جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

صبر؛ تعادل در رفتار


صبر؛ تعادل در رفتار
هنگامی که از واژه صبر سخن به میان می آید چنین به نظر می رسد که صبر یعنی تحمل مصیبت و ناکامی و پرهیز از بی تابی در مواقع مصائب. حال آن که این برداشت از صبر که از عالی ترین مکارم اخلاق است نارسا و کوچک است. صبر به معنا و مفهوم گسترده آن، پایداری در تنگناها و وادار کردن نفس به پیروی از راهنمایی های عقل و شرع است.
بنابراین صبر در معنای فراگیر خود حفظ تعادل و مقاومت در برابر وسوسه های نفس است و در موقعیت های مختلف جلوه خاصی به خود می گیرد. به این معنا که در هنگام مصیبت و بلا، تحمل، «صبر» نامیده می شود. تحمل مشقات جنگ و مقابله با دشمن «شجاعت» نام دارد در مواجهه با نادانی جاهلان «سعه صدر» شناسانده می شود. در مقابل عکس العمل مناسب نسبت به نعمت و احسان الهی به دیگران «شکر» خوانده می شود. در هنگام مخالفت با وسوسه نفس «تقوا» گفته می شود. در مواجهه با مهار نفس در مواقع لغزش و آلودگی به کارهای زشت و قبیح «عفت» و پرهیز از دروغگویی«صدق» و در اکتفا به حلال «قناعت» و دل نبستن به غیر خداوند «توکل» و ‎/‎/‎/ نامیده می شود. امیر المؤمنین علی(ع) در این باره می فرمایند: مهار کردن نفس در هنگام طغیان غرایز و تمایلات، «عفت» و در هنگام غضب «بزرگواری» و هنگام گناه و معصیت، «ورع» است. صبر چهره های گوناگونی دارد که نشانه یقین و اعتقاد کامل و راسخ انسان صبور و شکیباست.
امیرالمؤمنین علی(ع) در جمله دیگری در این ارتباط می فرمایند: از بی تابی در مشکلات و ناملایمات پرهیز کن زیرا بی تابی موجب قطع امید می شود و انسان را از تلاش مفید باز می دارد و سبب اندوه و غم می شود و بدان که از مشکلات با یکی از دو چیز می توان بیرون آمد، در برخی از شداید و سختی ها می توان چاره اندیشی کرد پس باید در صدد حل آنها برآمد و در برخی از دشواری ها راه چاره بسته می شود و بر آنها باید صبور و پایدار بود.
منبع : روزنامه ایران