پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

منچستر یونایتد از آغاز تاکنون


منچستر یونایتد از آغاز تاکنون
با آمدن خانواده آمریکائی منچستر یونایتد دوران تازه‌ای را تجربه می‌کند.
مالکولم گلیزر، با ۷۹۰ میلیون پوند ثروتمندترین باشگاه جهان را به‌دست آورده است. در زیر گزارش بخش فارسی BBC در مورد منچستر یونایتد و آنچه بر آن گذشته آمده است:منچستر یونایتد شاید ثروتمندترین باشگاه فوتبال جهان باشد، ولی تاریخ نشان می‌‌دهد که در طول قرن گذشته، کسب و کار این باشگاه همیشه مطلوب نبوده است.
در بسیاری از موارد، یک منجی در واپسین لحظه عملیات نجات به راه انداخته و این باشگاه را از لبه ورشکستگی یا مصیبتی دیگر رهانیده است.اکنون منچستر یونایتد تحت مالکیت مالکولم گلیزر، میلیاردر آمریکائی افتاده و یکبار دیگر به‌صورت مالکیت خصوصی درآمده است. اکنون به‌نظر می‌آید حضور ۱۴ سالهٔ منچستر یونایتد در بازار سهام لندن موردی استثنائی در طول تاریخ این باشگاه بوده است.
در سال ۱۹۰۲ جان هنری‌دیویس مالکیت این باشگاه را که آن موقع ”نیوتون هیت“ نامیده می‌شد، به‌دست گرفت و آن را از زوال نجات داد، چیزی که امروز تصورش غیر ممکن است.مفاد آن معامله نیز نسبتاً عجیب بود.استیو کلی، نویسنده کتاب ”بک‌ پیج یونایتد“، می‌گوید: ”باشگاه در معرض خطر نابودی قرار داشت و تصمیم گرفت برای گردآوری پول، بازاری چهار روزه برگزار کند. یکی از جاذبه‌های این بازار، سگی بود که یک شب بعد از تعطیلی بازار گریخت. به دام انداختن مجدد این سگ به دیداری میان هری استافورد، کاپیتان تیم، و آقای دیویس منجر شد که کنسرسیومی از کاسبکاران محلی تشکیل داده بود.“این دو توانستند دو هزار پوند گردآوری کنند و باشگاه را از ورشکستگی نجات دهند. آنها بدهی طلبکاران را پرداختند و باشگاهی جدید به‌نام منچستر یونایتد در آوریل ۱۹۰۲ شکل گرفت.
باشگاه پول
دیویس که رئیس باشگاه شد، برای توسعه ورزشگاه اولدترافورد سرمایه‌گذاری سنگینی انجام داد که بعد از تکمیل در سال ۱۹۱۰ به یکی از مهمترین استادیوم‌های انگلستان تبدیل شد.
در خلال سال‌های ریاست آقای دیویس منچستر یونایتد به باشگاه پول ملقب شد و لیگ فوتبال و فدراسیون فوتبال انگلستان مدیریت یونایتد را به‌دلیل ارائه اظهارنامه‌های مالی گمراه‌کننده توبیخ کرد.
وی در سال ۱۹۲۷ جان سپرد و درست چهار سال بعد این باشگاه دوباره به گرداب بحران مالی افتاد.
در کریسمس ۱۹۳۱ بدهی منچستر یونایتد به ۳۰ هزار پوند رسید و بانک به والتر کریکمر، دبیر این باشگاه، اجازه نداد دستمزدها پرداخت شود.
آقای کلی می‌گوید: ”گرچه شاید مردم به این مسئله فکر نکنند، ولی این باشگاه در طول این سال‌ها فراز و فرود مالی داشته است، با این حال باشگاه بزرگی است که همواره توانسته سرمایه‌گذاران را جذب کند.“
در این مورد یک ثروتمند دیگر، جیمز کیبسون، سر بزنگاه قدم پیش گذاشت که از راه تولید اونیفورم‌های نظامی پولی به هم زده بود.
وی دستمزدها را پرداخت و در اول ژانویه ۱۹۳۲ ریاست باشگاه را بر عهده گرفت سمتی که تا دو دهه در اختیارش بود.
