پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

این هشدار آیا نتیجه دارد؟


این هشدار آیا نتیجه دارد؟
دو روز قبل تعدادی از روزنامه‌ها نامه‌ای را منتشر کردند که مهدی کروبی برای احمد جنتی دبیر شورای نگهبان نوشته است. این نامه ظاهراً موضوع جـدیـدی را شامل نمی‌شد زیرا متاسفانه حمایت خاص از یک جریان سیاسی در سال‌های اخیر به امری عـــادی در مـیــان تـعــدادی از رسانه‌های حکومتی و برخی اعضای نهادهای اجماعی تبدیل شده و این حمایت در ماه‌های اخیر به صورت ویژه شامل حال احمدی‌نژاد - به عنوان یکی از کاندیداهای احتمالی انتخابات دهم - گردیده است. اما مشخصه اصلی نامه اخیر کروبی آن بود که او در یک »اولتیماتوم علنی« از هم طرازان جنتی خواسته است تا تذکرات لازم را به او بدهند. کروبی در عین حال از برخورد علنی خود در صورت »نقض بی‌طرفی نهادهای اجرایی و نظارتی انتخابات« خبر داده است.
نامه هفدهم فروردین ماه کروبی به احمد جنتی، از یک جهت با نامه هشتم بهمن‌ماه او به یک مقام عـالـی‌رتـبه نظامی شباهت داشت. در نامه هشتم بهمن‌ماه کروبی، با یادآوری اظهارات ا~ن مقام نظامی در خصوص »قطعیت عدم تغییر رئیس‌جمهور« آمده بود: »در مـاه‌هـای گـذشـتـه کـه سـخنان عجیب برخی فرماندهان نظامی و موضع‌گیری صریح بعضی از آنها نـسبت به جریان‌های سیاسی کشور را می‌شنیدم و می‌خواندم، با خود فکر می‌کردم اگر این روند متوقف نشد شکایت از این قانون شکنان را نزد جنابعالی بیاورم اما امروز شکایت به کجا برم؟« کروبی هفتاد روز بعد در نامه هفدهم فروردین‌ماه ۸۸، جنتی را مورد پرسش قرار داد که »شورای نگهبان برای این راه‌اندازی شده که اگر نهادی یا گروهی تخلفی را در انتخابات انجام داد،به آن شکایت ببریم. هم اکنون ما از جناب آقای جنتی دبیر محترم شورای نگهبان به کجا شکایت ببریم؟«‌‌
آنچه موجب اعتراض کروبی گردید تمجیدهای ویژه جنتی از احمدی‌نژاد بود که در جمع عده‌ای از ناظران انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد و از دیدگاه کروبی، نقض بی‌طرفی توسط عالی‌ترین مقام ناظر بر انتخابات را آشکار می‌ساخت.
البته نامه اخیر کروبی از نظر واکنش مخاطب آن، با نامه هشتم بهمن‌ماه او تفاوت داشت. زیرا تنها چند ساعت پس از انتشار نامه قبلی کروبی، مقام نظامی که توسط دبیر کل حزب اعتماد ملی مورد خطاب قرار گرفته بود نامه‌ای کوتاه برای او نوشت و تاکید کرد که به هیچ‌وجه در انتخابات دخالت نخواهد کرد. اما نامه کروبی به جنتی- که از جهاتی دارای اهمیت بیشتر بود- با گذشت سه روز هنوز واکنش دبیر شورای نگهبان را به دنبال نداشته است و همین امر، نـگـرانـی‌هـا نـسـبـت به آینده را افزایش می‌دهد. مـوضع‌گیری انتخاباتی نظامیان، رفتار تبعیض‌آمیز رسانه‌های عمومی نسبت به کاندیداها و حمایت علنی ناظران انتخاباتی از یک کاندیدا، علاوه بر تخلف قانونی، بسیاری از طرفداران اصلاحات را دچار این توهم کرده است که گویی نتیجه انتخابات، »از پیش تعیین شده« است و همین تلقی، عده‌ای از آنها را برای حضور در پای صندوق‌های را‌C‌ی، دچار تردید می‌سازد. برهمین اساس مـی‌تـوان پـاسخ‌گویی سریع مقام عالی‌رتبه نظامی به کروبی را یک گام مثبت در جهت آسوده‌سازی خیال بــســیــاری از افـراد نـگـران دانـسـت.
در مـقابل، عدم پاسخ‌گویی جنتی می‌تواند برخی توهمات و شائبه‌هادر خصوص نقض بی‌طرفی را تشدید و بر تردید بسیاری از افراد نسبت به حضور در انتخابات بیفزاید که این تردید - حتی اگر هیچ‌گونه تخلفی در انتخابات صورت نگیرد - قطعاً بر تعداد شرکت‌کنندگان در انتخابات و به ویژه بر سبد آرای اصلاح‌طلبان اثر می‌گذارد. از سوی دیگر، تجربه انتخابات ریاست جمهوری دهم و بی اعتنایی آشکار دسـت‌انـدرکاران انتخابات مجالس هفتم و هشتم به اعتراضات کروبی و خاتمی، ثابت می‌کند که موکول کردن اعتراض به بعد از وقوع تخلف احتمالی، چیزی جز تسلیم در برابر نتایجی نیست که کروبی در نامه خود به آن اشاره کرده است. پس کروبی و موسوی به عنوان دو کاندیدای خوش‌اقبال که هر دوی آنها با صراحت یا تلویحاً نگرانی‌هایی در خصوص تضییع حقوق خود مطرح کرده‌اند اکنون نبایستی به هشدارهای مبهم اکتفا کنند. آنها بایستی به تدابیری بیندیشند که هم احـتـمـال وقوع تخلف را به حداقل برساند و هم طرفداران اصلاحات را مطمئن سازد که انگیزه شخصی و گـرایـش‌هـای سـیاسی برخی قدرتمندان، بر روند انتخابات تاثیرگذار نخواهد بود.
البته این نگرانی تنها در اردوگاه اصلاح‌طلبان به چشم نمی‌خورد. نگاهی به اظهارات ماههای اخیر رفسنجانی و نیز سخنان بعضی نمایندگان اصولگرای مجلس در آستانه رای اعتماد به صادق محصولی، نشان می‌دهد که کروبی و موسوی امروز این شانس را دارند که برای صیانت از آرا در انتخابات سرنوشت‌ساز ۲۲ خرداد، علاوه بر توانایی‌های خویش از همکاری افرادی در جناح مقابل نیز استفاده کنند. در غیر این صورت، از هم‌اکنون می‌توان حدس زد که اکتفا به هشدار، نتیجه‌ای جز آنچه پس از انتخابات مجالس هفتم و هشتم و انتخابات ریاست جمهوری نهم مشاهده گردید، به دنبال نخواهد داشت.
منبع : روزنامه آفتاب یزد