پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سفر بوش به خاورمیانه


سفر بوش به خاورمیانه
در میان بحران های متعدد سیاسی در خاورمیانه، عدم احترام به حقوق بشر حلقه یی گمشده است که به آن توجهی نمی شود. «سازمان دیده بان حقوق بشر» با «هیومن رایتس واچ» (WRH) به مناسبت سفر منطقه یی جرج بوش گزارشی را به همراه توصیه یی ارائه داد تا بوش در مذاکرات خود با مقامات عربی منطقه موضوع نقض حقوق بشر را با آنها در میان بگذارد؛ موضوعی که هیچ خبری از آن منتشر نشد و برای جرج بوش نیز اهمیتی نداشت. شبکه خبری سی ان ان خلاصه یی از این گزارش را ارائه داد که می خوانید؛ جوی استارک جانشین مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان دیده بان حقوق بشر می گوید؛ «رئیس جمهور امریکا باید از نشست خود با رهبران خاورمیانه استفاده کند و برای دست یافتن به یک احساس امنیت واقعی در بین شهروندان، بر اهمیت احترام به حقوق بشر تاکید کند.» رئیس جمهور امریکا طی سفری هشت روزه از اسرائیل، فلسطین، کویت، بحرین، امارات، عربستان سعودی و مصر دیدن کرد. دیده بان حقوق بشر از بوش و وزیر خارجه اش کاندولیزا رایس خواست در مذاکرات خود از رهبران عرب منطقه بخواهند از سیاست های «سرکوبگرانه» خود دست بردارند و در عوض «سیاست های بازتری» را اتخاذ کنند زیرا به اعتقاد این سازمان رهبران کشورهای یادشده بسیاری از سرکوب های خود را تحت پوشش «انگیزه های امنیتی» توجیه می کنند. حال آنکه منطقه شاهد نقض متعدد حقوق بشر از اسرائیل تا عربستان سعودی و مصر است.
۱) اسرائیل
گزارش این سازمان محاصره فلسطینی ها در غزه را مورد انتقاد قرار داده و معتقد است که در کرانه باختری و بیت المقدس شرقی نیز همین وضعیت تداوم دارد. در این مناطق اسرائیل مانع ارسال مایحتاج اساسی فلسطینی ها می شود. اسرائیل بارها برق غزه را قطع کرده و هم اکنون ۲/۱ میلیون نفر در این منطقه دچار «فاجعه یی بشری» شده اند. به اعتقاد این سازمان ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل باید به این محاصره پایان دهد و اجازه دهد که فلسطینی ها آزادانه رفت و آمد داشته باشند. به گفته این سازمان، ارتش اسرائیل از شهروندان فلسطینی به عنوان «سپرهای انسانی» استفاده می کند و ارتش اسرائیل دست کم سه فلسطینی را مجبور به کمک در تجسس پیرامون کسانی کرده است که در شهر نابلس تحت تعقیب بودند. همچنین در اثر کاهش فاصله بین محل استقرار توپخانه اسرائیل و مناطق مسکونی فلسطین و تشدید گلوله باران غزه تعداد قربانیان در بین شهروندان عادی دوچندان شده است.
۲) کرانه باختری
در کرانه باختری نیز نیروهای امنیتی وابسته به جنبش فتح ده ها تن از طرفداران حماس را بازداشت کرده اند. این جنبش نیز در غزه تعدادی از اعضای جنبش فتح را بازداشت کرده است. درگیری بین طرفداران این دو گروه فلسطینی تاکنون ده ها کشته و زخمی در پی داشته است. سازمان دیده بان حقوق بشر از جرج بوش خواست این گونه موارد «نقض حقوق بشر» را با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان در میان بگذارد.
۳) بحرین
به گزارش این سازمان با وجودی که شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه و سایر مقامات کشور اعلام می کنند که بحرین گام های استواری را برمی دارد اما نشانه هایی وجود دارد که حاکی از تداوم «اقدامات سرکوبگرانه» علیه مخالفان است. اخیراً مقامات بحرینی دو تن از مخالفان را بازداشت کرده اند که خواستار «تغییرات سیاسی مسالمت آمیز» در کشورشان هستند. این افراد پس از آن دستگیر شدند که انتخابات اخیر در کشور را تحریم کرده بودند. طی سال های اخیر بحرین به دلیل «محدودیت آزادی های عمومی» از سوی «روزنامه نگاران بدون مرز» مورد انتقاد قرار گرفت. این کشور اخیراً مرکز «حقوق بشر بحرین» را تعطیل کرد و مطابق گزارش های رسیده در زندان نیز با زندانیان سیاسی بدرفتاری می شود.
۴) کشورهای خلیج فارس
از سوی دیگر سازمان دیده بان حقوق بشر به موارد متعدد نقض حقوق بشر در کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله عربستان، امارات، کویت و بحرین اشاره می کند و معتقد است که میلیون ها کارگر آسیایی در این کشورها از مشکلات متعددی رنج می برند که عمده آنها در مشکلات مالی و شرایط ناگوار کار آنها خلاصه می شود. برخی از این کارگران تحت فشارهای امنیتی و سوءاستفاده جنسی قرار می گیرند و از سوی شهروندان این کشورها یا صاحب کاران خود آزار می بینند. به گزارش این سازمان «دولت های امارات و عربستان و کویت در توقف این روند ناکام مانده اند.» برخی از کارگران آسیایی به خصوص خدمتکاران زن اعزام شده از سریلانکا در این کشورها در شرایط سختی به سر می برند.
۵) عربستان سعودی
طبق این گزارش احترام به حقوق بشر در عربستان همچنان «ناچیز» است و طی سال ۲۰۰۷ مقامات سعودی هیچ اقدامی در جهت بهبود این مساله ترتیب نداده اند، بلکه حملات خود را علیه فعالان سیاسی که خواستار تغییرات سیاسی از راه های مسالمت آمیز هستند افزایش می دهند. سازمان دیده بان حقوق بشر اسامی افرادی را آورده است که اخیراً مقامات سعودی آنها را بازداشت کرده اند. از جمله بارزترین آنها «فواد الفرحان» است که همچنان در بازداشت به سر می برد. این در حالی است که مقامات سعودی خود اعتراف دارند او هیچ گونه «خلاف امنیتی» مرتکب نشده است. فرحان دهم دسامبر گذشته بازداشت شد و امریکا نسبت به این امر ابراز «نارضایتی» کرد.
سازمان دیده بان حقوق بشر می گوید «مقامات سعودی حملات منظمی را علیه فرقه احمدیه صورت داده اند.»
این گروه از اتباع هند و پاکستان هستند که در عربستان زندگی می کنند. ریاض پیش از این تعهد داده بود که به حقوق بشر احترام گذاشته و به خصوص آزادی عقیده را تضمین کند تا در مقابل آن، واشنگتن این کشور را تحریم نکند.
دیده بان حقوق بشر از جرج بوش خواست امیر عبدالله پادشاه عربستان را تشویق کند که فعالان سیاسی زندانی در عربستان را آزاد کند. از جمله این افراد می توان از عصام البحراوی، عبدالله الحمید، سلیمان الراشدی نام برد و فواد فرحان که یک وبلاگ نویس بود.
۶) امارات متحده
مهم ترین مورد نقض حقوق بشر در امارات، مساله کارگران است. از آن گذشته قوانین کار این کشور دارای ابهامات زیادی است که موجب می شود صاحبان کار از آن به نفع خود سوء استفاده کنند. در این کشور کارگران از داشتن تجمع های صنفی محروم هستند و به آنها حق اعتراض یا اعتصاب داده نمی شود. سازمان دیده بان حقوق بشر نسبت به تصمیم امیرنشین دوبی اعتراض کرد زیرا هزاران کارگر خارجی را به خاطر مشارکت در اعتصاب و درخواست حقوق شان برخلاف معیارهای بین المللی و سازمان های کارگری، اخراج کرده است.
سازمان دیده بان حقوق بشر خواستار تامین حقوق این کارگران بوده که بیش از ۳/۱ میلیون نفر هستند و از مقامات اماراتی درخواست می کند اقداماتی مانند ضبط پاسپورت و بلوکه کردن حقوق این کارگران را متوقف کند زیرا این گونه اقدامات با معیارهای بین المللی تعارض دارد و این کارگران غالباً از نظر حقوقی پایین ترین حقوق و دستمزدها را دریافت می کنند.
۷) مصر
سازمان دیده بان حقوق بشر همچنین به عملکرد مقامات مصری در سال ۲۰۰۷ اشاره دارد که به وعده های خود در زمینه توسعه دموکراسی، آزادی بیان و آزادی تجمعات عمل نکرده اند و همچنان به دستگیری روزنامه نگاران، نویسندگان، وبلاگ نویسان و سایر کسانی ادامه می دهند که از سیاست های دولت انتقاد می کنند. از آن گذشته سازمان های مدافع حقوق بشر در این کشور اجازه فعالیت ندارند. تاکنون مقامات امنیتی مصر هزاران نفر از طرفداران گروه «اخوان المسلمین» را بازداشت کرده و ۴۰ تن از رهبران این گروه را برای محاکمه در اختیار دادگاه های نظامی گذاشته اند. گزارش دیده بان حقوق بشر به جرج بوش توصیه می کند در گفت وگوهای مشترک با حسنی مبارک رئیس جمهور مصر به او یادآور شود روابط امریکا و مصر در صورتی تقویت خواهد شد که دولت مصر از اقدامات سرکوبگرانه علیه منتقدان دست بر دارد.
همچنین گزارشگران این سازمان از جرج بوش خواسته اند از حسنی مبارک بخواهد مراکز حمایت از حقوق بشر و اماکن مربوط به سندیکاها و شوراهای کارگری را که اخیراً بسته شده، باز کنند.
منبع : روزنامه اعتماد