یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ماریون جونز؛ سند فساد ورزش آمریکا


ماریون جونز؛ سند فساد ورزش آمریکا
در یکی از مهم ترین وقایع ورزش جهان طی هفته اخیر، ماریون جونز دونده مشهور زن آمریکایی رسماً اعتراف کرده که در دوران اوجش دوپینگ می کرده و متقلب بوده است.
جونز ۳۲ ساله و سیاهپوست با حضور در دادگاهی در شهر کوچک وایت پلینز واقع در ایالت نیویورک گفته است که اندک زمانی قبل از نمایش های استثنایی اش در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی که ۵ مدال شامل ۳ طلا را به وی بخشید، از استروئید های غیر مجاز سود می جسته است. عجیب آن که جونز در تمام ۴ ، ۵ سال اخیر که به دوپینگ متهم شده بود، این امر را اکیداً تکذیب می کرد و همیشه می گفت که اتهام های وارده به وی صحت نداشته است.
اعتراف تکان دهنده وی که سند متقلب بودن او و تبدیل شدنش به یکی از پوشالی ترین چهره های تاریخ ورزش است، باعث گرفته شدن مدال ها و مقام ها و رکوردهای وی و بویژه کلکسیون مدال های پرارزش او در سال ۲۰۰۰ و حذف نام وی از بسیاری از نتایج مسابقات سال های مورد بحث شده و به ادعای «جیم شر» مدیر اجرایی کمیته ملی المپیک آمریکا، جونز شخصاً ۵ مدال المپیکی اش را پس داده و مدال ها نیز به کمیته بین المللی المپیک (IOC) عودت داده شده است.
اضافه بر آن اگر مقام های قضایی و ورزشی آمریکا واقعاً بخواهند (که بعید است بخواهند) می توانند جونز را به پشت میله های زندان بفرستند، زیرا او در تمام سال های اخیر شایعات و اخبار دوپینگ اش را تکذیب می کرد و این طبق عرف و قوانین جرم و جنحه، ادای شهادت دروغ و به مثابه جرم است و مجازات حبس را در بر دارد، به واقع خطای جونز نه فقط رویکرد به مواد غیر مجاز نیروزا، بلکه دادن شهادت و اظهارات خلاف واقع در مورد جرم مطروحه و منتسب به وی است.
● مرا بکوبید!
جونز در مصاحبه مطبوعاتی ای که برای او در وایت پلینز ترتیب داده شد، در حالتی گریان به حاضران گفت: «می خواهم بدانید که من ناصادق و اهل تقلب بوده ام و در نتیجه حق دارید که مرا بکوبید و محکوم کنید. به خاطر خطاهایی که کرده ام، از رشته دوومیدانی و ورزش قهرمانی برای همیشه خداحافظی و اعلام بازنشستگی می کنم.
من از ورزشی دوری می جویم که آن را واقعاً دوست می داشته ام.»جونز که توان روحی اش در زمان ادای این کلمات به حداقل رسیده بود، در ادامه گفت: «از ورزشدوستان و هوادارانم طلب بخشش می کنم و همین حالا هم که مقابل تان ایستاده ام، با نهایت شرمساری است. آنچه برای من مهم است، روشن کردن و تشریح موضوع و بخشیده شدن بابت خطاهایم است.»
از اوایل سال ۲۰۰۳ که لابراتوار بالکو در ایالت کالیفرنیای آمریکا کشف و خطاهایش افشا و ساخت حجم وسیعی از داروهای نیروزا در آنجا ثابت و توزیع آن میان بیش از ۵۰ ورزشکار مطرح آمریکا و جهان محرز و با وسعت منعکس شد، انکارهای جونز هم شروع شد و با این که نام او نیز درمیان افراد فوق بود، وی به دفعات ماجرا را تکذیب کرد و گفت که هرگز دوپینگ نکرده است.
این در حالی بود که تعداد قابل ملاحظه ای از سایر افراد متهم شده، از سوی مجامع قضایی محکوم و محروم شدند و حتی ویکتور کونتر رئیس لابراتوار مخوف بالکو گفت که به چشم خودش دوپینگ جونز و این را که وی به خود داروهای نیروزا تزریق می کرده، دیده است. هر بار هم که نام او جزو اسناد و میان افراد دریافت کننده فرآورده های غیرقانونی بالکو می آمد و وابستگی وی بدون هیچ ابهامی مورد اشاره قرار می گرفت، او چنان موضوع را تکذیب می کرد که شنونده ها واقعاً به شک می افتادند و در دل احتمال می دادند که وی خطایی نکرده باشد.
● همان شواهد
این در حالی بود که همسر وی «سی.جی. هانتر» که قهرمان پرتاب وزنه بوده، به خاطر داشتن ارتباطی مشابه با بالکو محکوم و از صحنه کنار گذاشته شد و تیم مونتگومری چهره برتر «دو»ی ۱۰۰متر آمریکا و جهان در اوایل دهه جاری نیز براساس همان شواهد از مقام ها و رکورد جهانی اش در این ماده خلع و محروم شد. آنها هم جزو کسانی بودند که با بالکو ارتباط داشته و از آنجا داروهای نیروزا تهیه و تأمین می کردند.
در تحقیقات مفصل و طولانی مرتبط با آن پرونده بود که جونز به کرات به بازپرسان و مسئولان دادگاه به دروغ گفت که از داروی موسوم به «Clear» استفاده نمی کرده است. این ماده از فرآورده های بالکو بود که بعداً مشخص شد همان استروئید مصنوعی و غنی شده «THG» است.
این بار جونز در یک موضع گیری کاملاً متفاوت و با حضور در دادگاه و سپس مصاحبه مطبوعاتی وایت پلینز اظهار داشت: «من از سپتامبر ۲۰۰۰ تا جولای ۲۰۰۱ از ماده THG سود می جستم. در سپتامبر ۲۰۰۰ و در آستانه المپیک سیدنی تره ور گراهام (مربی بدنام آمریکایی که بانی دوپینگ دوومیدانی کاران متعدد دیگری هم بوده است) ماده ای را به من داد و گفت نوعی مکمل غذایی مفید است و باعث تقویتم می شود و ضرری هم ندارد. از آن استفاده کردم و این کار تا تابستان ۲۰۰۱ استمرار یافت و در ابتدا نمی دانستم که THG است و ندانستنم تا نوامبر ۲۰۰۳ ادامه یافت و تازه در آن زمان مطلع شدم که ماده مورد استفاده ام، نیروزا و همان THG بوده است.»
● حکم قانون
باوجود توضیحات روشن فوق و نبود هیچ ابهامی درباره تخلف جونز، بجز تعیین محرومیتی ۲ ساله برای او که از سوی خود آمریکایی ها پیشنهاد و اجرا شده است، حکم نهایی وی زودتر از ۲۱ دی ماه امسال روشن و اعلام نخواهد شد. قوانین می گویند اگر دادستانان بخواهند طبق نص قانون و براساس قواعد جزا و مجازات جاری در آمریکا اقدام کنند، می توانند به خاطر تقلب و سپس دروغگویی در باره تقلب حتی تا ۱۰ سال حبس را برای او مقرر دارند.
با این حال گمان می رود زد و بندهای لازم برای رفع و عدم اجرای مجازت حبس او صورت گرفته است. به نظر می رسد با قرار و مداری که بین وکلای جونز و دادستانان گذاشته شده، در ازای اعتراف او به تمام خطاها و ابراز ندامتش دادستانان فقط برای او ۶ ماه حبس درخواست خواهند کرد و وی تنها ۲ ماه آن را پشت میله ها خواهد گذراند و با این ادعا که وی در زندان حسن رفتار داشته و کاملاً پشیمان است بقیه آن مدت خریداری و وی آزاد خواهد شد. با این حال به قاضیان پرونده اختیار داده شده که اگر مسأله و پیشنهاد فوق را نپذیرفتند، آن را اجرا نکنند و آنچه را که خود صلاح می پندارند، صورت دهند. با این وجود گمان نمی رود قاضیان و صادرکنندگان رأی نهایی به چیزی خلاف تصمیم های مورد بحث و ظن عمل کنند.
