پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با Symbian سیستم عامل ویژه تجهیزات موبایل


آشنایی با Symbian سیستم عامل ویژه تجهیزات موبایل
طراحان و توسعه دهندگان سیستم های عامل و نرم افزارهای ویژه تجهیزات موبایلی هر روز بیش از پیش ، از ظرفیت بالای این تجهیزات استفاده می کنند.
تجهیزات موبایل بویژه تلفنهای همراه از مزایای ویژه ای برخوردارند برای نمونه از کوچکترین رایانه ها کوچکترند، پیچیدگی کمتری دارند و از آنجایی که یکپارچگی بیشتری در ساختار خود دارند، کمتر دچار مشکلات نرم افزاری می شوند. به همین علت ممکن است تا چند سال دیگر به یک رایانه کامل با قابلیت های خاص تبدیل شوند.
Symbian سیستم عاملی است که بسیاری از شرکتهای سازنده گوشی های تلفن همراه آن به عنوان برنامه استفاده می کنند. بیشترین گوشیهای تلفن همراه که در ایران از آنها استفاده می شود نیز دارای سیستم عامل سیمبیان هستند.این سیستم عامل به وسیله شرکت انگلیسی Symbian و برای تجهیزات سیار طراحی شده است. برنامه های مختلفی براساس سیمبیان طراحی شده است. انعطاف پذیری این سیستم به آن امکان می دهد روی انواع گسترده ای از تجهیزات موبایل قابل اجرا باشد.
بزرگترین ویژگی اش ، طراحی آن برای تجهیزات کوچک دستی با منابع محدود است که می تواند ماهها و سالها روی آن اجرا شود. برنامه نویسی سیمبیان ، رویدادگراست و CPU زمانی که برنامه های کاربردی به طور مستقیم با رویدادی ارتباطی نداشته باشد، خاموش می شود. چنانچه از این روشها بخوبی استفاده شود، مدت کارکرد باتری نیز افزایش پیدا می کند.
این سیستم عامل ساختار ۲۲ بیتی دارد که با امکان مدیریت همزمان چند برنامه برای تجهیزات سیار طراحی شده است.
در پایین ترین سطح این سیستم عامل ، اجزای اصلی قرار دارند که شامل هسته و کتابخانه کاربر است که درخواست مختلف از هسته به وسیله برنامه های کاربردی را امکان پذیر می کند.
در سطح دوم این سیستم عامل مجموعه ای از کتابخانه ها قرار دارند که وظایف متعددی مانند تغییر شکل و اندازه فونتها، کار با بانک اطلاعاتی و فایلهای اطلاعاتی را به عهده دارد. در این سیستم عامل برای انتقال اطلاعات در برد کوتاه از امکانات دیگری مانند بلوتوث ، پایانه USB و IrDA استفاده شده است.
سیمبیان نیز از حمله ویروس های مختلف در امان نبوده است. این ویروس ها به طور معمول از طریق بلوتوث منتقل می شوند و با استفاده از روشهایی مانند پرسش از کاربر برای نصب یک نرم افزار که بیشتر با یک هشدار برای لزوم نصب آن همراه است خود را به سیستم کاربر منتقل می کند. سیمبیان ۹ ، از مدل پیشرفته ای برای این گونه ویروس ها استفاده می کند. در این روش حتی اگر نرم افزاری روی سیستم نصب شده باشد، بدون امضای دیجیتالی ، قابلیت آسیب زدن به سیستم ، مانند دسترسی به اطلاعات کاربر را نخواهد داشت.
توسعه دهندگان نرم افزارهای این سیستم عامل می توانند نرم افزارهای خود به وسیله برنامه اصلی این سیستم عامل را تایید کنند که در این صورت نرم افزار به عنوان یک برنامه مجازی روی دستگاه نصب می شود.
زمانی که برنامه کاربردی روی گوشی خود نصب می کنید، جزییات آن مانند نام نرم افزار و سازنده آن نمایش داده می شود. با استفاده از این اطلاعات می توان از نصب برنامه هایی که ماهیت آنها مشخص نیست ، خودداری کرد، همچنین هنگام اتصال به اینترنت یا شبکه های دیگر، می توان از نرم افزارهای امنیتی دیگر نیز استفاده کرد.
برای نمونه شرکت سیمانتک ، سازنده نرم افزارهای امنیتی ، آنتی ویروس و فایروال ویژه ای برای گوشی های سری ۶۰ و ۸۰ نوکیا طراحی کرده است.
سیمبیان نرم افزاری است که منبع کدهای آن برای عموم نیست ، بلکه منابع کدهای این نرم افزار تنها در اختیار شرکای این شرکت و شرکتهای سازنده گوشی های تلفن همراه قرار داده شده است.
نوشته: فرانک فراهانی جم
منبع : آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایستنا