پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


ٌچرا بدون مرز و چرا جامعه شناسان؟


ٌچرا بدون مرز و چرا جامعه شناسان؟
جامعه شناسان بدون مرز نقطه تلاقی بین جامعه شناسی و همبستگی است. جامعه شناسی دارای سنتی از تعهدات اجتماعی است. بنیانگذاران این رشته بعنوان فرزندان روشنگری، آمیزه ای از فلاسفه و رساله نویسانی بودند که ازمنظر آرمانخواهانه و عقلانی با "وضع موجود" به مخالفت برخاستند. سرانجام این حرفه بخصوص در محیط دانشگاهی یکسان شد ولی هیچگاه مطالعه جامعه بدون انتقاد ازآن و تلاش برای تغییر آن نبوده استدراینجا بخش های مهمی از یادداشت آلبرتو مونکادو استاد جامعه شناسی دانشگاه مادرید وبنیانگذار نهاد جامعه شناسان بدون مرز و مسئول بخش اسپانیایی آن که برای افتتاح بخش فارسی سایت به نگارش درآمده است ترجمه و تقدیم می شود :
درطی جنگ سرد، جامعه شناسی غربی درابتدا ازطریق متخصصانی مانند پارسنز به کارکردگرایی روی آورد که به وجود یک الگوی آرمانی برای جامعه باور داشته و ترویج می کردند: سرمایه داری، با برخورد باز نسبت به اصلاحات مقتضی ولی اساسا درمسیر توسعه نوسازی که توسط آمریکا به سایر ممالک تحت نفوذ صادر می شد.
سنت انتقادی در اروپا، امریکا و بخصوص در کشورهای وابسته مقاوت نمود هرچند که پیشکسوتان آن بارها به همکاری با کمونیزم متهم شدند و در امریکای لاتین جایی که"شعار" راست افراطی در برخی کشورها عبارت از:"میهن پرست باشید و روحانیون را بکشید" برای تاکید برانکار خداشناسی آزادیخواهی بود، برخی جامعه شناسان و برخی روزنامه نگاران بخاطر تعهداتشان جان خود را باختند. چنانکه اسقف برزیلی اعلام کرد:" اگرشما به فقرا کمک کنید، شمارا قدسی خطاب می کنند، اگر شما بپرسید چرا آنها فقیر هستند آنها شما را کمونیست خواهند خواند".
جامعه شناسی درآستانه ورود به قرن بیست و یکم، قرن جهانی سازی، با چالش های جدیدی روبرو است. امروزه پدیده های ملی بدون ملاحظه رویدادهای جهانی نمی توانند درک شوند. امروزه جامعه شناسی کار بدون تحلیل جریان جهانی نیروی کار عملی نیست و انتقاد از مدل بازار آزاد جهانی آسانتر و آشکارتر است.جامعه شناسان بدون مرز دراین نظام متولد شده است و درپی پیوستن به همبستگی است که درمقابل نابرابری های جهانی توسط سایر متخصصان نظیر پزشکان، معماران، زمین شناسان و روزنامه نگاران پیش از این تاسیس شده است.
جامعه شناسان بدون مرز با مرکزیت یافتن و آموزش حرفه ای در دانشگاهها در صدد طراحی و بحث از کارنامه جهانی جامعه شناسی هستند که دربین سایر اهداف اشتغال پذیری ملی و فراملی مارا بهبود خواهد بخشید. برای مثال سازمان های بین المللی به ازای هر ده اقتصاد دان در بین همکارانشان یک جامعه شناس بخدمت گرفته اند. جامعه شناسان بدون مرز، درصدد متقاعد ساختن متخصصان براین است که با جهان وطن بودن، این امر برای شغل ما زمانی بهتر خواهد بود که بعنوان استاد کلید تحلیل اجتماعی را به نسل های آتی انتقال دهیم.
جامعه شناسان بدون مرز مشخصا متعهد به مطالعه عمیق و انتشار یک وظیفه شناسی حرفه ای است که نقطه عکس تعصب آکادمیک بیطرفی و دوری ارزشی بعنوان یک شرط جامعه شناسی علمی است. ما براین باوریم که به رسمیت شناختن و دفاع از حقوق بشر دربرگیرنده هسته مرکزی اخلاق حرفه ای ماست. ما ممکن است مجازات مرگ را تحلیل کرده و تایید کنیم که اثر بازدارندگی آن بر جرم بسیار محدود است ولی این تحلیل نباید بدون تایید این امرنتیجه گیری شود که مجازات مرگ نشانه قانون نظامی و نوعی تعدی به حقوق بشر است. جودیت بلا و البرتو مونکادا، درسال ۲۰۰۵، کتابی منتشر ساخته اند بنام:" حقوق بشر. فراتر از نگرش لیبرال" .جامعه شناسان بدون مرز دراسپانیا درسال ۲۰۰۱ بعنوان یک سازمان غیر دولتی تاسیس شد. درحال حاضر در هفت کشور (و اینک با تاسیس بخش ایرانی آن، هشت کشور)، با عضویت اسپانیا و پیشی جستن برزیل و امریکا، نهاد جامعه شناسان بدون مرز فعال شده است. اولین فعالیت ما زمانی بشدت به چشم آمد که حکومت آمریکا قصد دخالت نظامی یکسویه به عراق را کرد و جامعه شناسان بدون مرز یک بیانیه انتقادی تهیه کرد که توسط حتی انجمن جامعه شناسی امریکا بعنوان اولین اعتراض یک گروه تخصصی علیه عملکرد و سیاست دولت خودش نیز اتخاذ و پی گرفته شد چیزی که روزگاری در زمان جنگ ویتنام نیز توسط همین انجمن اولین نطرخواهی برای محکومیت آن صورت گرفت.
جامعه شناسان بدون مرز با سایر انجمن های غیر دولتی نیز همکاری می کند. درشبکه ای از ارتباطات اینترنتی، جامعه شناسان بدون مرز به درهم تنیدن برخی فعالیت های مجازی تعریف و شفاف سازی جامعه جهانی می پردازد که با تعاریف برخی رسانه های رسمی متناقض بوده و با برخی تعاریف سایر سازمان ها همسو است. جامعه شناس بودن با قبول مسئولیت برای کسب اطلاعات مناسب ملازم است. این تعهد ما را به منبع جایگزینی برای بسیاری از شهروندان دیگر تبدیل می سازد که قادر به دستیابی به آن نیستند. همکاری بین جامعه شناسی و روزنامه نگاری ازدیگر تعهدات جامعه شناسان بدون مرز است و در سایت های زیر ما درصد جمع آوری اطلاعاتی هستیم که برای سایر شهروندان سود مند می باشد: جامعه شناسان و سیاست شناسان بدون مرز، جامعه شناسان بدون مرز .
ما دو فوروم یا اجتماع مباحثاتی داریم: یکی به انگلیسی و دیگری به اسپانیایی. کسانیکه مایل به مشارکت هستند باید اسامی شان را ازطریق ایمیل به رئیس بخش امریکایی جامعه شناسان بدون مرز، جودیت بلاو ارسال کنند ( دراینجا). شما می توانید به اشکال مختلف به این شبکه یاری رسانید و عضو شوید. شما می توانید با کمک مالی بصورت سالیانه یا اقتضایی( وبرای کشورهای جهان سوم بصورت رایگان) عضو شوید. یا در طراحی و مطالعه پروژه های کمک رسانید. یا به ما مهلت زمانی برای همبستگی با یک دلیل مناسب دهید. ما درپی ارائه کارتی برای جامعه شناسان هستیم و بزودی برای همه دانشمندان علوم اجتماعی آنرا فراهم خواهیم ساخت.
http://iswb.blogspot.com/
ترجمه: علی طایفی