یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

مدودف در مدار افغانستان


مدودف در مدار افغانستان
رئیس جمهوری روسیه در سفر اخیر خود به ازبکستان اظهار داشته که آماده همکاری با رئیس جمهور جدید آمریکا در خصوص افغانستان است .
دیمیتری مدودف رئیس جمهوری روسیه پس از گفتگو با اسلام کریم اف همتای ازبک خود در تاشکند گفت : « باید امیدوار باشیم که دولت جدید آمریکا درخصوص مسائل مرتبط با افغانستان موفق تر از دولت قبلی عمل خواهد کرد. » اسلام کریم اف رئیس جمهوری ازبکستان نیز از تصمیم دولت جدید آمریکا در رابطه با افغانستان استقبال کرده و یادآور شده است که کشورهایی نظیر هند چین ایران و پاکستان می توانند به تلاشهای بین المللی برای حل بحران افغانستان بپیوندند. وی تاکید کرده که هر چقدر نیروهای خارجی بیشتر در افغانستان بمانند به همان اندازه وجهه اشغالگری پیدا می کنند.
مدودف در تلاش است تا خود را در مدار بحران افغانستان سهیم کند; شکی نیست که پارادایم اصلی و اهرم تبلیغاتی اوباما برای یعنی تغییر بود که با همین رهیافت و شگرد نیز توانست مقدرات مردم آمریکا و هدایت کشتی Change رسیدن به اریکه کاخ سفید شعار طوفان زده سیاست دنیا را برای ۴ سال آینده در ید قدرت خود داشته باشد .
جالب اینکه باراک اوباما با خصوصیات منحصر به فرد نه تنها گرایش مردم آمریکا و بسیاری از مردم جهان را به خود معطوف ساخته است بلکه توجه سیاستمداران کهنه کار دنیا و جوانان اقتدارگرای کاخ کرملین چون دیمیتری مدودف رئیس جمهوری روسیه را نیز به خود جلب کرده است .
فراموش نباید کرد که اسلاف مدودف و اوباما پس از جنگ جهانی دوم چه مصائبی را برای مردم در گوشه و کنارجهان به وجود آوردند. بیش از نیم قرن دوقدرت شرق و غرب تحت عنوان جنگ سرد و جهان دو قطبی چه آتش افروزی هایی را که دامن نزدند. ناگفته پیداست که آثار و تبعات دلخراش کشورگشایی های دو ابرقدرت شرق و غرب به سرکردگی کرملین و کاخ سفید همچنان در حافظه تاریخی مردم جهان باقیست . شبهای پراگ روزهای کابل اشغال ویتنام و جنایات بروندی روندا سومالی و کوزوو هرگز از یاد و خاطره مردم فراموش نخواهد شد. چنانچه اتفاقات فوق به دلیل گذشت زمان در افکار عمومی جهان تا حدودی کمرنگ شده باشد.
مسلما جنایات آدم کشان قرن ۲۱ در کشتار اخیر مردم مظلوم فلسطین به ویژه زنان و کودکان غزه قهرمان که با سکوت مرگبار قدرت های غرب و شرق عالم ـ اصل سکوت موجب رضاست ـ صورت پذیرفت هرگز فراموش نخواهد شد و مظلومیت مردم مقاوم غزه همچنان در آرشیو افکار آزادگان جهان باقی خواهد ماند و ننگ سکوت برای داعیه داران قدرت کما فی السابق در اوراق تاریخ جنایتکاران خودنمایی خواهد کرد.
امر مسلم این است که در سیاست « منافع » محور می باشد و سیاستمداران کارکشته همواره دنبال منافع دائمی اند نه دوستان و دشمنان دائمی ! همیشه در عرصه سیاست برای تشنگان قدرت هدف وسیله را توجیه کرده است . باید توجه کرد که زمان و فرصت های ایجاد شده در بستر سیاست مهمترین و موثرترین فاکتورهای راهبردی تلقی می شوند.
در شرایط کنونی که باراک اوباما با اقبال بی نظیر و بی سابقه مردم آمریکا به این فرصت دست یافته و به قدرت رسیده است به هیچ وجه تاریخ ۲۳۳ ساله این کشور به یاد ندارد که کاخ سفید پذیرای رئیس جمهور سیاه باشد . به نظر می رسد که وی درصدد است تا چهره مخدوش و خشن آمریکا را ترمیم کند.
بدیهی است که قدرت سیاسی در آمریکا همیشه بین دو حزب جمهوری خواه و دموکرات دست به دست شده و تجربیات تاریخی نیز به آن صحه گذاشته که جمهوری خواهان متکی بر قدرت نظامی و استراتژی سخت افزاری بوده اند ولی دموکرات ها همواره بر مسائلی چون حقوق بشر صلح و امنیت در جهان تاکید داشتند. جمهوری خواهان در میان افکار عمومی به « باز » معروفند در حالیکه دموکرات ها به « کبوتر » !
البته هنری کسینجر که خود یکی از سیاستگذاران کاخ سفید بوده و از تئورسین های معروف امریکا به حساب می آید در تفسیر عناوین فوق می گوید : جمهوری خواهان با شعار صلح وارد کاخ سفید می شوند و با جنگ از آن بیرون می آیند. درحالیکه دموکرات ها برعکس آن هستند. باید توجه داشت که بهترین محک برای کاخ سفیدنشینان آمریکا افکار عمومی جهان است نه تئوریها و نظرات افرادی چون کسینجر فوکویاما و هانتینگتون !
با گذشت زمان شاهد خواهیم بود که رویکرد اوباما که هم به لحاظ ظاهری و هم از نظر شخصیتی و محتوایی با پیشینیان خود ۱۸۰ درجه تفاوت دارد چه گلی بر سر مردم جهان از جمله مردم مظلوم و مسلمان افغانستان خواهد زد.
از سوی دیگر شاهد تحرکات مرموز مدودف که وارث بلامنازع سوسیال امپریالیزم شرق است همزمان با روی کار آمدن اوباما در افغانستان می باشیم . اگرچه در ظاهر امر از تحرکات تازه کرملین چنین استنباط می شود که آنان نیز غمخوار مردم بیچاره افغانستان شده اند اما آنان در واقع بمثابه دایه های مهربانتر از مادر می خواهند یکبار دیگر بخت برگشته خود را در افغانستان آزمایش کنند.
جالب اینکه کرزی رئیس جمهوری افغانستان نیز با تهدید و چنگ و دندان نشان دادن به غرب اخیرا گفته است که اگر نیروهای کشورهای غربی (ناتو) دست از کشتار مردم غیرنظامی افغانستان برندارند دولت افغانستان سلاح و تجهیزات مورد نیاز خود را از جاهای دیگر تامین خواهد کرد!
در واقع کرزی برای بهبود بخشیدن موقعیت شدیدا متزلزل خود در داخل و خارج ناگزیر از نشان دادن چراغ سبز به مقامات کرملین شده تا از یکسو هشداری برای حامیان غربی اش باشد و از جانب دیگر به ندای مدودف رئیس جمهوری روسیه نیز پاسخی به وفق مراد داده باشد.
البته اینگونه سیاست های تن نازی وعشوه گرانه حکام افغانستان برای قدرت های خارجی در طول تاریخ این کشور بی سابقه نمی باشد . ظاهرشاه آخرین پادشاه نگون بخت افغانستان که ۴۰ سال حکمروایی کرد و سرانجام در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی بوسیله سردار محمد داوود خان پسرعموی خود از اریکه قدرت به زیر کشیده شد بارها با افتخار این جمله را به زبان می آورد که : « من سیگار آمریکایی را با کبریت روسی آتش می زنم » .
اقدامات حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان طی ۸ سال گذشته به وضوح ثابت کرده است که وی خلف شایسته ظاهرشاه و شاه شجاع در سیاستهای داخلی و خارجی افغانستان می باشد. اما مضحکتر از همه تحرکات اخیر کرملین است که سیاستهای قطبی ومنجمد آنان نسبت به افغانستان رو به آب شدن است و مدودف می خواهد با وعده اعطای وام به دولت کرزی از آب گل آلود سیاست در افغانستان ماهی مراد خود را بگیرد. لیکن همه می دانند که مقامات کرملین اشک تمساح برای مردم افغانستان می ریزند و به دنبال احیای قدرت از دست رفته خود هستند تا در رقابت های جهانی و بده بستانهای معمول منطقه ای بیش از این از یاد نروند.
بر هیچ یک از وجدانهای بیدار دنیا پوشیده نیست که تمام مصائب مشکلات و بحران کنونی و لاینحل افغانستان ناشی از سیاست های غلط کرملین در حمایت و پشتیبانی از وقوع کودتاهای رنگارنگ و گوناگون در افغانستان و سرانجام اشغال نظامی این کشور در ۲۷ دسامبر ۱۹۷۹ میلادی (۶ دیماه ۱۳۵۸ هجری شمسی ) بوسیله ۱۲۰ هزار نیروی ارتش سرخ بوده است .
مردم افغانستان هنوز هم خاطرات تلخ و فراموش ناشدنی دوران اشغالگری اسلاف مدودف را با خود همراه دارند . هم اکنون ۵ میلیون افغان آواره ره آورد سیاستهای تجاوزکارانه شوروی سابق در سراسر جهان است که از بحران هویت رنج می برند. علاوه بر آن تمام زیرساختهای فرهنگی اجتماعی و اقتصادی این کشور چنان نابود شده است که پس از گذشت سالها و با پشتوانه کمک های به اصطلاح جهانی نتوانسته اند عرصه های یاد شده را حداقل بازسازی کنند. گورباچف آخرین زمامدار شوروی سابق در رابطه با افغانستان گفته بود که افغانستان مانند زخم خون آلودی در چنگال شوروی قرار دارد که هیچ التیام برای آن متصور نیست .
مردم افغانستان با توجه به کارکرد درخشان رهبران شوروی سابق که دیمیتری مدودف خلف صدیق آن است با صدای بلند می گوید : مرا به خیر تو امید نیست شر مرسان !
میرحامدحسین میری
آثار و تبعات دلخراش کشورگشایی های دو ابرقدرت شرق و غرب به سرکردگی کرملین و کاخ سفید همچنان در حافظه تاریخی مردم جهان باقیست .
کرملین گر چه در ظاهر خود را غمخوار مردم افغانستان نشان می دهد اما در واقع به دنبال آن است که یکبار دیگر بخت برگشته خود را در افغانستان آزمایش کند .
کرزی برای بهبود بخشیدن به موقعیت متزلزل خود در داخل و خارج افغانستان و هشدار به حامیان غربی اش ناگزیر از نشان دادن چراغ سبز به مقامات کرملین شده است .
مدودف می خواهد با وعده اعطای وام به دولت کرزی از آب گل آلود سیاست در افغانستان ماهی مراد خود را بگیرد
مقامات کرملین اشک تمساح برای مردم افغانستان می ریزند و به دنبال احیای قدرت از دست رفته خود هستند تا در رقابت های جهانی و بده بستانهای معمول منطقه ای بیش از این از یاد نروند
بر هیچ یک از وجدانهای بیدار دنیا پوشیده نیست که تمام مصائب مشکلات و بحران کنونی و لاینحل افغانستان ناشی از سیاست های غلط کرملین در حمایت و پشتیبانی از وقوع کودتاهای رنگارنگ و گوناگون در این کشور است
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی