سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

اسلام در سرزمین آفتاب تابان


اسلام در سرزمین آفتاب تابان
جامعه مسلمانان در ژاپن دارای تاریخچه‌ای صد‌ ساله است. به طور مثال، قدمت یك مسجد اسلامی در شهر كب (KOBE) به سال ۱۹۳۵ باز‌می‌گردد و هم‌اكنون ۳۰ تا ۴۰ مسجد در سراسر ژاپن وجود دارد. تعداد مسلمانان تا دهه ۸۰ میلادی نسبتا اندك بود اما این تعداد در اواسط دهه ۸۰ به دلیل شرایط اقتصادی ژاپن به سرعت افزایش یافت. در آن زمان مردان مسلمان زیادی از كشور‌های پاكستان، بنگلادش و ایران به ژاپن رفتند و در كارخانه‌ها و فعالیت‌های تجاری كوچكی كه در آن زمان كمبود نیروی كار داشتند، مشغول به كار شدند. تعدادی از این مسلمانان از طریق ازدواج با زنان ژاپنی اقامت قانونی این كشور را گرفتند: اگرچه آمار دقیقی از ادیان اتباع خارجی
مقیم ژاپن در دست نیست اما تعداد مسلمانان ژاپن در سال ۲۰۰۰، ۶۳۵۵۲ نفر تخمین زده شده است. بسیاری از این افراد اكنون در ژاپن تشكیل خانواده داده‌اند، با ژاپنی‌ها زندگی و كار می‌كنند و فرزندانشان را به مدارس ژاپنی می‌فرستند، به مرور زمان آنها زندگی خود را به عنوان یك مسلمان در ژاپن بنا نهادند و برخلاف تبلیغات جهانی منفی رسانه‌ها در مورد اسلام و مسلمانان، ژاپنی‌ها توانستند از نزدیك با زندگی مسلمانان حقیقی آشنا شوند.
در مسجدی به مساحت ۲۰۰ متر در یوكوهاما در حالی كه صدای تلاوت نماز جمعه به عربی به گوش می‌رسد، ۷۰ مسلمان از آسیا، آفریقا و سایر نقاط جهان گرد هم آمده‌اند. پیش از خریداری ساختمان این مسجد، ‌مسلمانان در یوكوهاما در آپارتمان‌های شخصی خود به عبادت می‌پرداختند. در روز‌های جمعه و یا سایر مناسبت‌های مذهبی در حالی كه پلیس با سوءظن به تعداد زیاد ماشین‌های پارك شده در خیابان می‌نگریست، مسلمانان در آپارتمانی جمع شدند تا مراسم عبادتی خود را بجا آورند. در برخی موارد نیز همسایگان به پلیس به دلیل این گردهمایی‌های مشكوك شكایت می‌كردند تا سرانجام در ژانویه ۲۰۰۶، جامعه اسلامی محلی تصمیم به خریداری ساختمانی ۲ طبقه و تبدیل آن به مسجد گرفت. قیمت این ساختمان ۱۰۰ میلیون ین بود. مسوولان جامعه اسلامی می‌بایست ۱۰ میلیون ین را به عنوان پیش‌پرداخت و باقی پول را در چهار ماه پرداخت می‌كردند. در نتیجه آنها شروع به جمع‌آوری كمك مالی از مسلمانان ساكن ژاپن كردند.
اقبال – مسلمان پاكستانی ۴۳ ساله – كه در ژاپن فروشنده ماشین‌های دست دوم است، یكی از كسانی است كه برای خرید مسجد كمك مالی كرده است. او از كار و درآمدش راضی است و معتقد است وقتی مسجدی در محل زندگی مسلمانان نباشد، درست مانند آن است كه چیز مهمی در زندگی آنان گم شده باشد. به عقیده وی مسجد محلی فراتر از یك عبادتگاه است و نقش محوری‌ای در زندگی اسلامی ایفا می‌كند. در مساجد، بزرگ‌ترها علاوه بر عبادت در مجالس وعظ شركت می‌كنند و كودكان قرآن می‌آموزند. همچنین مساجد محل مناسبی برای جمع‌آوری صدقه برای مستمندان است.
صبح روز یكشنبه ساعت ۵:۳۰ موذن از بلند‌گوی مسجد نیوآنجو (newanjo) مسلمانان را به برپایی نماز فرا می‌خواند. پس از نماز مجلس وعظ برگزار می‌شود. یكی از مسلمانان شركت كننده می‌گوید: «خواندن نماز عصر در محل كار بسیار دشوار است». برای مسلمانان در ژاپن خواندن نماز صبح و عشاء در زمان مقرر امكانپذیر است، آنها نماز ظهر را نیز می‌توانند در ساعت ناهار‌ در محل كار بجا آورند، اما خواندن نماز عصر و مغرب بسیار مشكل است. یكی دیگر از شركت‌‌كنندگان در این مجلس وعظ می‌گوید: «وقتی برای اولین بار در ژاپن به محل كار خود رفتم، از رئیسم خواستم كه به من ۱۰ دقیقه وقت اضافه برای خواندن نماز بدهد و به او گفتم : مسلمانی كه در خواندن نمازش جدی است، در كار كردن نیز جدی و دقیق است».
روابط میان مسلمانان و ژاپنی‌ها در این كشور بیشتر محدود به محیط كار می‌شود اما در همین محیط محدود نیز مشاهده ایمان مسلمانان به تقدیر الهی و در نتیجه آرامش آنان باعث روی آوردن برخی از ژاپنی‌ها به اسلام شده است. اگرچه تعداد دقیق مسلمانان ساكن ژاپن مشخص نیست، اما عمده این افراد را مسلمانانی از كشورهای آسیایی مانند اندونزی، پاكستان و بنگلادش تشكیل می‌دهند كه تعداد آنها بین ۷۰۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰۰ نفر است. تعداد ژاپنی‌هایی كه به اسلام ایمان آورده‌اند بین ۷ تا ۱۰ هزار نفر تخمین زده شده است كه در این میان بیشترین افراد زنان ژاپنی هستند كه پس از ازدواج با مسلمانان پاكستانی و بنگلادشی به اسلام گرویدند. هم‌اكنون نیز تعداد مسلمانان در ژاپن روز به روز در حال افزایش است.
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید