشود چه اتفاقی می‌افتد، گفت: مصر از نقطه نظر امنیتی کاملأ به آمریکا وابسته است و رژیم مصر با مشکلات داخلی بسیاری روبروست و به نوعی به یک حمایت خارجی در این باره نیاز دارد و به عقیده من این نوع روابط مصر است که چنین شرایطی را به وجود آورده و موجب شده تا قاهره قادر نباشد در این زمینه کاری انجام دهد.
وی در پاسخ به این پرسش که علت سکوت عربستان سعودی درقبال وضعیت اسف بار مردم نوار غزه چیست و چرا این کشور واکنش جدی برای حل این وضعیت انجام نمی‌دهد، گفت: البته عربستان سعودی در گذشته به فلسطینیان کمک‌های بسیاری کرده‌است و در واقع عربستان سعودی پس از انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین و پیروزی جنبش حماس در آن نیز برای حمایت از فلسطینیان و برقراری آشتی و سازش میان جنبش‌های حماس و فتح تلاش بسیاری کرده‌است.
نیبلاک تصریح کرد: درحال حاضر آنچه عربستان سعودی انجام می‌دهد این است که به نوعی از طریق "محمود عباس" رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از فلسطینیان حمایت می‌کند، بدین معنا که اکنون برعهده محمود عباس است که تلاش کند تا حمایتی را که ساکنین نوار غزه به آن احتیاج دارند، تأمین کند.
وی در پاسخ به اینکه رهبران جنبش حماس عملکرد کشورهای عرب را محکوم کرده و گفته‌اند که این کشورها از فلسطینیان حمایت نمی‌کنند، آیا نباید کشورهای عربی در کنار رژیم صهیونیستی و آمریکا از عوامل اصلی تداوم وضعیت اسف بار ساکنان غزه دانست، گفت: بله، من این مسئله را درک می‌کنم که چرا رهبران حماس اینگونه سخن گفته اند زیرا با توجه به شرایط مردم نوار غزه در آن به سر می‌برند، بیان این اظهارات قابل درک است.
این کارشناس روابط بین‌الملل دانشگاه اکسیتر انگلیس درپاسخ به طرح دوباره این سوال که آیا نباید کشورهای عربی را به خاطر سکوت و وارد عمل نشدن برای کمک به مردم غزه از عوامل اصلی تداوم شرایط فاجعه آمیز این منطقه محسوب کرد، گفت: نه، من اینطور فکر نمی‌کنم، معتقدم شرایطی که در نوار غزه به وجود آمده ‌است به علت به رسمیت شناخته نشدن نتایج انتخابات فلسطین است که ۲ یا سه سال پیش برگزار و جنبش حماس در آن پیروز شد و این شرایط در نتیجه به رسمیت شناخته نشدن آن انتخابات به وجود آمدند و همچنین معتقدم که کشورهای عربی در نتیجه چنین وضعیتی در شرایط دشواری قرار گرفته اند.
نیبلاک درپاسخ به این پرسش که به عقیده وی کشورهای عربی باید برای کمک به مردم فلسطین چه کاری را انجام دهند، گفت: کشورهای عربی باید هر کاری می‌توانند در این زمینه انجام دهند و توجه به این مسئله ضروری است که کشورهای عربی لازم است تلاش کنند تا بین جنبش‌های فتح و حماس سازش و آشتی برقرار کنند و جبهه متحدتری را بین فلسطینیان ایجاد کنند و کشورهای عربی از عهده چنین کاری بر می‌آیند.
وی افزود: معتقدم همچنین لازم است که کشورهای عربی با دیگر اعضای جامعه بین‌الملل همکاری گسترده‌ای داشته باشند تا بتوانند یک چارچوب مناسب را برای ورود کمک‌ها به غزه فراهم کنند و مهمترین کاری که کشورهای عرب می‌توانند انجام دهند، این است که یک آشتی را بین جناح‌های مختلف فلسطینی برقرار کنند زیرا بدین ترتیب، فلسطینیان در موقعیت بهتری قرار خواهند گرفت و قادر خواهند شد تا برای از میان برداشتن موانع بهتر تلاش کنند.
منبع : خبرگزاری فارس