شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

سرطان روده و سرطان سینه


سرطان روده و سرطان سینه
● سرطان روده
روده بزرگ از اعضای دستگاه گوارش است که از آپاندیس شروع شده و به راست روده یا رکتوم ختم می شود و به شکل یک علامت سوال بزرگ روده کوچک را احاطه می کند. وقتی ما غذا می خوریم، مواد مغذی و مفید قبل از رسیدن به روده بزرگ جذب شده و مابقی به عنوان مواد زائد وارد روده بزرگ شده و در آنجا تخمیر و سرانجام دفع می شوند. هر چه این مواد بیشتر در روده بزرگ بمانند، آب بیشتری از دست داده و دفع آنها سخت تر می شود.
سرطان روده بزرگ، سومین سرطان شایع در دنیا بوده و دومین سرطان کشنده پس از سرطان ریه محسوب می شود.
مرگ ناشی از این سرطان ۱۱ درصد مرگ و میر ناشی از کل سرطان ها است. اما خوشبختانه اگر این سرطان زود شناخته شود، یکی از قابل درمان ترین سرطان ها است. سرطان روده معمولا با ایجاد برآمدگی هایی به نام پولیپ در دیواره روده به وجود می آید. پولیپ ها خیلی شایع هستند، ولی بیشتر آنها به سرطان تبدیل نمی شوند ، حتی اگر پولیپ های مشکوک زود تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند.
▪ فاکتورهای موثر در ابتلا به سرطان روده بزرگ
ـ سن :
معمولا افراد بالای ۶۰ سال به این بیماری مبتلا می شوند. البته این بیماری می تواند جوان ترها را نیز مبتلا سازد.
ـ سیگار:
سیگار کشیدن خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
ـ مشروبات الکلی:
افرادی که مرتب از مشروبات الکلی استفاده می کنند، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.
ـ نوع غذا :
رژیم غذایی پر چرب، پرگوشت و کم فیبر در ابتلا به بیماری موثر است.
ـ عوامل وراثتی:
سابقه فامیلی از عوامل موثر بروز این بیماری است.
- نشانه بیماری اسهال، یبوست یا هر تغییری که در عادت دفع روزمره به وجود آمده و بعد از چند هفته به حالت اولیه برنگردد.
- وجود خون در مدفوع یا مدفوع خیلی تیره رنگ.
- کم خونی غیر قابل توجیه .
- درد شکمی .
- انسداد روده ای .
- کاهش وزن بدون دلیل موجه .
-خستگی مداوم .
نکته مهم این است که بیشتر سرطان های روده ای، نشانه ای ندارند و معمولاوجود خون در مدفوع اولین علامت است که اغلب با چشم غیر مسلح قابل رویت نبوده و با آزمایش های میکروسکوپی تشخیص داده می شود.
این نشانه به خصوص در افراد بالای ۶۰ سال باید جدی گرفته شود. اگر متوجه نشانه ای شدید، سعی کنید عادت غذایی خود را برای مدتی تغییر داده و نتایج را بررسی کنید. گاهی مصرف بعضی داروها نیز می تواند چنین نشانه هایی تولید نماید، یا حتی مصرف بعضی از غذاها مانند گوجه فرنگی، فلفل قرمز، چغندر،... در مدفوع رنگ قرمز ایجاد می کند ، که نباید با خونریزی اشتباه گرفته شود.
▪ عوامل موثر در جلوگیری از ابتلا به این بیماری
از مهمترین عوامل جلوگیری از ابتلا به سرطان روده ، رژیم غذایی پرفیبر و انجام تمرینات ورزشی است. شما می توانید روزانه با چند دقیقه بالا و پایین پریدن ، از پله ها بالا و پایین رفتن یا هفته ای ۳ بار پیاده روی به سلامتی روده های خود کمک کنید .
نکته بسیارمهم دیگر، خوردن میوه و سبزی است. برای سلامتی روده ها لازم نیست که حتما سبزی و میوه خام مصرف نمایید، بلکه آنها می توانند به شکل پخته، خشک شده و یا فریز شده باشند. البته عمل پختن باید در حداقل زمان ممکن و با آب و حرارت کم انجام شود. سبزیجات برگ سبز، مانند اسفناج، کلم و کاهو نیز بسیار مفید هستند. در آخر به خاطر داشته باشیم که اکثر سرطان های روده در مراحل اولیه، تشخیص داده شود تا ۹۰ درصد قابل درمان است.
