سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

پرهزینه‌ترین سفارتخانه جهان


پرهزینه‌ترین سفارتخانه جهان
پس از سقوط حكومت صدام‌حسین در سال ۲۰۰۳ میلادی، نزدیك به ۱۰۰۰ تن از فرماندهان نظامی و دیپلمات‌های آمریكایی در یكی از كاخ‌های صدام استقرار پیدا كرده و از آن محل به عنوان سفارتخانه آمریكا در بغداد استفاده می‌كردند.
حضور و استقرار فرماندهان و دیپلمات‌‌های آمریكایی در كاخ صدام این نكته را به ذهن می‌رساند كه آنها از این محل تنها قصد اعمال ‌قدرتی نظیر صدام را دارند. از اینجا بود كه ایده ساخت سفارتخانه جدید آمریكا در بغداد شكل گرفت؛ ایده‌ای كه در ابتدا بسیار بزرگنمایی شد.
این سفارتخانه كه در نزدیكی رود دجله قرار دارد، محل حضور افراد و نمایندگان آمریكا برای پیشبرد دموكراسی در خاورمیانه است. تاكنون برای ساخت این پروژه ۵۹۲ میلیون دلار صرف شده است كه پرهزینه‌ترین پروژه ساخت سفارتخانه آمریكا در جهان است.
مهمترین فاكتوری كه برای ساخت سفارتخانه باید در نظر گرفته شود، امنیت آن است. این سفارتخانه جدید در منطقه سبز بغداد قرار دارد. منطقه‌ای به‌وسعت ۱۰ كیلومترمربع كه از نظر امنیتی در رتبه بالایی قرار دارد؛ به طوری كه بسیاری از وزارتخانه‌های دولت عراق، سفارتخانه‌های كشورهای خارجی، مراكز مهم دولتی و دفاتر سازمان‌های بین‌المللی در این منطقه قرار دارند.
با این وجود تقریبا هر روز در این منطقه صدای انفجار خمپاره شنیده می‌شود. پس از آنكه چهار تن از پیمانكاران خارجی در نزدیكی محل سفارت فعلی آمریكا در بغداد مورد اصابت خمپاره قرار گرفته و كشته شدند، سفارت آمریكا به تمامی اتباع خود در عراق دستور داد تا در همه حال جلیقه ضدگلوله و كلاه‌خود به سر داشته باشند.
طبق برنامه قرار است كه این سفارتخانه در ماه سپتامبر (شهریور) افتتاح شود. سفارتخانه جدید ۴۲ هكتار وسعت دارد كه تقریبا با مساحت واتیكان برابر است و همچنین ۶۱۵ نفر و ۲۷ ساختمان را در خود جای می‌دهد. تمامی دیوارهای سفارتخانه ضدبمب است و تقریبا اكثر كاركنان سفارت در داخل مجموعه سكونت خواهند داشت.
همچنین این سفارتخانه منبع تامین آب و برق مجزا دارد. محل اقامت سفیر كه در بخش امنیتی محوطه قرار دارد، ۱۵۰۰ و محل اقامت معاون سفیر ۸۳۵ مترمربع وسعت دارد. همچنین هر دو آنها دارای استخر مجزا هستند.
بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده‌اند كه طرح ساخت این پروژه از ابتدا اشتباه بوده است. زیرا حضور همه كاركنان سفارت در یك منطقه و در یك مجموعه، اقدامات امنیتی و حفاظتی بیشتری را طلب می‌كند. «ادوارد پك» دیپلمات سابق در عراق می‌گوید: «چیزی كه ما ساختیم یك مجموعه ساختمان عظیم است به نام سفارتخانه.
بدون آنكه فكر كرده باشیم با ایجاد این سفارتخانه به دنبال چه اهدافی هستیم. این چه مدل سفارتخانه‌ای است كه از سفیر گرفته تا سایر كاركنان در كنار هم هستند؟» از سوی دیگر «یوست هیدرمن» تحلیلگر مسائل عراق می‌گوید:« ساخت چنین مجموعه عظیمی در منطقه سبز بغداد بازخورد بسیار بدی نزد مردم عراق دارد. متقاعد كردن مردم در این كشور بسیار سخت است.
بسیاری از این مردم از اینكه آمریكا جریان امور را در دست گرفته و نمی‌تواند كارها را به درستی انجام دهد، ناراحت و نگران هستند.»
با این حال برخی بر این باورند كه با توجه به حضور گسترده نیروهای آمریكایی در عراق، این مجموعه عظیم نمی‌تواند همه آنها را در خود جای دهد. «تابی داچ»كارشناس مسائل عراق در دانشگاه كویین ماری لندن می‌گوید:‌ «تا پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریكا، سفارت جابه‌جا نخواهد شد. همه پرسنل در محل فعلی حضور خواهند داشت تا با بالگرد به محل جدید منتقل شوند.»
دولت بوش اعلام كرده است: تا پایان سپتامبر سفارتخانه جدید آمریكا در بغداد تكمیل و تا پایان سال میلادی جاری كاركنان به طور كامل در آن مستقر خواهند شد. مطمئنا پروژه ساخت سفارتخانه جدید آمریكا در بغداد، جزو چند پروژه‌ای است كه در تاریخ از پیش تعیین‌شده به پایان خواهد رسید.
اد پیلكسینگتون
ترجمه: علیرضا قدردوست نخچی
منبع: هفته‌نامه گاردین
منبع : روزنامه هم‌میهن