جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

فرصتی که از دست رفت


فرصتی که از دست رفت
برگزاری دومین همایش « توسعه بومی سازی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی » شاید می‌توانست فرصتهای مهم و گرانقدری را برای ایجاد بسترهای جدید در رشد و توسعه ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، پالایشگاهها، نیروگاهها و ... بوجود آورد.
همایشی که با حمایت ویژه دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و بیش از بیست نهاد و شرکت داخلی زیرمجموعه وزارت نفت و تعدادی از شرکتهای سازنده خصوصی و پیمانکاران عمومی به مدت دو روز (۵ و ۶ آذرماه) در سالن همایش‌های مهمانسرای عباسی شهر زیبای اصفهان برگزار شد.
عنوان همایش بسیار وزین و قابل اعتنا بود و شاید بسیاری از مدیران صنعت نفت نیز در انتظار برگزاری آن و طرح موضوعات مرتبط در این برنامه بودند. توسعه بومی سازی در صنایع داخلی با معضلات و مشکلات گوناگونی روبرو است که در نوشتارهای بعدی به آن خواهیم پرداخت لیکن آنچه اکنون مدنظر است اینکه چرا به هنگام برگزاری همایش، شرکتهای اصلی نفت و گاز و پتروشیمی و آنانکه به نوعی نیازمند حضور تولیدکنندگان داخلی برای ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیازشان که در حال حاضر از خارج تهیه می‌شود در همایش حضور نیافتند؟! به زعم این جانب عدم حضور گسترده در این همایش « فرصتی بود که از دست رفت! »
به هر حال این همایش دارای نقاط ضعف و قوتی بود که در ذیل به آنها اشاره می‌شود:
۱) عدم حضور وزیر محترم نفت، وزیر محترم صنایع و وزیر محترم کار و امور اجتماعی و مدیران دست‌اندرکار و ارشد صنعت نفت در این همایش عیناً مشهود بود.
۲) میهمانان و مدعوین محترم به‌صورت جامع و کامل به بحث بومی سازی در صنعت نفت نپرداختند که این امر لزوم تفکیک مسائل به صورت خاص برای هر همایشی را می‌طلبد.
۳) عدم برگزاری کار گروههای تخصصی که می‌توانست با حضور شرکتهای کوچک و بزرگ تشکیل و محلی برای تبادل افکار و نظرات آنها با یکدیگر باشد.
۴) عدم حضور مدیران صنعت نفت، مرتبط با امر بومی‌سازی مانند آموزش، پژوهش و فناوری، تدارکات کالا که در صورت حضور می‌توانستند در روند اجرای همایش تأثیری مثبت داشته باشند.
۵) عدم حضور مناسب شرکتهای تولیدی استان اصفهان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین قطب‌های صنعتی کشور در همایش و نمایشگاه جانبی یکی دیگر از ضعفهای برگزار کنندگان بود. بیش از ۲۰۰ شرکت تولیدی و صنعتی و مراکز مهم مرتبط با صنایع نفت و گاز در این استان در حال فعالیت هستند.
۶) تأخیر در پروازهای ورودی از تهران به اصفهان در روز اول و در نتیجه شروع برنامه با تأخیری ۵/۱ ساعته و حذف بسیاری از برنامه‌ها، شروعی ناهماهنگ را برای همایش رقم زد.
۷) پایان نامناسب همایش به صورتی که پس از سخنان مدعو ویژه و برگزاری جلسه کوتاه پرسش و پاسخ، بدون اینکه تکلیف ارائه کننندگان مقالات، شرکت کنندگان در همایش و نمایشگاه و ... را با اهداء حتی یک لوح تقدیر روشن نماید، تنها با اعلام خداحافظی مجری تمام شد!
۸) یکی از نقاط قوت این همایش برگزاری چند سخنرانی مناسب بود که به مفهوم بومی سازی پرداخته بودند و همچنین جلسه پرسش و پاسخی که در عصر روز اول برگزار شد.
۹) توضیح کامل سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی توسط دبیر محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام، یکی دیگر از ویژگی‌های این همایش بود.
با این حال به‌نظر می‌رسد دو اصل کلی و بسیار مهم بایستی در برگزاری همایش‌هایی با این سطح رعایت شود:
الف) مدیران ارشد صنعت و وزرای محترم اقتصادی اقبال بیشتری به این موضوع با اهمیت نشان بدهند و با حضور خود معضلات و مشکلاتی که شرکتهای کوچک و بزرگ صنعتی و دلسوز برای رشد و توسعه بومی سازی صنایع و کالاها با آن روبرو هستند را از نزدیک دیده و راهکارهای اصولی برای حل آنها ارائه نمایند.
ب) در این همایش‌ها مسائل بسیاری مطرح می‌شود لیکن مسئله مهم پس از طرح این مسائل، دسته‌بندی، تحلیل و‌آنالیز آن و سپس ارائه به مبادی مرتبط با موضوع، پیگیری برای حصول نتیجه و در نهایت اعلام نتیجه نهایی در همایش بعدی و یا اطلاع‌رسانی موضوع از طریق رسانه‌ها می‌باشد. لیکن متأسفانه تاکنون چنین اتفاقی را در برگزاری همایش‌ها و سمینارها شاهد نیستیم و با پایان جلسه همه چیز ختم به خیر شده و تا جلسه بعدی پیگیری خاصی انجام نمی‌شود!
مجید بوجارزاده
کارشناس ارشد ارتباطات