چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

کمبود پتاسیم


کمبود پتاسیم
زمانی كه میزان پتاسیم در خون به كمتر از حد نرمال برسد ( ۵/۵ - ۳/۵) این عارضه اتفاق می‌افتد و این اختلال شایع منجر به كاهش ذخیره پتاسیم بدن می‌شود.
● چه كسانی بیشتر به این عارضه گرفتار می‌شوند؟
افرادی كه:
۱) دچار اسهال شده باشند
۲) خوردن آْنتی‌بیوتیك در زمان طولانی
۳) استفراغ طولانی مدت و كشیذن شیره معده
۴) كسانی كه شیمی‌درمانی می‌شوند
۵) نارسایی قلبی یا كبدی و فشارخون بالا كنترل نشده
۶) افراد سالمند
۷) افراد سیگاری و معتادین به مصرف الكل
● علائم بیماری:
این بیماری با علائم ضعف، خستگی، بی‌اشتهایی، تهوع واستفراغ، ضعف عضلانی، كاهش حرارت رود‌‌ه‌ها، بی‌حسی و مورمورشدن، مشكلات قلبی و كلیوی، پرادراری و احساس تشنگی همراه است.
● درمان:
برای درمان بیشتر عامل كمك و مساعدت فرد بیمار است.
فرد باید انواع غذاهای حاوی پتاسیم زیاد مصرف كند كه شامل میوه‌ها بخصوص مركبات پرتقال نارنگی و غلات، شیر، گوجه، پره شفتالو سبزیجات تازه، موز، گوجه فرنگی و گوشت است.
اگر فرد تنواند بصورت خوراكی خود را درمان كند و به مصرف دارو نیاز پیدا كند باید در مورد مصرف قرصهای حاوی پتاسیم مثل پتاسیم كلراید به نكات زیل توجه كرد.
این دارو به شكلهای تزریقی و قرص و پودر است كه قرص رامعمولاٌ‌ سه بار در روز مصرف می‌كنند و پودر آن نیز كه حاوی ۲۰ میلی‌گرم پتاسیم است رادر نصف لیوان آب یا آب‌میوه مخلوط كرده و ۲ تا ۴بار در روز میل می‌كنند و مصرف نوع خوراكی این دارو ۱- ۲ تا ساعت بعد از مصرف بیشترین اثر را بر بدن دارد.
این دارو مانند هر داروی دیگری در بدن یكسری عوارض دارد كه شامل سردرد تهوع رنگ پریدگی اسهال استفراغ زخم معده پایین آمدن فشارخون ضعف و خستگی و شل شدن اندامها و .... است كه باید دارو قطع و به پزشك اطلاع داده شود. این دارو باید طبق ذستور پزشك مصرف شوذ و در صورت فراموش كردن یك نوبت و حداكثر پس از مدت زمان ۲ ساعت بعد از روز فراموش شده باید قرص و دارو مصرف شود و از دوبرابر كردن مقدار دارو جدا‌ٌ خودداری نمایید.
در صورت قیری و تیره‌رنگ شدن و خونی شدن مدفوع، ضعف، سستی و كرختی غیر معمول یا سوزن شدن اندامها دارو را قطع نموده و سریعاٌ‌به پزشك خودمراجعه كنید.
در بروز تهوع و استفراغ و یا ناراحتی معده كه با خوردن داروهای ضداسید مثل آلمینیوم ام‌جی‌اس و یا انواع قرصهای مسكن معده تسكین پیدا نكرد دارو را قطع نموده و به پزشك مراجعه كنید.
● آموزش:
▪ افراد دچار این بیماری دارای علایم ضعف خستگی بیحالی و اختلالات حسی هستند و باید در زمان كاركردن باابزار و آلاتی كه نیاز به هوشیاری دارند بسیار مراقب باشند و بطور منظم زیر نظر پزشك باشند.
▪ گرفتن نوار قلب در این بیماران بسیار مهم است و باید بصورت دوره‌ای انجام شود.
▪ اگر این بیماری به سبب خوردن داروهای قلبی عارض شده باید از غذاهای پرپتاسیم استفاده نماید تاهیچ مشكل جدی قلبی او را تهدید نكند بیمار باید میزان ادراری كه در ۲۴ ساعت دفع می‌كند بداند
▪ اگر پتاسیم بصورت داخل رگی استفاده می‌شود در صورت داشتن احساس سوزش به پرستار گزارش ذهید.
در پایان به شما توصیه می‌كنیم كه از خوردن غذاهای حاوی پتاسیم غافل نشوید تا به لطف خدا بهبودی به زودی حاصل شود.
بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) - تهیه کننده: آزاده فتوح آبادی ( پرستار)
منبع : مرکز بهداشت شهرستان شیراز


همچنین مشاهده کنید