● سرطان سینه
سرطان سینه بیماری است ، که هیچ زنی حتی نمی خواهد راجع به آن فکر کند و شاید از جلمه بیماری های نادری است که زنان از آن وحشت بسیار دارند . در آخرین تحقیقات به عمل آمده از سوی انجمن مبارزه با سرطان آمریکا ، تقریباً نیمی از زنان آمریکایی این نکته را باور دارند که به میزان ۵۰ درصد ، خود عامل پرورش این نوع سرطان هستند.
دکتر" ملانی پولکا" ، رئیس بخش تحقیقات انجمن مبارزه با سرطان آمریکا در این ارتباط می گوید: به جرأت می توان گفت خطری که در این زمینه زنان را تهدید می کند، تنها ۱۱ درصد است ، اما در عین حال روش هایی وجود دارد، که این میزان را کمترمی سازد. اکنون راهکارهایی که خطر ابتلاء به سرطان سینه را به میزان۵۰ درصد کاهش می دهد را به شما ارائه می دهیم :
۱) در غذای خود میوه و سبزیجات را بگنجانید.
خوردن تعدادی فلفل سبز، یک نارنگی ، یک لیوان آب میوه، انواع میوه و سبزیجات که سرشار از آنتی اکسیدان های موسوم به کاروتنوئیدها هستند، نشان داده است که این خوردنی ها به محض ورود به بدن، اثر تمام مواد سرطان زایی که در بدن وجود دارند ، را خنثی می سازند.
۲) روش آسیایی ها را پیشه خود سازید.
زنان چینی و ژاپنی نسبت به زنان دیگر، با عادات غذایی خویش، خطر ابتلا به سرطان را به میزان نصف ، کاهش داده اند . پزشکان معتقدند تنها مصرف بالای چای سبز در کشورهای آسیایی، چنین موقعیتی را برای زنان به وجود آورده است. چای سبز به میزان بسیار زیادی، دارای آنتی اکسیدان هایی به نام " پلی فنول" است، که کار مبارزه با انواع بیماری ها ، به ویژه سرطان سینه را بر عهده دارند . بنابر آزمایشات انجام شده ، این آنتی اکسیدان ها ۲۵ بار بیشتراز ویتامین Eدر جوان نگاه داشتن سلولها موثر هستند.
همچنین تحقیقات جدید نشان داده است ، چای سبز، رشد غدد سرطانی را به میزان ۷۰ درصد کاهش می دهد . برای دستیابی به منافع بی شمار این آنتی اکسیدان، کافی است در روز حداقل ۴ فنجان چای سبز، میل کنید .
همچنین می توانید همراه با غذا، از کپسول های گیاهی که عصاره این چای در آنها استفاده شده ، مصرف کنید. این کپسول های گیاهی با نام " تکرین" در تمامی فروشگاه های عرضه داروهای گیاهی یافت می شود.
۳) معاینات پزشکی سالیانه را فراموش نکنید.
به عقیده محققین، با انجام معاینات سالیانه، پس از ۴۰ سالگی یا زودتر، (در صورت داشتن سابقه خانوادگی)، می توان به میزان ۳۰ درصد ، خطر ابتلا به این سرطان را کاهش داد . همچنین می توان با انجام مرتب ماموگرافی ، بیش از ۶۰ درصد خطر ابتلا به سرطان را کاهش داد.
۴) مصرف روزانه شیر، پنیر و حتی بستنی را افزایش دهید.
زنانی که در روز حداقل ۳ لیوان شیر می نوشند، به میزان ۵۰ درصد کمتر به این سرطان دچار می شوند. پروتئین و کلسیم موجود در شیر یا پنیر با سلولهای سرطانی مبارزه می کند.همچنین می توان کلسیم را از طریق قرص یا کپسول نیز به بدن رسانید.
۵) فعالیت های ورزشی خود را افزایش دهید.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد، زنان ورزشکار ۴۰ درصد کمتر از سایر زنان دچار سرطان سینه می شوند. پزشکان معتقدند که تداوم ورزش روزانه، در عین این که وزن را ثابت نگاه می دارد، به عدم ابتلا به این بیماری پس از دوران یائسگی نیز کمک شایانی می کند.
چرا که زنان عموماً در دوران یائسگی با اضافه وزن پیش آمده ، ۴۰ درصد بیش از زنان دیگرامکان ابتلا به سرطان پیدا می کنند. متخصصان سرطان شناسی، حداقل ۳۰ دقیقه ورزش بدنسازی و یا ورزش های سخت بدنی را به میزان سه بار در هفته ، توصیه می کنند.
http://tebb.blogfa.com