● یکی از بهترین ها؟
جونز پس از درخشش فراوان در مسابقات دوومیدانی قهرمانی جهان ۱۹۹۷ و کسب ۲ طلا در آنجا نیل به یک طلا در دوره ۱۹۹۹ همین پیکارها و سپس کسب ۳ مدال زرین و ۲ برنز المپیک ۲۰۰۰ به حد و درجه ای رسید که از او به عنوان یکی از بهترین دونده های زن تاریخ نام بردند. به علاوه او با آنچه در سیدنی انجام داد، به اولین زن دوومیدانی کاری بدل شد که توانسته است در یک دوره المپیک این قدر (۵ مدال) ببرد. جونز به لطف شهرت برگرفته از همان پیروزی های کاذب و تبدیل شدن به سوپر استار پوشالی دوومیدانی، مورد توجه عظیم مردم، رسانه ها و همچنین شرکت های تجاری و تبلیغاتی و تولید کالاهای مختلف قرار گرفت و عکس سیمای او به روی بسیاری از کالاهای تولیدی این است.
شرکت ها نشست و او بسیار پولساز و البته خودش هم ثروتمند شد. این سناریو پس از مشخص شدن ماجرای بالکو و افشای فعالیت های مخوف این لابراتوار به آرامی زایل شد و درج و پخش اخبار آن نه تنها موجب شد جونز تا حدی حاشیه نشین و حجم شرکت وی در مسابقات بین المللی کمتر شود، بلکه بهای قراردادهای عظیم تبلیغاتی او را نیز نازل تر کرد و کمتر از گذشته به وی پیشنهاداتی از این دست رسید و حتی به اندازه سابق از وی برای شرکت در مسابقات بین المللی دوومیدانی هم دعوت نمی شد و خود او چنان تحت فشار روحی قرار گرفته بود که ازاکثر میادین فرار می کرد. پیرو چنین روحیه و روندی بود که جونز فقط در تعداد انگشت شماری تورنمنت دوومیدانی از ۲۰۰۴ به بعد شرکت جست و تلاش داشت با دور ماندن از انظار، عملاً اتهاماتش را از ذهن ها بزداید.
● توافق در بیرون از دادگاه
جونز چنان به خود ممطئن و محق نشان می داد که حتی علیه کونته به دادگاه شکایت برد و چون وی از دوپینگ قطعی این دونده گفته بود، از وی غرامت کلانی را طلبید و موضوع فقط در بیرون از دادگاه و با پولی که از سوی کونته به جونز اهدا شد (و میزان آن مشخص نیست) حل و فصل گشت.
پیتر اوبروت رئیس کمیته ملی المپیک آمریکا از جونز به خاطر آنچه شجاعت در اعتراف به خطا (ولو با تأخیری کلان) خوانده، تمجید کرده و از وی خواسته بود بدون این که حکم نهایی محاکم قضایی و ورزشی برسد و قبل از این که آنها دست به کار شوند، خود وی شخصاً مدال هایش را پس بدهد. اشاره او بیشتر به مدال های المپیکی جونز بود، زیرا اعترافات او زمان کسب مدال هایش در مسابقات جهانی ۱۹۹۷ و ۱۹۹۹ را دربرنمی گیرد و بعید است که آن مدال ها قابل پس گرفتن باشد و یا اگر هم باشد، مقام های ناصادق و پرتزویر ورزش آمریکا واقعاً مایل به انجام آن باشند. اگر ادعای جیم شر و وابستگان جونز صحت داشته باشد، همان طور که قبلاً گفتیم او به سرعت به این توصیه عمل کرده و مدال هایش را پس داده است.
● تو خالی و خیالی
فرقی نمی کند، اعتراف به تقلب فضاحت آمیز و رویکرد وسیع به مواد نیروزای غیرقانونی از سوی یکی از مطرح ترین و به اصطلاح الگوترین ورزشکاران آمریکا و غرب و مشخص و محرز شدن این که فردی پوشالی و بی ارزش بوده، برگ و سند دیگری از وجود فساد و تقلب و ظاهرسازی گسترده در ورزش آمریکا و ساختن قهرمانان توخالی، و خیالی در آن سامان و غلبه بر رقبای شایسته تر با چنان افرادی و با سلاح تزویر است.
وصال روحانی ‎
منبع: IAAF
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید