سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


هولوکاست در غزه! هنرمندان سکوت نکنند


هولوکاست در غزه! هنرمندان سکوت نکنند
این روزها، بخشی از کره زمین- یا به قول شهید آوینی سیاره رنج- با حوادثی درگیر شده که آبروی بشر را به خطر انداخته است. رژیم صهیونیستی که از سوی مجامع بین المللی با هیچ ملامتی روبرو نیست و پرده از چهره حقیقی مدافعان غرب زده حقوق بشر کنار زده است، رفتاری وحشیانه تر از هر وحشی را به منصه ظهور گذاشته. در این میان، هنرمندان نقشی تعیین کننده در بیدارگری مردم جهان دارند. چراکه رسانه های جهانی وابسته به نظام سلطه سعی می کنند آن ها را از این تراژدی غافل کنند و به خواب ببرند. همزمان با اوج گیری نسل کشی فلسطینیان از سوی رژیم اشغالگر قدس، هنرمندان ایرانی اقدام به محکومیت این فاجعه کردند. بسیاری از انجمن ها، مراکز و نهادهای گوناگون دولتی و غیردولتی فرهنگی و هنری به حداقل وظیفه خود عمل کردند و با مردم آن بخش از فلسطین اشغالی ابراز همدردی کردند.
هنرمندان سینما نیز چه به صورت جمعی، در قالب امضای نامه حمایت از غزه، و چه به صورت فردی و در گفت وگوهایشان با منابع خبری نشان دادند نسبت به اهمیت پرداختن به این مسئله واقف هستند. حتی بازیگری چون «بهرام رادان» که معمولاً درمورد موضوعات سیاسی ابراز نظر نمی کند، در صحبت هایی تأمل برانگیز، سکوت در مواجهه به این فجایع انسانی را تأسف آمیز خواند.
رادان در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفت: «این واقعه جدا از جنبه مذهبی خود که دل هر مسلمانی را به درد می آورد، ابعاد بزرگی از جنبه انسانی گرفته و تصاویری که از تلویزیون پخش می شود در کنار این واقعیت که همه در برابر این قضیه سکوت کرده اند باعث تأسف است. نکته در اینجا است که خود این جانیان مدعی هستند که در مورد قومشان نسل کشی اتفاق افتاده ولی اکنون آنها این نسل کشی را در مورد افرادی انجام می دهند که در هولوکاست ادعایی آنها کمترین نقشی نداشته اند. برای کشورهای عربی هم متأسفم که مرزهای خود را به روی مردم غزه بستند و خود را کنار کشیدند. کاری که برای حفظ منافع خود و در قدرت ماندن کرده اند. این واقعه بسیار ناراحت کننده است و برای ملت غزه هرکاری بتوانیم، می کنیم.»
محمدرضا شرف الدین (تهیه کننده سینما و رئیس انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس) در گفت وگویی که با ایکنا انجام داده، حوادث امروزغزه را هولوکاست واقعی نامیده است. او معتقد است: به عقیده من جنایاتی که از سوی صهیونیست ها علیه مردم غزه درحال انجام است، تهدیدی علیه بشریت است؛ از این کشتار می توان به عنوان یک نسل کشی و هولوکاست واقعی نام برد. این مسئله نیز به خاطر کشته شدن تعدادی خاص از انسان ها نیست، بلکه تفکر ضدبشری است که پشت این حرکت نهفته است. متأسفم در دنیایی که باید شاهد پیام های شیرین تولد حضرت مسیح(ع) باشیم، صلح و برادری در زیرپای صهیونیست ها لگدمال می شود. این نسل کشی نیز محدود به گروهی خاص نیست، بلکه انسانیت است که مورد هجمه قرار گرفته است. امیدوارم هنرمندان بتوانند به واسطه آثارشان نیز چنین جنایاتی را محکوم کنند. باید به روشنی بگویم که مدیریت فرهنگی کشور ما، دغدغه ای جدی راجع به مسئله فلسطین ندارد وگرنه ما باید هرساله شاهد اثری بودیم که گوشه های آشکار و پنهان اندیشه کثیف صهیونیست ها در آن نمایان بود.
جمال شورجه، کارگردانی که همواره نسبت به مسائل و ابتلائات انقلاب و اسلام حساسیت نشان داده است، این بار نیز در گفت وگو با ایرنا تصریح کرده است: «با بهره گیری از توان و ابزار هنری می توان، چهره واقعی صهیونیست ها در جهان را افشا کرد. هنرمندان در شاخه های مختلف باید نسبت به این گونه رفتار غیرانسانی که در جهان و به ویژه در فلسطین رخ می دهد، واکنش مناسب نشان دهند. جامعه اصناف سینمایی می توانند با رسانه ای کردن جنایت صهیونیست ها در غزه نسبت به این واقعه دردناک واکنش مناسب از خود بروز دهند. سینماگران و برنامه سازان تلویزیونی باید در تعامل با مدیریت فرهنگی کشور نسبت به این امر اقدام نمایند. تئاتر به عنوان رسانه ای تاثیرگذار که در سایر نقاط جهان نیز اجرا می شود به عنوان زمینه ای برای اجرای نمایش های مختلف با محور فلسطین و جنایات صهیونیست ها در سرزمین های اشغالی برای انتقال مقاومت مردم فلسطین اهمیت زیادی دارد. وحدت جهان اسلام و کشورهای مسلمان در برخورد با صهیونیست ها و حمایت از مردم فلسطین ضروری است.»
عبدالحسن برزیده، که در ماه مبارک رمضان با سریال جذاب و پرمحتوای «مثل هیچ کس» مهمان منازل مردم کشورمان بود در اظهاراتی به برنا گفت: «جلوگیری از ظلم و ستم یکی از وظایف اصلی سینما و سینماگران است. فیلمسازان ایرانی هم بنابر همین وظیفه خود، نباید در برابر کشتار و قتل عام رژیم اشغالگر قدس در نوار غزه سکوت کنند. سینماگران دنیا به عنوان قشر هنرمند که وظیفه به تصویر کشیدن رنج ها و مشکلات مردم را دارند، نباید در برابر این کشتارجمعی سکوت کرده؛ بلکه با ساختن فیلم های مستند و داستانی باید رفتار وحشیانه رژیم اشغالگر قدس را نشان دهند. تاریخ هیچ گاه این قتل عام مسلمانان را به فراموشی نخواهد سپرد و سینماگران و اصحاب رسانه ها باید با ساخت فیلم و پوشش خبری گسترده از این جنایات، ظلمی را که رژیم اشغالگر قدس به مردم مسلمان غزه کرده اند در سطحی وسیع به مردم جهان اعلام کنند. مدیران سینمایی و دست اندرکاران اصناف مختلف در این حوزه باید برنامه ریزی کرده و اعتبار و بودجه لازم را در اختیار فیلمسازان قرار دهند تا بتوان این فاجعه را در تاریخ ثبت کرد.»
مسعود ده نمکی، کارگردانی که با فیلم اخراجی ها بالاترین آمار فروش فیلم در ایران را به نام خود ثبت کرد و هم اکنون نیز در حال ساخت قسمت دوم است، در این باره گفت: عمق این جنایت آنقدر فجیع و دردناک است که سکوت در مقابل آن به معنای همراهی با جانیان است. باید به رژیم نژادپرست صهیونیستی جواب قاطع داد، شعار و صدور بیانیه دیگر کارساز نیست، فقط باید در مواجهه با جنایات آنان عمل کرد. سکوت در مقابل این جنایات، نشانگر همدستی با جانیان است، تاریخ این ننگ را به خاطر خواهد سپرد.
وی با اشاره به وظیفه فیلمسازان و برنامه سازان در رویارویی وقایع مشابه غزه در جهان، افزود: آنقدری که صهیونیست ها برای تطهیر خود در جهان هزینه کردند، ما برای حقانیت خود تلاش نکردیم. نسل امروز تشنه آگاهی و دانستن حقایق است، سینما و تلویزیون با پرداخت دقیق و مناسب به حقایق چهره واقعی جانیان در جهان را به نسل امروز بنمایاند.
● نامه به غزه
سینماگران با امضای نامه ای سرگشاده با مردم غزه همدردی نمودند. در این نامه نوشته شده است:
«غزه زنده است، چون مردمانش در انبوه میلیونی بمب ها و گلوله ها، مقاوم و سربلند ایستاده و داغ شکست را بر پیشانی دشمنان جهانی انسانیت خواهند گذاشت. غزه زنده می ماند. گرچه آشیانه پرندگانش به آتش کشیده شده و کودکانش به خواب ابدی فرو رفته اند. غزه تا ابد زنده است. چون داغ مادران غزه، داغ همه مادران عالم است. و در این راستا ما هنرمندان سینمای ایران بسان قطره ای پیوسته به دریای خروشان انسان های آزاده جهان دست خود را، در دستان مجروح مردم غزه می گذاریم و در این قطعه تاریخی شانه به شانه آنان می ایستیم تا روزی در هیاهوی پیروزی شان، شاهد اشک شوق روی گونه های زخمی شان باشیم. ما هنرمندان سینمای ایران از همه مجامع جهانی و انسان های آزاده می خواهیم در این روزها که روز میلاد شیرین حضرت مسیح علیه السلام است به دفاع از مردم غزه، پیام صلح و دوستی پیامبران الهی را به همه جهانیان برسانند.»
این نامه به نمایندگی از طرف عزت الله انتظامی، عباس کیارستمی، رخشان بنی اعتماد، داریوش مهرجوئی، مجید مجیدی، سیف الله داد، بهمن فرمان آرا، احمدرضا درویش، ابراهیم حاتمی کیا، مهدی فخیم زاده، کمال تبریزی، محمدرضا هنرمند، مجتبی راعی، علیرضا رئیسیان، سیدرضا میرکریمی، جواد شمقدری، جمال شورجه، محمدمهدی عسگرپور، عبدالحسن برزیده، همایون اسعدیان، محمدحسین حقیقی، پرویز پرستویی، داوود رشیدی، داریوش ارجمند، امین تارخ، علیرضا خمسه، حبیب دهقان نسب، علی مصفا، منوچهر محمدی، فرشته طائرپور، هارون یشایایی، محمدمهدی دادگو، علی آشتیانی پور، فرهاد توحیدی، محمدرضا سکوت، مرتضی رزاق کریمی، کامران ملکی، محمد سریر، ابراهیم مختاری، ابراهیم حقیقی، شادمهر راستین، شهرام جعفری نژاد، بهرام بدخشانی، حافظ احمدی، محسن روشن، محمدرضا دلپاک، ایرج رامین فر، محرم زینال زاده، اصغر پورهاجریان، محمد داوودی، احمد طالبی نژاد، تورج منصوری، لیلا حاتمی، محمدرضا شرف الدین، حبیب احمدزاده، مهین نویدی، رضا کیانیان، کیانوش عیاری، جعفر پناهی، تهمینه میلانی، رویا تیموریان، مهتاب کرامتی، جهانگیر الماسی، پوران درخشنده، مرتضی شایسته، خسرو سینایی، سیروس الوند، کامران قدکچیان، فاطمه معتمدآریا، مازیار میری، سامان مقدم، احمد امینی، محمدحسین لطیفی، غلامرضا موسوی، اکبر نبوی، سیدعلیرضا سجادپور، محمدعلی نجفی، فریدون جیرانی، محمود کلاری، محمدعلی باشه آهنگر، خسرو معصومی، آرش معیریان، سیداحمد میرعلایی، ناصر شفق، احمدرضا معتمدی، آتیلا پسیانی، رهبر قنبری، مجید مظفری، حسن پورشیرازی، مرتضی سرهنگی، بیژن محتشم، حسین یاری، اکبر عالمی، سعید مستغاثی، محمد خزائی، عزیزاله حاجی مشهدی، بیژن میرباقری، سعید راد، سیروس ابراهیم زاده، رحیم عرب امینی و... نوشته شده است.
● تولید فیلم کوتاه درباره غزه
هنر عطیه ای الهی است که زکات آن، تولید اثر هنری در راه خدا و بندگان خداست. امید است، همچنان که برخی فیلمسازان و هنرمندان بر آن تأکید کردند، موضوع فلسطین، به جای مضامینی چون عشق های چند ضلعی، تبدیل به یکی از مضمون های محوری فیلم های سینمای ایران شود. مدیریت سینمایی باید زمینه این امر را فراهم کند. در همین زمینه در خبرها آمده است که برخی از کارگردانان، ساخت فیلم کوتاه درباره غزه را به زودی آغاز می کنند که لازم است تبدیل به حرکتی مستمر و جمعی در سینمای ایران شود.
آرین امیدوار
منبع : روزنامه کیهان