جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

دیپلماسی سوخت هسته‌ای


دیپلماسی سوخت هسته‌ای
با ورود محموله های سوخت هسته ای به نیروگاه اتمی بوشهر در چارچوب برنامه زمان بندی شده مساله هسته ای ایران نیز وارد بعد جدیدی از دیپلماسی شد که از سوی برخی از تحلیلگران با عنوان دیپلماسی سوخت هسته ای از آن یاد می شود. در این رابطه گفت گویی با الهام امین زاده، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی داشتیم.
وی درباره اینکه دیپلماسی هسته ای با تکمیل ارسال سوخت به چه مرحله ای وارد شده است، گفت: با توجه به فعالیت های ایران در راستای شفاف سازی در پرونده هسته ای و پایبندی تهران به تعهداتش در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی نگاه کشورهای دیگر به فعالیت های ایران با اعتماد بیشتری آمیخته شده است. از سوی دیگر ایران نیز به شرکای تجاری و سیاسی خود مانند روسیه نیز اعتماد بیشتری پیدا کرده است و ارسال سوخت هسته ای باعث شده تا انتقادهای چندین ساله ما از روسیه در این باره به نتیجه برسد. ورود سوخت به بوشهر مسیر جدیدی را در پرونده هسته ای ایران گشود قراردادی که سالها قبل با مسکو بسته شده هم اکنون در حال انجام است و این یکی از گام های اساسی و بزرگ در موضوع هسته ای محسوب می شود.
نماینده مردم تهران درباره تاثیر تعاملات تجاری تهران و مسکو در روابط سیاسی دو کشور و حمایت مقامات روس از ایران در مناقشه هسته ای گفت: روسیه از ابتدا طرفدار مذاکره و حل این موضوع از طریق گفت وگو بوده است و در تمام مراحل رسیدگی و حل این مساله از ایران حمایت کرده است.
مقامات مسکو به این نتیجه رسیده اند که دیگر نمی توان از طریق فشار بر ایران مساله هسته ای را حل کرد و به همین دلیل سعی می کنند از باب دیگری با تهران رابطه برقرار کنند. پس روابط اقتصادی ایران و روسیه بطور حتم می تواند برآینده روابط سیاسی دو کشور تاثیر داشته باشد.
امین زاده با اشاره به ورود محموله های سوخت به نیروگاه بوشهر، ضریب اطمینان عدم حمله به تاسیسات هسته ای بوشهر را بالا دانست و تصریح کرد که قطعا یکی از مهمترین موضوعات برای کشورهای منطقه و مخصوصا همسایگان ایران بحث های زیست محیطی است که نگاه ویژه ای به آن دارند. از همین رو کشورهای منطقه با حرکاتی که ممکن است به منطقه ضرر بزند، مخالفند. بدون شک حمله به نیروگاه هسته ای بوشهر که باعث انشعاب رادیواکتیو می شد با مخالفت جدی کشورهای منطقه روبرو خواهد شد.
از سوی دیگر کشورهای منطقه چه آنانی که در چارچوب برخی ائتلاف ها قراردارند و چه آنهایی که مستقل عمل می کنند با به راه افتادن جنگ در منطقه که هدف آن از بین بردن تاسیسات هسته ای باشد به طور حتم مخالفت خواهند کرد. از سوی دیگر غرب و مخصوصا آمریکا هم به دنبال ایجاد تنفر در منطقه و جهان نسبت به سیاست های خودش نیست.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اینکه نیروگاه بوشهر اولین نیروگاه هسته ای در خلیج فارس است، درباره تاثیرات راه اندازی آن بر روی منطقه و جایگاه ایران گفت: در حال حاضر بسیاری از کشورهای منطقه به دنبال منبع سوخت جدیدی به غیر از منابع فناپذیر فسیلی هستند. از سویی نیز ایران که یکی از نزدیک ترین شرکای تجاری و همسایه آنها است، هیچ گاه به دنبال آتش افروزی در منطقه نبوده و بارها اعلام کرده که به دنبال مصارف صلح آمیز انرژی هسته ای است.
پس کشورهای منطقه به جای تخریب فعالیت های ایران بیشتر به این موضوع می اندیشند که از این انرژی که جمهوری اسلامی به منطقه آورده بهره بگیرند و این موضوع ارتقا جایگاه ایران را به دنبال دارد.
امین زاده در پایان درباره راهکارهای ایران برای جلب حمایت منطقه ای از فعالیت های صلح آمیز هسته ای و فعالیت هایی که تاکنون در این راستا انجام شده ، تصریح کرد: علیرغم سفر رییس جمهور آمریکا به منطقه که در تلاش بود معادلات عادی منطقه را برهم زده و جو عدم اطمینان را ایجاد کند، سفرهای رییس جمهور ایران به شورای همکاری های خلیج فارس و رایزنی های مقامات تهران با برخی کشورهای عرب و غیر عرب منطقه تاکنون تاثیرهای بسیاری بر روابط ایران با کشورهای منطقه داشته است. در واقع این مانور جدید نتوانست شفاف سازی های گسترده ایران در منطقه را خنثی کند. از این پس نیز تنها ادامه همین روابط در سطوح بالاتر می تواند برای جلب حمایت های منطقه ای مفید باشد.
منبع : روزنامه جوان