دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

تاریخچه لپ‌تاپ (قسمت ۲)


شاید سن شما نیز مانند تعداد زیادی از کاربران و خوانندگان محترم به تاریخچه کامل لپ‌تاپ از ابتدای پیدایش کفاف ندهد! اما به هر حال یادآوری این تاریخچه جالب است.
● لپ‌تاپ Osborne۱ جد بزرگوار لپ‌تاپ‌های امروزی
اولین نسخه تجاری و در دسترس از رایانه‌های همراه Osborne۱ نام داشت که در سال ۱۹۸۱ به تولید رسید و از سیستم‌عامل CP/M روی آن استفاده می‌شد. این جناب پدربزرگ نسبت به لپ‌تاپ‌های امروزی سنگین و حجیم تشریف داشت و فقط دارای یک نمایشگر کوچولوی ۵ اینچی بود اما با این حال تاثیری انقلابی در صنعت رایانه ایفا کرد. کاربران حرفه‌ای برای اولین‌بار توانستند رایانه و اطلاعات شخصی خود را در همه جا به همراه داشته باشند.
هرچند پیش از این محصول، زیراکس مدعی تولید رایانه همراه بود اما در واقع این دستگاه اولین رایانه‌ای قابل حمل بود و امکان بردن آن حتی به داخل هواپیما نیز وجود داشت. این دستگاه از باتری سود نمی‌برد و برای استفاده باید از اتصالات برق استفاده می‌شد.
● یک سال تا دومین رایانه همراه
در سال ۱۹۸۲ شرکت Kaypro رایانه همراه خود را موسوم به KayproII معرفی کرد. این محصول نیز مانند Osborne از سیستم‌عامل CP/M استفاده می‌کرد و برای رقابت با آن ارایه شد. از تفاوت‌های اصلی این مدل با Osborne۱ می‌توان به نمایشگر ۹ اینچی آن -که دو برابر نمایشگر رقیب بود- و درایو فلاپی با ظرفیتی دو برابر مدل‌های پیشین اشاره کرد.
بر مبنای استاندارد نانوشته‌ای که در زمان ارایه Osborne۱ ایجاد شد این محصول نیز به همراه مجموعه‌ای از برنامه‌های کاربردی ارایه شد.
● ۱۹۸۵ سالی برای تغییر
در سال ۱۹۸۵ محصول جدیدی با نام Bondwell۲ عرضه شد که هرچند از سیستم‌عامل CP/M استفاده می‌کرد اما مدل تکامل یافته یک رایانه همراه در دوره خود بود. این محصول دارای یک پردازنده Z-۸۰ بود که در فرکانس ۴ مگاهرتز فعالیت می‌کرد. این سرعت شاید در حال حاضر مضحک به نظر ‌آید اما در زمان خود بسیاری از کاربران آرزوی داشتن چنین پردازنده‌ای را داشتند. این دستگاه دارای ۶۴ کیلوبایت حافظه RAM بود و از یک فلاپی درایو داخلی نیز بهره می‌برد.
روی این محصول یک نمایشگر با وضوح ۸۰ در ۲۵ کاراکتر به کار می‌رفت که به وسیله یک محور به دستگاه متصل می‌شد و اولین مدل با این نوع طراحی بود که امروزه نیز روی لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شود.
از میان سایر لپ‌تاپ‌های مبتنی بر CP/M در آن زمان می‌توان به مدل‌های PX-۴ (HX-۴۰) و PX-۸ (Geneva) ساخت اپسون و مدل‌های PC-۸۴۰۱A و PC-۸۵۰۰ ساخت NEC اشاره کرد.
این چهار مدل سیستم بهینه شده CP/M را روی حافظه ROM به کار می‌بردند و با هیچ مدلی از هارددیسک‌ها و فلاپی دیسک‌های موجود در آن زمان به خوبی کار نمی‌کردند!
● ورود Compaq
سال ۱۹۸۳ و زمانی که پلت‌فرم رایانه شخصی IBM در حال تبدیل به یک استاندارد در صنعت رایانه بود ورود اولین محصول شرکت Compaq (Compaq Portable) به عنوان یکی از پایدارترین موفقیت‌ها به شمار می‌رفت. هرچند به سختی می‌توان این محصول را قابل‌حمل‌تر از دستگاه‌های Osborne دانست و کماکان نیازمند اتصال به برق شهری (AC) بود اما با سیستم‌عامل MS-DOS کار می‌کرد. Portable Compaq در واقع اولین لپ‌تاپ یا رایانه قابل‌حمل بر مبنای استاندارد IBM بود. (اولین لپ‌تاپ IBM چندی بعد در سال ۱۹۸۴ معرفی شد.)
● معرفی اولین رایانه قابل‌حمل با باتری قابل شارژ
دستگاه تاثیرگذار دیگری در زمان پیدایش لپ‌تاپ‌ها که می‌توان از آن یاد کرد HX-۲۰ شرکت اپسون بود که در سال ۱۹۸۱ معرفی شد، اما تا سال ۱۹۸۳ به بازار عرضه نشد.
این دستگاه قابل‌حمل به همراه صفحه کلید ۶۸ کلیدی، مجهز به باتری قابل شارژ nickel-cadmium، یک نمایشگر کوچک ماتریکس نقطه‌ای (۱۲۰ × ۳۲ پیکسل) با قابلیت نمایش ۴ خط متن، ۲۰ کاراکتر در هر خط، یک پرینتر ۲۴ ستونی ماتریکس نقطه‌ای و ۱۶ کیلوبایت حافظه RAM بود که تا ۳۲ کیلوبایت قابلیت ارتقا داشت!
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری