شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

استاندارد و روانکارها


استاندارد و روانکارها
استاندارد و استاندارد كردن, برپایه های دانش و فناوری بنیانگذاری شده و پیشرفت صنعت و اقتصاد را تكامل می بخشد. تعاریف متعددی از استاندارد و جود دارد كه هر چند در كلام متفاوت ولی معنی و مفهوم یكسانی را در بر می گیرد.
یكی از این تعاریف می گوید: »استاندارد یعنی؛ نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم, فنون و تجارت بشری كه به صورت قواعد, مقررات و نظام هایی به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه, افزایش میزان تفاهم, تسهیل ارتباطات, توسعه صنعت, صرفه جویی در اقتصاد ملی و حفظ سلامت و ایمنی عمومی به كار گرفته می شود.«این تعریف به نسبت جامع, حاصل اندیشه های بنیانگذاران جهانی استاندارد, حداقل طی۶۰ سال گذشته و از سال۱۹۴۶ میلادی تاكنون است.
از هنگامی كه در۱۴ اكتبر۱۹۴۶ میلادی برابر با۲۲ مهرماه۱۳۲۵ شمسی نشست روسای موسسه های استاندارد در لندن شكل گرفت, اندیشه تشكیل سازمان بین المللی استاندارد كه از مدتها قبل وجود داشت, رسمیت یافت و مصوباتی تدوین و تصویب شد تا استاندارد را در سطح جهانی سروسامان بخشیده و نظارت بر اجرای این پدیده مورد نیاز, تقویت شده و گسترش یابد. در همان نشست اولیه, مقر سازمان جهانی استاندارد در ژنو تعیین شد و در مجمع عمومی سازمان بین المللی استاندارد در سال۱۹۶۹ میلادی برابر با سال۱۳۴۷ شمسی, روز۱۴ اكتبر هر سال بنام روز جهانی استاندارد تعیین و نامگذاری شد و این در حالی بود كه ایران از سال۱۳۴۳ به عضویت این سازمان درآمده بود.
براساس مقررات بین المللی در هر یك از كشورهای عضو سازمان جهانی استاندارد, ایجاد و برقراری دو نوع استاندارد در بخش های مختلف و گوناگون, شامل استانداردهای ملی و استانداردهای بین المللی ضروری تشخیص داده شد و اكنون پس از گذشت۶۰ سال اكثر قریب به اتفاق كشورهای جهان در این زمینه فعال هستند. همچنین تدوین و تنظیم قوانین و رعایت استانداردهای ملی و بین المللی به عنوان معیارهای پیشرفت نظم و قانون در توسعه پایدار, گسترش صنایع, ارتقای اقتصاد ملی و حفظ و سلامت ایمنی عمومی و پیشرفت بازرگانی و تجارت كشورها شناخته می شود و اعتبار هر یك از كشورها در سطح جهان به گونه ای روزافزون با استاندارد و حفظ استاندارد ها در بخش های متفاوت سنجیده شده و ارزیابی می شود.
اهمیت توجه به مبانی و ارزش های استاندارد, در شرایط كنونی اقتصاد و بازرگانی جهان به اندازه ای است كه استاندارد, رابطه تنگاتنگی با عضویت كشورها در سازمان تجارت جهانی »WTO « دارد و كشوری می تواند آسانتر و سریع تر به عضویت سازمان تجارت جهانی دست یابد كه استانداردهای ملی آن معتبر و مبانی آن نشات گرفته از استانداردهای بین المللی باشد.
به بیان دیگر رابطه داد و ستد جهانی در هزاره سوم میان كشورهای عضو»WTO« بدون استاندارد امكان پذیر نیست.
در كشورما موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی تنها سازمانی است كه بر اساس قانون, استانداردهای رسمی فراورده ها را تعیین و اجرای آنها را با كسب موافقت شورای عالی استاندارد اجباری اعلام می كند. در این میان, صنعت روانكاری ایران به منزله یكی از صنایع كلیدی و مورد نیاز كشور در راستای اعتبار و پیشرفت, حضور سالم و ایمن در جامعه و به سود مصرف كننده داخلی و نیز صادرات روانكارها به بازارهای جهانی وظیفه سنگینی را در زمینه استاندارد كالاهای تولیدی خود بر عهده دارد و از آنجا كه شركت نفت پارس به عنوان نخستین تولیدكننده روانكارها در بخش خصوصی ایران و با حدود نیم قرن سابقه, از پیشگامان رعایت استاندارد در محصولات تولیدی خود شناخته می شود و به مناسبت روز جهانی استاندارد-۲۲ مهرماه جاری- ماهنامه نفت پارس بخشی از صفحات خود را به موضوع استاندارد و روانكارها اختصاص داده است.
منبع : ماهنامه نفت پارس


همچنین مشاهده کنید