دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

اشتهای احساسی


اشتهای احساسی
برای هر یک ما بارها این اتفاق در دوران کودکی افتاده که به عنوان جایزه، خوراکی به ما داده شده و حتی هنگامیکه از نظر جسمی یا عاطفی صدمه دیده بودیم، با یک خوراکی خوشمزه، سرحال آورده شده ایم. به عنوان یک بزرگسال نیز، احتمالا هنوز به همان روش قدیم به خودمان جایزه می دهیم، روحیه خود را تقویت می کنیم و به دنبال محبت می گردیم، یک روش قدیمی به نام «خوردن!» با توجه به این شرایط، عجیب نیست که بسیاری از افراد، میل به غذا را با میل به برآورده شدن احساسات اشتباه می کنند. کمی وقت صرف کنید و به الگوی غذایی خود فکر کنید.
آیا هنگامیکه نگران، ناامید، بی حوصله، خشمگین، غمگین و تنها هستید و یا حتی زمانیکه می خواهید برای چیزی جشن بگیرید، غذا می خورید؟ غذاهایی که معمولا در چنین شرایط احساسی خورده می شود چرب، نمک دار، شیرین و پرکالری است. حتی اگر غذایی که برای پر کردن خلا احساسی خورده می شود کم کالری هم باشد، به هر حال غذایی است که خوردن آن لازم نبوده است. غذا تنها باید برای تغذیه جسم بکار برود و نه برای تغذیه روح.
● چگونگی غلبه بر این چرخه مضر
اولین قدم، هوشیاری است. یکی از بهترین وسایلی که می تواند به شما کمک کند تا نسبت به آنچه می خورید آگاه و هوشیار باشید، تهیه یک دفتر یادداشت روزانه برای خوردنی ها است. در این دفتر آنچه در طول روز می خورید را با ذکر زمان و مقدار غذا، یادداشت کنید. احساسات خود را در هنگام غذا خوردن بررسی و یادداشت کنید. اگر این کار مناسب روحیه و زمان شما نیست، سعی کنید که قبل از خوردن چند دقیقه ای را به بررسی حالات روحی خود اختصاص دهید. هدف این دو شیوه اینست که شما را از الگوهای اشتهای احساسی تان آگاه کند و به شما کمک می کند تا با روش موفق تری به مبارزه با آن بروید.
● پیروز شدن بر اشتهای احساسی
هنگامی که موفق شوید گرسنگی از روی نیاز بدنی را از اشتهای احساسی تشخیص دهید، به روش هایی نیاز دارید تا برای غلبه بر احساسات به شما کمک کند. البته باید توجه کنید که روش هایی که در اینجا به آن پرداخته ایم برای مواجهه با مشکلات حاد روحی پیشنهاد نمی شود زیرا چنین مواردی به مشورت با متخصصین نیاز دارد، اما این راهکارها می تواند به ایستادگی در برابر هیجانات و احساساتی که به خوردن منتهی می شود، به شما کمک کند. هنگام تماشای یک مسابقه یا برنامه، احساسات بر ما غلبه می کند و ما را وادار به خوردن می کند.
▪ احساسات خود را شناسایی کنید: به جای اینکه بنشینید و با ذهنی خالی، یک پاکت چیپس را تمام کنید، چند دقیقه به خود وقت بدهید تا احساساتی که درگیرش هستید را شناسایی کنید. به این ترتیب، شما می توانید بدون افزودن حس گناه ناشی از خوردن چیپس به درونیات خود پی ببرید.
در بسیاری از موارد، تشخیص اینکه بی حوصلگی شما به دلیل اینست که تلویزیون برنامه جالبی ندارد، به شما کمک می کند تا بدون پناه بردن به خوراکی ها، خود را با فعالیتی جالب تر سرگرم کنید.
▪ مواجهه با احساسات خود را به زمان دیگری موکول کنید:
هر زمان که متوجه شدید در اثر نیاز روحی به سمت غذا می روید، می توانید با هوشیاری و بدون پناه بردن به غذا، مواجهه با احساسات را به زمان دیگری موکول کنید. با خودتان قرار بگذارید که در چنین مواقعی خود را با کاری سرگرم کننده مشغول کنید و زمان مشخصی در آینده را به بررسی حالات روحی خود اختصاص دهید.
▪ تمرین های ذهنی را فراموش نکنید:
در اینجا تمرینی را معرفی می کنیم که مخصوص انباشتن وجود از محبت است. یک مکان خلوت و راحت برای نشستن پیدا کنید. چشمان تان را ببندید و دست هایتان را به شکل یک کاسه درهم قلاب کنید و روی پا قرار دهید.
