پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

انتقاد شرودر از آمریکا


انتقاد شرودر از آمریکا
گرهارد شرودر ، صدر اعظم سابق سرزمین ژرمنها یکی از اصلی ترین مخالفان سیاست خارجی مداخله گرایانه آمریکا در اروپا محسوب می شود.سوسیال دموکراتهای آلمان در زمان حضور شرودر بارها با حضور نظامی آمریکا در عراق به مخالفت پرداختند.البته این مخالفتهای جنبه ای بشر دوستانه نداشت و آنچه در ماورای آنها خودنمایی می کرد مخالفت با از دست رفتن منافع برلین در عراق بود.در هر صورت شرودر نسبت به آنگلا مرکل مشی سیاست خارجی مستقل تری داشت و در کل سعی داشت معادلات اروپا را نسبت به معادلات ناتو و شورای امنیت در اولویت قرار دهد.حضور همزمان ژاک شیراک در کاخ الیزه این نوع رویکرد سوسیال دموکراتها را تقویت نموده بود.
هم اکنون نیز برخی از اعضای حزب سوسیال دموکرات آلمن که در دولت ائتلافی مرکل حضور دارند بارها سیاست خارجی دموکرات مسیحیها را مورد انتقاد قرار داده اند.
یکی از مسائلی که مرکل از ابتدای حضور خود در آلمان نتوانسته است در قبال آن رویکردی عاقلانه و واقع بینانه اتخاذ نماید مسئله نحوه رفتار با کاخ کرملین است.صدر اعظم افراطی آلمان بدون آنکه نسبت به عواقب رفتارهای ضدروسی خود در قبال پوتین و حزب روسیه واحد مسکو آگاه باشد،انتخابات روسیه را جعلی خوانده و به حمایت از مسائلی مانند استقرار سیستم دفاع موشکی ایالات متحده آمریکا در خاک کشورهایی مانند چک و لهستان پرداخته است.این نوع رویکرد تنگ نظرانه مرکل می تواند آینده برلین را دچار معضلاتی عدیده نماید.رفتارهای غیرقابل توجیه مرکل در قبال دولت روسیه سبب نارضایتی گرهارد شرودر صدراعظم سابق آلمان شده است.این رفتارهای مرکل متاثر از جهت دهی آمریکا به آلمان است.ایالات متحده آمریکا سعی دارد نگاه تهدید محور کشورهای اصلی اروپایی نسبت به کاخ کرملین را تداوم بخشد.
شرودر در سخنرانی اخیر خود در دانشگاه کلمبیا از سیاست بازدارندگی آمریکا در قبال روسیه انتقاد کرده است. وی طی سخنرانی در دانشگاه کلمبیای آمریکا اعلام کرد، سیاست بازدارندگی آمریکا در قبال روسیه از جمله مسئله سپر موشکی اشتباه است.
به گفته وی این مسئله بویژه به استقرار سیستم دفاع موشکی در اروپای شرقی نیز مربوط است که شرودر آن را مشکل اصلی در روابط میان غرب و روسیه نامید.
صدر اعظم سابق آلمان تاکید کرده است که اروپا از مسابقه تسلیحاتی در نتیجه استقرار سیستمهای ضدموشکی آمریکا هراس دارد. بسیاری از آلمانی‌ها این مسئله را باور ندارند که سیستم مذکور بطوری که در حال حاضر طراحی شده، واقعا در جهت دفع تهدیدات آتی از سوی ایران است. این بیشتر به عرض اندام در رابطه با روسیه شباهت دارد که از نظر سیاسی نیز اقدامی غلط محسوب می‌شود.
انتقاد شرودر نسبت به سیاست خارجی آمریکا را می توان انتقاد غیرمستقیم و ظریف صدر اعظم سابق سرزمین ژرمنها نسبت به رویکرد افراطی صدراعظم فعلی آلمان دانست.آنچه مسلم است اینکه آنگلا مرکل هنوز قواعد تنفس در اروپا را به خوبی فرا نگرفته است.بسیاری از تحلیلگران مسائل اروپا معتقدند که مرکل با اعمال رفتارهای غیر منطقی در سیاست خارجی خود،خصوصا تبعیت از رفتارهای نومحافظه کاران واشگتن به موقعیت برلین ضربه وارد نموده است.از این رو همچنان شاهد تشدید اختلاف نظرها میان وی و افرادی مانند اشتاین مایر هستیم.بر هیچ کس پوشیده نیست که سوسیال دموکراتهای آلمان از رفتارهای تند و افراطی مرکل رضایت نداشته و این نارضایتی خود را بارها از طرق مختلف اعلام نموده اند.
سخنرانی اخیر گرهارد شرودر در دانشگاه کلمبیا را می توان جدی ترین انتقاد وی به سیاستهای آمریکا و متعاقبا آنگلا مرکل طی ماههای اخیر دانست.شرودر ترجیح داده است پس از کناره گیری خود از قدرت کمتر در رسانه های بین المللی حاضر شود.
منبع : روزنامه رسالت