یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

عصر تلویزیونهای دیجیتالی


عصر تلویزیونهای دیجیتالی
با راه اندازی شبکه های پخش دیجیتالی برنامه های تلویزیونی، نسل جدیدی از تلویزیون های آنتن سرخود پا به عرصه وجود گذاشته اند. این تلویزیون ها قادرند که در همه جای خانه، حتی در باغ و فضای باز فقط با یک آنتن معمولی، بدون در نظرگرفتن جهت خاصی برای آنتن، برنامه های مختلف تلویزیونی را دریافت کنند. قدم نهادن به دنیای تلویزیون های دیجیتالی، قابل مقایسه است با گذار از دوران صفحات گرامافونی به دوران دیسک های موزیک سی.دی. تولید دیجیتالی برنامه های تلویزیونی جدید از آنجا آغاز می شود که، بوسیله یک دوربین فیلمبرداری دیجیتالی، صحنه ها فیلمبرداری می شوند، که به معنای آن است که صدا و تصویر هرکدام به صورت دیجیتال (رقمی- صفر و یک) ضبط می شوند و به همین ترتیب در ادامه خود، از مرکز فرستنده تلویزیونی، صدا و تصویر به صورت دیجیتالی پخش می شوند. از اینجا به بعد فقط تلویزیون هایی قادرند این برنامه ها را دریافت کنند که به گیرنده های دیجیتالی مجهز باشند، تا بتوانند صدا و تصویر را همانطور که قبلاً به صورت دیجیتال کدگذاری شده اند(Coding)، به صورت اولیه شان برگردانند (Decoding)، این عمل بوسیله دستگاهی بنام دیکدر Decoder؛؛ انجام می شود. بیش از ده ها سال است که برنامه های تلویزیونی فقط از طریق آنتن های فرستنده و یا کابل های تلویزیونی، پخش می شده که نوع امواج ارسالی، تا کنون آنالوگ بوده است. مانند سیستم های پال در اروپا، سکام در ایران و NTSC در امریکا و کانادا، که برای همگی تلویزیون های خانگی قابل دریافت و پخش بوده است. چون تلویزیون های کنونی فقط قابلیت گرفتن و پخش برنامه های آنالوگ را دارند، باید دستگاه کوچک جدیدی بنام ۱ STB به آنها وصل شود تا امکان گیرندگی برنامه های دیجیتالی۲ DVB-T را نیز دارا شوند. قیمت این دستگاه فعلاً حدودچ ۸۰ الی ۱۴۰ یورو می باشد که بزودی در تلویزیون های جدید، از قبل در آنها نصب شده خواهد بود.این تلویزیون ها و این سیستم دریافت برنامه ها، به ظاهر مانند تلویزیون های قبلی و قدیمی ۵۰ سال پیش می باشند که آنتنی بر پشت بام داشتند.
ولی در اصل با آنها تفاوت اساسی دارند، از جمله:- صدای ایده آل مانند CD همراه با امکان پخش استریو با ۵ کانال شبیه Dolby AC۳
- امکان استفاده از بخش های خدماتی و کاربردی مختلف مانند اینترنت و پست الکترونیکی Email
- امکان پخش برنامه های خدماتی همراه و همزمان با یک برنامه تلویزیونی مانند ۵ EPG
- پخش برنامه ها با قدرت کمتر در مقایسه با سیستم پخش آنالوگ، در نتیجه مصرف برق کمتر برای مراکز فرستنده برنامه های تلویزیونی.
- و بسیاری امکانات دیگر.
در آلمان در سال ۱۹۹۸ تصمیم به راه اندازی پروژه پخش برنامه های رادیو و تلویزیونی به صورت دیجیتالی،گرفته شد. اجرای این طرح بر عهده اداره مخابرات آلمان (دویچه تلکومDeutscheTelekom) می باشد، که قرار است تا سال ۲۰۱۰ در سراسر آلمان تمامی پخش رادیو و تلویزیونی را به پخش دیجیتالی تغییر دهد و از آن به بعد تمامی مراکز پخش آنالوگ (سیستم های پخش قبلی) تعطیل خواهند شد. از چند سال پیش در برلین برای اولین بار پخش دیجیتالی برنامه های تلویزیونی به صورت DVB-T با هشت برنامه تلویزیونی، بر روی دو کانال با موفقیت شروع بکار کرد و تاکنون این برنامه ها به بیش از ۲۶ برنامه تلویزیونی، گسترش یافته اند.
www.ayandehnegar.org
منبع : آموزش فناوری اطلاعات