بعد از جنگ
گیبسون با واگذاری سهام منچستر یونایتد توانست ۲۰ هزار پوند گردآوری کند. یکی دیگر از اقدامات بزرگ وی انتصاب مت‌بازبی به سمت مربیگری این تیم بعد از جنگ جهانی دوم بود.
در خلال این جنگ، ورزشگاه اولدترافورد در زیر بمباران آلمانی‌ها به‌شدت آسیب دید و باشگاه در داخل و خارج میدان ناگزیر به بازسازی شد. اولدترافورد در ۱۹۴۹ از نو ساخته شد. گیبسون تا زمان مرگش در آغاز فصل ۱۹۵۲-۱۹۵۱ به‌عنوان بزرگترین سهامدار مالک این باشگاه خصوصی بود. پسرش آلن این دارائی را به ارث برد ولی هارولد هاردمن رئیس باشگاه شد. فاجعه هوائی مونیخ در فوریه ۱۹۵۸ به یک دهه کامیابی برای منچستر یونایتد پایان داد و در حالی‌که باشگاه خود را برای بازسازی تیم آماده می‌کرد، مدیر جدیدی به‌نام لوئیس ادواردز منصوب شد. کلی می‌گوید: ”ادواردز شروع به خرید سهام از افرادی کرد که می‌پنداشت سهمی در این باشگاه داشته‌اند. او زبان چربی داشت و توانست مردم را متقاعد کند قید سمتشان را بزنند و او در نهایت مالک باشگاه شد.“
جلب سرمایه‌گذار
با مرگ هاردمن در ۱۹۶۴ که بعد از شش سال تلاش برای خرید سهام رخ داد، لوئیس ادواردز به‌عنوان رئیس منصوب شد.
ادواردز توسعه بیشتر ورزشگاه اولدترافورد را در دستور کار خود قرار داد و بار دیگر سهام باشگاه را عرضه کرد که به گردآوری یک میلیون پوند انجامید. شمار سرمایه‌گذاران این باشگاه از ۹۰ به دو هزار نفر افزایش یافت.بدین ترتیب مت بازبی امکان یافت بازیکن بخرد، ولی در عین حال تسهیل مقررات نقل و انتقال بازیکنان سرآغاز عصر جدیدی از صعود دستمزدها شد.ادواردز در سال ۱۹۸۰ جان سپرد و پسرش مارتین زمام ریاست را به‌دست گرفت .دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ برای تیم منچستر یونایتد موفقیت‌آمیز نبود، ولی حضور پرشمار تماشاگران در هر فصل متضمن بقای مالی دراز مدت شد. این تیم در ۱۷ فصل از ۲۰ فصل بیشترین شمار تماشاگران را جلب کرد.
در سال ۱۹۸۴ رابرت ماکسول حاضر شد با پرداخت ده میلیون پوند منچستر یونایتد را بخرد، ولی پیشنهاد وی رد شد.
اولین مالک خارجی
پنج سال بعد، یک مالک به‌نام مایکل نایتون تا آستانه مالکیت این باشگاه پیش رفت، ولی یکی از حامیان مالی او، بانک سیتی‌کورپ، عقب نشست.سپس در ماه مه ۱۹۹۱ این باشگاه سهامش را در بازار سهام شناور کرد: حدود دو میلیون و ششصد هزار سهم به قیمت سه پوند و ۸۵ پنس برای هر سهم.مارتین ادواردز به خاطر ۹۳ میلیون پوندی که طی سال‌ها از فروش سهام خود به‌دست آورد، مورد انتقاد قرار گرفت و در سال ۲۰۰۰ از سمت مدیر اجرائی کنار رفت.کلی، نویسنده کتاب ”بک‌پیچ یونایتد“ می‌گوید: ”وی آماج انتقادات تندی قرار گرفت، اما مشکل سهامی عام شدن این است که همیشه یک نفر هست که می‌هواهد سهام شما را بخرد.“اکنون مالکوم گلیزر تازه‌ترین کاسبکار خود رأی است که مالکیت باشگاه منچستر یونایتد ر ابر عهده می‌گیرد، اما با این تفاوت که اولین خریدار خارجی است.