دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

منحنی فیلیپس ژاپن، شکل ژاپن است


منحنی فیلیپس ژاپن، شکل ژاپن است
به خاطر دارم یکنفر در جایی گفته بود: نهادها و حتی تاریخ یک کشور را می‌توان در منحنی فیلیپس آن مشاهده کرد. این گفته مرا بسیار به فکر واداشت، تا آنکه سرانجام تصمیم گرفتم درستی‌اش را بیازمایم.
برای این منظور و از آنجا که دوستان زیادی در ژاپن دارم که مشوق من در این راه بوده‌اند، آمار ماهانه مربوط به تورم و بیکاری این کشور را از ژانویه ۱۹۸۰ تا آگوست ۲۰۰۵ استخراج کرده و قدم در راه کشف حقیقت گذاشتم. نکته کلی درباره این دوره آن است که ژاپن طی پانزده سال مزبور نرخ‌های تورم بسیار پایین (و حتی منفی) را در کنار نرخ‌های بالای بیکاری به گونه ای تجربه کرده که تا پیش از این هرگز در این کشور سابقه نداشته است. همان طور که در سمت راست شکل زیر (یا فوق) می‌بینید، با قرار دادن نرخ رشد ۱۲ ماهه شاخص قیمت مصرف‌کننده روی محور عمودی و نرخ بیکاری بر محور افقی، منحنی فیلیپس ژاپن ترسیم شده است.
بعد از مشاهده این منحنی من به شدت شوکه شدم. برای آنکه شما هم به علت شوک من پی ببرید در قسمت سمت چپ همان شکل زیر (یا فوق) منحنی فیلیپس مورد نظرمان را نسبت به محور عمودی قرینه کرده‌ام، به طوری که اکنون نرخ‌های بیکاری منفی شده‌اند. لطفا قبل از خواندن ادامه مطلب سریعا یک نقشه ژاپن کنار دست خود قرار دهید. جزایر هوکایدو و هونشو کاملا مشخص‌اند، هرچند برای مشاهده جزایر جنوبی تر کیوشو و شیکوکو باید مقداری دست‌های خود را دور چشمانتان حلقه کنید. آنچه در شمال انتهای جنوبی جزیره هونشو می‌بینید نوتو –‌هانتو است و آن داده پرت افتاده منتهی الیه سمت چپ جزیره فوکوئه – جیما ست. در سال‌های اخیر، با وجود آنکه نرخ بهره بسیار پایین یا حتی صفر بوده است تورم همچنان پایین باقی مانده. این اثر را احتمالا می‌توان به جزیره کیوشو – شیکوکو نسبت داد. در دهه ۹۰ سیاست‌گذاران ژاپنی نگران آن بودند که شدیدتر شدن وضعیت کاهش قیمت‌ها موجب بیکاری بیشتر، یا آن‌طور که در شکل می‌بینیم حرکت به سوی اوکیناوا، شود. بنابراین، تحقیق من نشان داد که تاریخ (و جغرافیای) یک کشور قطعا بر شکل منحنی فیلیپس آن اثر می‌گذارد. در آینده برای تقویت ادعای خود، بنده قصد دارم مطالعه مشابهی بر منحنی فیلیپس و جغرافیای اقتصاد کلان شیلی انجام دهم. همچنین لازم به ذکر است آقای McCall نیز با کتاب «همه گوشت‌ها شبیه آمریکای جنوبی‌اند» در این زمینه فرضیه‌ای جایگزین، منتها در سطح قاره‌ای، مطرح ساخته‌اند.

گرگور دبلیو. اسمیت
مترجم: مجید روئین پرویزی
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد


همچنین مشاهده کنید