شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

مستحبات‌ احرام‌


مستحبات‌ احرام‌
▪ مستحبات‌ احرام‌ چند چیز است‌:
۱) آنكه‌ قبلا بدن‌ خود را پاكیزه‌ نموده‌ و ناخن‌ و شارب‌ خود را بگیرد و موی‌ زیر بغل‌ و عانه‌ را با نوره‌ ازاله‌ نماید.
۲) كسی‌ كه‌ قصد حج‌ دارد از اول‌ ماه‌ ذی‌القعده‌ و شخصی‌ كه‌ قاصد عمره‌ مفرده‌ است‌ پیش‌ از یك‌ ماه‌ موی‌ سر و ریش‌ را رها كند.
۳) آنكه‌ پیش‌ از احرام‌ در میقات‌ غسل‌ احرام‌ بنماید و این‌ غسل‌ از زن‌ حائض‌ و نفساء نیز صحیح‌ است‌ و تقدیم‌ این‌ غسل‌ بخصوص‌ در صورتی‌ كه‌ خوف‌ آن‌ باشد كه‌ در میقات‌ آب‌ یافت‌ نشود جایز است‌ و در صورت‌ تقدیم‌ اگر در میقات‌ آب‌ یافت‌ شد مستحب‌ است‌ غسل‌ را اعاده‌ بنماید و بعد از این‌ غسل‌ اگر مكلف‌ لباسی‌ را پوشید یا چیزی‌ را خورد كه‌ بر محرم‌ حرام‌ است‌ باز هم‌ اعاده‌ مستحب‌ است‌ و اگر مكلف‌ در روز غسل‌ نمود از غسل‌ تا آخر شب‌ آینده‌ كفایت‌ می‌كند و همچنین‌ اگر غسل‌ در شب‌ نمود تا آخر روز آینده‌ كافی‌ است‌ ولی‌ اگر بعد از غسل‌ و پیش‌ از احرام‌ به‌ حدث‌ أصغر محدث‌ شد غسل‌ را اعاده‌ نماید.
۴) آنكه‌ دو جامه‌ احرام‌ از پنبه‌ باشد.
۵) آنكه‌ احرام‌ را به‌ ترتیب‌ ذیل‌ ببندد در صورت‌ تمكن‌ بعد از فریضه‌ ظ‌هر، و در صورت‌ عدم‌ تمكن‌ بعد از فریضه‌ دیگر و در صورت‌ عدم‌ تمكن‌ از آن‌ بعد از شش‌ یا دو ركعت‌ نماز نافله‌، در ركعت‌ اول‌ پس‌ از حمد سوره‌ توحید، و در ركعت‌ دوم‌ سوره‌ جحد را بخواند، و شش‌ ركعت‌ افضل‌ است‌، و بعد از نماز حمد و ثنای‌ الهی‌ را بجا آورد و بر پیغمبر و آل‌ او صلوات‌ بفرستد آنگاه‌ بگوید:
"أللهم‌ إنی‌ أسألك‌ أن‌ تجعلنی‌ ممن‌ استجاب‌ لك‌ و آمن‌ بوعدك‌ و اتبع‌ أمرك‌ فانی‌ عبدك‌ و فی‌ قبضتك‌ لا اوقی‌ إلا ما وقیت‌ و لا آخذ إلا ما أعطیت‌ و قد ذكرت‌ الحج‌ فأسألك‌ أن‌ تعزم‌ لی‌ علیه‌ علی‌ كتابك‌ و سنهٔ‌ نبیك‌ صلواتك‌ علیه‌ و آله‌ و تقوینی‌ علی‌ ما ضعفت‌ و تسلم‌ لی‌ مناسكی‌ فی‌ یسر منك‌ و عافیهٔ‌ و اجعلنی‌ من‌ وفدك‌ الذی‌ رضیت‌ و ارتضیت‌ و سمیت‌ و كتبت‌، أللهم‌ إنی‌ خرجت‌ من‌ شقهٔ‌ بعیدهٔ‌ و أنفقت‌ مالی‌ ابتغاء مرضاتك‌ أللهم‌ فتمم‌ لی‌ حجتی‌ و عمرتی‌، أللهم‌ إنی‌ ارید التمتع‌ بالعمرهٔ‌ إلی‌ الحج‌ علی‌ كتابك‌ و سنهٔ‌ نبیك‌ صلواتك‌ علیه‌ و آله‌، فان‌ عرض‌ لی‌ عارض‌ یحبسنی‌ فخلنی‌ حیث‌ حبستنی‌ بقدرك‌ الذی‌ قدرت‌ علی‌ أللهم‌ إن‌ لم‌ تكن‌ حجهٔ‌ فعمرهٔ‌، أحرم‌ لك‌ شعری‌ و بشری‌ و لحمی‌ و دمی‌ و عظامی‌ و مخی‌ و عصبی‌ من‌ النساء و الثیاب‌ و الطیب‌ أبتغی‌ بذلك‌ وجهك‌ و الدار الآخرهٔ‌".
۶) هنگام‌ پوشیدن‌ دو جامه‌ احرام‌ بگوید:
"الحمدلله‌ الذی‌ رزقنی‌ ما اواری‌ به‌ عورتی‌ و اؤدی‌ فیه‌ فرضی‌ و أعبد فیه‌ ربی‌ و أنتهی‌ فیه‌ إلی‌ ما أمرنی‌، الحمدلله‌ الذی‌ قصدته‌ فبلغنی‌ و أردته‌ فأعاننی‌ و قبلنی‌ و لم‌ یقطع‌ بی‌ و وجهه‌ أردت‌ فسلمنی‌ فهو حصنی‌ و كهفی‌ و حرزی‌ و ظ‌هری‌ و ملاذی‌ و رجائی‌ و منجای‌ و ذخری‌ و عدتی‌ فی‌ شدتی‌ و رخائی‌".
۷) آنكه‌ تلبیه‌ها را در حال‌ احرام‌ تكرار كند خصوصا در موارد آینده‌:
الف‌) وقت‌ برخاستن‌ از خواب‌.
ب‌) بعد از هر نماز واجب‌ و مستحب‌.
ج‌) وقت‌ رسیدن‌ به‌ سواره‌.
د) هنگام‌ بالا رفتن‌ از تل‌ یا سرازیر شدن‌ از آن‌.
ه) وقت‌ سوار شدن‌ یا پیاده‌ شدن‌.
و) آخر شب‌.
ز) اوقات‌ سحر.
زن‌ حائض‌ و نفساء نیز این‌ تلبیه‌ها را بگویند.
و شخص‌ متمتع‌ تلبیه‌ گفتن‌ او در عمره‌ مستمر خواهد بود تا آنكه‌ خانه‌های‌ مكه‌ را ببیند. و اما تلبیه‌ حج‌ تا ظ‌هر روز عرفه‌ مستمر است‌ (۹).
۱) آیهٔ‌ الله‌ مكارم‌: این‌ امور و امور مربوط به‌ ترك‌ مكروهات‌ را بقصد رجا بجا می‌آورد.
۲) آیهٔ‌ الله‌ گلپایگانی‌، آیهٔ‌ الله‌ صافی‌: و كسی‌ كه‌ به‌ خاطر عذر تمكن‌ از غسل‌ ندارد رجاء بدل‌ از غسل‌ تیمم‌ نماید ص‌ ۴۱۰ آداب‌.
۳) آیهٔ‌ الله‌ اراكی‌: بنابر احتیاط.
ـ آیهٔ‌ الله‌ بهجت‌: تا اینجا تمام‌ موارد در مناسك‌ ایشان‌ آمده‌ است‌، غیر از اعاده‌ غسل‌ بعد از حدث‌ اكبر و اصغر.
۴) آیهٔ‌ الله‌ گلپایگانی‌، آیهٔ‌ الله‌ صافی‌: و بهتر آن‌ است‌ كه‌ در پارچه‌ سفید محرم‌ شود و نیت‌ احرام‌ و نیت‌ پوشیدن‌ جامه‌ احرام‌ بلكه‌ نیت‌ كندن‌ لباس‌ دوخته‌ را نیز بر زبان‌ آورد.
۵) آیهٔ‌ الله‌ اراكی‌، آیهٔ‌ الله‌ فاضل‌: در صورت‌ عدم‌ تمكن‌ از فریضه‌ اداء، بعد از فریضه‌ قضا محرم‌ شود.
۶) آیهٔ‌ الله‌ بهجت‌: آخر شب‌ در مناسك‌ ایشان‌ نیامده‌ است‌.
۷) آیهٔ‌ الله‌ صانعی‌: و همچنین‌ بر مردان‌ مستحب‌ است‌ تلبیه‌ را بلند بگویند.
۸) آیات‌ عظام‌ اراكی‌، فاضل‌، صانعی‌:... و جنب‌.
۹) آیهٔ‌ الله‌ اراكی‌: و همچنین‌ بر مردان‌ مستحب‌ است‌ تلبیه‌ را بلند بگویند.
منبع : سایت اهل بیت