شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


جهان بدون مردان


جهان بدون مردان
تصور دنیایی بدون جنس مذکر امری محال نشان می دهد اما گزارش ها از سراسر دنیا حاکی از آن است که جنس مذکر انسان و حیوان به شدت در معرض خطر قرار دارد. در مطالعات گسترده یی که از سوی دانشمندان سراسر دنیا به انجام رسیده، مشخص شده مواد شیمیایی موجود در محیط زیست تاثیری منفی بر جنس مذکر داشته و باعث بروز نشانه های زنانه چه در میان حیوانات و چه در انسان های مذکر شده است.
دانشمندان تنظیم کننده این گزارش این مساله را هشداری جدی برای انسانیت برشمرده اند. آنها معتقدند سیر تکاملی موجودات زنده توسط مواد شیمیایی به شدت تهدید می شود.
این در حالی است که چندی پیش گزارشی مبنی بر اینکه زنان بارداری که در معرض مواد شیمیایی خطرناک قرار دارند، اگر صاحب فرزند پسر شوند، پسرشان بیشتر به رفتارهای زنانه دچار خواهد شد، در امریکا به چاپ رسیده بود.
گوین لیونز یکی از مشاوران ارشد وزارت بهداشت بریتانیا و یکی از نویسندگان این گزارش می گوید؛ «تحقیقات حاکی از آن است که جنس مذکر در معرض خطر قرار دارد.»
حیوانات و انسان ها در سال های اخیر در معرض بیش از صد هزار گونه جدید مواد شیمیایی قرار گرفته اند.
این در حالی است که کمیته اروپا اعلام کرده ۹۹ درصد این مواد بیش از حد استاندارد در محیط زیست پراکنده شده و در عین حال در مورد ماهیت و ایمن بودن ۸۵ درصد این مواد اطلاعات دقیق و مناسبی در دست نیست.
برخی از این مواد با عنوان «مختل کننده های غدد درون ریز» شناخته می شوند. به این مواد به دلیل تاثیرشان بر هورمون ها چنین عنوانی را نهاده اند. این مواد شامل مواد استفاده شده در بسته بندی مواد غذایی، لوازم آرایشی، پودرهای بچه، مقاوم ساز های مبلمان و کالاهای الکترونیکی است و در عین حال بسیاری از آفت کش ها هم در این دسته بندی قرار می گیرد.
این گزارش که توسط موسسه خیریه CHEMTrust و بر پایه ۲۵۰ مطالعه علمی از سراسر دنیا منتشر شده بیشتر روی حیات وحش و تاثیر مواد شیمیایی روی حیوانات متمرکز است.
در این گزارش نتایج تحقیقات در مورد خرس های قطبی، وال ها، عقاب ها و شاهین ها بیان شده و آمده است؛ «جنس مذکر از گونه های اصلی مهره داران (شامل ماهی های استخوانی، دوزیستان، خزندگان، پرندگان و پستانداران) به شدت تحت تاثیر مواد شیمیایی پراکنده در محیط زیست قرار گرفته اند.
اکنون شاهد زنانه شدن بسیاری از گونه های مهره داران هستیم. همه مهره داران دارای دستگاه های گیرنده هورمون جنسی مشابهی هستند. در تمامی سال ها در سیر تکاملی مهره داران شاهد حفظ این مساله بوده ایم. اما در سال های اخیر تغییراتی در این زمینه ایجاد شده و با توجه به شواهد و مدارک می توان حتی این مساله را به انسان ها هم بسط داد.»
ماهی های مذکر بیش از سایر موجودات در معرض این خطر قرار دارند. آب های آلوده به مواد شیمیایی نه تنها محل زندگی ماهی ها است بلکه این موجودات در همین آب تغذیه می کنند.
بنابراین احتمال زنانه شدن آنها بیش از سایر موجودات است. نیمی از ماهی های مذکر موجود در رودخانه های بریتانیا در آلت تناسلی شان تخمک هم تولید می کنند.
هورمون های زنانه که از طریق لوله های فاضلاب به رودخانه ها می ریزد، در این مساله نقش مهمی ایفا می کند. تاثیرات زنانگی در ماهی ها در اقصی نقاط جهان از جمله ژاپن، بنین، آفریقا، دریای شمالی و دریای مدیترانه و سواحل غربی امریکا دیده می شود. در تحقیق دیگری که روی تمساح های مذکر فلوریدا انجام شده، مشخص شد این موجودات دارای تستوسترون (هورمون مردانه) کمتر و استروژن (هورمون زنانه) بیشتر هستند و این تمساح ها در عین حال در تولید مثل هم مشکل داشته اند.
در این ناحیه لاک پشت های مذکری با خصوصیات مونث کشف شده است. در منطقه فلوریدا بیش از ۴۰۰ مواد شیمیایی مختلف که تاثیری منفی روی محیط زیست داشته، کشف شده. در شاهین های این منطقه نوعی پروتئین زنانه پیدا شد. این در حالی است که عقاب های مذکر هم در فلوریدا با مشکل تولید مثل مواجه هستند.
دانشمندان دانشگاه کاردیف هم به این نتیجه رسیده اند مغز سارهای مذکری که از کرم هایی با هورمون های زنانه تغذیه می کنند تغییراتی چشمگیر داشته و باعث شده سارهای مذکر همانند سارهای مونث بخوانند.
این در حالی است که پستانداران هم از این خطر در امان نمانده اند و در نتیجه می توان گفت این خطر مردان را هم تهدید می کند. در دوسوم گوزن های مذکر ساکن آلاسکا تغییرات عمده زنانگی دیده می شود. در آفریقای جنوبی هم موش های مذکری یافت شده که به هیچ وجه قادر به تولید اسپرم نیستند. در دورترین نقطه دنیا هم خرس های قطبی «هرمافرودیت» تقریباً خصوصیات مردانه خود را از دست داده و خصوصیاتی کاملاً زنانه پیدا کرده اند.
این مساله باعث شده دانشمندان هشداری جدی در خصوص آلودگی محیط زیست به مسوولان بدهند. دکتر پیت مایرس دانشمند علوم بهداشت محیطی در این باره می گوید؛ ما بیش از صد هزار گونه ماده شیمیایی که تعادل سیستم هورمونی را بر هم می زند، وارد محیط زیست کرده ایم. بنابراین جای تعجب نیست که با چنین بحرانی مواجه شده ایم.
اکنون شاهد بزرگ ترین تغییر در سیر تکاملی در تاریخ جهان هستیم. پروفسور لو ژیلت از دانشگاه فلوریدا هم می گوید؛ اکنون که حیات وحش به چنین مشکلی گرفتار شده، دور از انتظار نیست که در آینده یی نزدیک شاهد بروز این مشکل در میان مردها باشیم.»
در گذشته در ازای تولد هر ۱۰۶ پسر ۱۰۰ دختر متولد می شد اما با توجه به این تغییرات این میزان برعکس شده و شاهد تولد دخترهای بیشتری در ازای تولد هر پسر هستیم.
مینا شرفی
منبع : سایر منابع