پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سندرم کاهش ایمنی و استفاده از مخمر ساکارومیسس


خسارات و ضایعات اقتصادی افلاتوكسیكوز در صنعت مرغداری دنیا، سالیانه متجاوز از میلیاردها دلار است .دامنه اثرات بیماریزایی آفلاتوكسین جیره از كاهش تولید تخم مرغ، كاهش رشد و افزایش تلفات تا عوارض سیستم ایمنی، گسترده است. از این رو امروزه برای تأثیرات این اثرات پاتولوژیكی از واژه نشانگان آفلاتوكسین (Syndrome Aflatoxin) در طیور استفاده می كنند. از مهمترین اختلالات ناشی از آفلاتوكسین جیره، سندرم كاهش ایمنی آفلاتوكسین است. متعاقب این سندرم طیف وسیعی از بیماریهای عفونی و عدم پاسخ های ایمنی واكسن ها و درمانها بروز می كنند. كاهش ایمنی آفلاتوكسین همچنین به صورت فرآیندهای آبشاری است. شروع ان از قطع و اختلال در سنتز پروتئینی، كاهش آلبومین سرم، كاهش گلوبولین ها، كاهش آنتی بادی ها در جریان مایعات طبیعی بدن پرنده، تخریب در سیستم رتیكواندوتلیلا و نهایتاً سركوب ایمنی سلولی است.علاوه بر این فرآیندها، آفلاتوكسین ها بر روی رشد هنجار تیموس و بورسا هم تأثیر گذاشته و موجبات آتروفی این دو عضو را پدید می آورند. آفلاتوكسین ها علاوه بر كاهش سیستم ایمنی ، باعث كاهش غلظت انتی بیوتیكهای به كار رفته جهت مبارزه با عفونت های باكتریایی ، می شوند.در این مقالهه بحث بر روی تأثیرات منفی آفلاتوكسین بر روی سیستم ایمن (immunosuppression) و كاربرد مخمر ساكارومیسس سرویسی (Cervisiae Sacharomyces) جهت كاهش این اثرات منفی به عنوان یك Immunopotenting ، به صورت گسترده انجام شده است. اولین گزارش مبنی بر كاربرد مخمر ساكارومیسس سرویسی در جیره طیور متعاقب مصرف دراز مدت آفلاتوكسین در سال ۱۹۸۹ توسط شلیتین (Shalitin) انجام شد، كه نشان داد این مخمر یك نقش حیاتی در افزایش پاسخهای ایمنی و بالا بردن سطح پادتن های بدن پرنده دارد. متعاقب این، گزارشات دیوگوودا و همكاراتش (Deveqowdae al.) در سال ۱۹۹۴ بود كه كاربرد این مخمر موجبات افزایش پروتئین های سرمی و تیتر H۱ نیوكاسل را به صورت بارز و معنی دار پدید می آورد. تحقیقات مینگار و همكارانش در سال ۱۹۹۶ و آروناید (Arvinad) ر سال ۱۹۹۷ و مورتون (Morton) در سال های ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ نتایج فوق را تایید نمودند. نتیجه گیری و بحث این مقاله نشان می دهد كه كشت زنده مخمر ساكارومیسس سرویسی در جیره های آلوده به آفلاتوكسین و گله های مبتا به سندرم آفلاتوكسیكوز موجبات افزایش وزن بدن، افزایش كارایی غذایی، افزایش تولید تخم مرغ، كاهش مرگ و میر و نهایتاً افزایش فعالیت فیزولوژیكی و آناتومیكی سیستم ایمنی را باعث می شوند، به شكلی كه تیتر H۱ نیوكاسل در طی سندرم آفلاتوكسیكوز به صورت بارزی كاهش یافته و زمانی كه مخمر ساكارومیسس سرویسی به شل مكمل به جیره افزوده می شود، به صورت بارز و معنی داری افزایش می یابند.
(دكتر حمید ابراهیم زاده) برگرفته از مجله جهان مرغداری
منبع : مؤسسه مرغداری ایران