افکار خود را بر روی کسی که عمیقا دوست تان دارد یا مورد محبت فراوان شما است، متمرکز کنید. حالا این محبت را به صورت چیزی مادی درنظر بگیرید. حس کنید که عشقی گرم، لطیف و قابل لمس در دستان شما قرار دارد. هنگامی که این عشق چنان دستان شما را پر کرد که دیگر نمیت وانستید آنرا نگه دارید، دست های خود را به سمت قلب خود برده و با نفسی عمیق آن را به درون خود بکشید.
به تنفس عمیق و آهسته ادامه دهید تا زمانی که گرمای عشق را در درون خود حس کنید. این تمرین یا تمرین های مشابه آن ممکن است با تخلیه شدید احساسی و گریه همراه باشد. در این صورت بگذارید این تخلیه در آرامش انجام شود و با تنفس عمیق و شل کردن عضلات به کار خود ادامه دهید. چنین تمرین ها و مراقبه های ذهنی، ممکن است در وهله اول مضحک به نظر برسند اما مسلما خوراک مفیدتری برای یک ذهن خسته هستند و تاثیری شگفت انگیز دارند.
▪ از افراد متخصص کمک بگیرید:
مشکلات عمده و حاد احساسی و روانی وجود دارند که در بسیاری موارد به شکل اختلال در غذا خوردن (چه به صورت کم خوری یا پرخوری) بروز می کنند. اگر دچار حالات غیرقابل کنترل غذا خوردن احساسی هستید، حتما با یک متخصص مشورت کنید.
● پیشنهادهایی برای غلبه بر احساسات
برای دور شدن از حال و هوای خوردن برای غلبه بر احساسات مختلف، بهترین راه جایگزین کردن فعالیتی در راستای تغییر این احساسات و رسیدن به حالت تعادل است. این فعالیت ها می تواند هرچه باشد اما نباید هیچ ارتباطی با غذا داشته باشد.
برنامه هایی را که برای تان جالب و سرگرم کننده هستند را یادداشت کنید یا حتی می توانید در چنین مواردی خود را با انجام دادن کارهای کوچک خانه، مانند شستن پنجره، نظم و ترتیب دادن به لوازم صوت و تصویری و مانند آن سرگرم کنید. یک فشار کوچک روحی ممکن است در میانه راه ما را به یک رستوران برای صرف غذا روانه کند. به چند مثال زیر توجه کنید:
▪ تنش های روانی یا استرس:
تمرکز و مراقبه (mebitation) از بهترین روش های مقابله با فشار روانی است. شما با تکنیک های بسیار ساده یوگا می توانید به آرامشی بی نظیر دست یابید.
▪ بی حوصلگی:
این حس، از احساسات شایع و همه گیری است که رهایی از آن با انتخاب یک فعالیت سرگرم کننده از فهرستی که دارید، و یا یک پیاده روی ساده میسر است.
▪ تنهایی:
اگر امکان دیدار و یا گردهمایی با دوستان را ندارید، با نامه نگاری یا تلفن با آنها ارتباط برقرار کنید. اگر این احساس همواره در شما وجود دارد، برای فعالیت هایی نظیر امور خیریه داوطلب شوید، به انجمنی بپیوندید و یا دوره های دوستانه تشکیل دهید.
▪ افسردگی:
سعی کنید دلیل افسردگی را بیابید. هنگامی که آنرا تشخیص دادید، سعی کنید احساسات خود را به کلمات تبدیل کنید و آنها را در دفتر روزانه بنویسید یا با دوست خود درد دل کنید. اگر افسردگی شما ریشه ای اساسی دارد، با یک متخصص مشورت نمایید.
▪ ناامیدی:
با تشخیص دلیل ناامیدی خود، کوشش کنید به مهارت هایی دست یابید تا از بروز شکست های کوچک که به به حس ناامیدی و ناکامی منجر می شوند، جلوگیری کنید و به یاد داشته باشید که این حس، با خشم و دیگران را مقصر جلوه دادن از بین نمی رود.
▪ خشم:
به خود بیایید و در مهلت کوتاهی که به خود می دهید، از روش های آرامبخشی که برایتان موثر است استفاده کنید یا به یک پیاده روی کوتاه بروید. سپس با فروکش کردن شعله های خشم، از طریق منطقی و در صورت لزوم با گفتگو، مسئله را برطرف کنید.
▪ اضطراب:
دلیل این حالت را در خود پیدا کنید. اگر حس اضطراب شما ناشی از مواد خوراکی مانند قهوه و یا دارویی است که مصرف کرده اید، سعی کنید که از چنین موادی دوری کنید و در غیراین صورت مانند حالت استرس با آن کنار بیایید.
▪ سرخوشی:
در حال و هوای سرخوشی و شادی، از هر روشی برای ابراز خوشی خود و جشن گرفتن استفاده کنید. به دیدن دوستان بروید، فیلم مورد علاقه خود را ببینید، چیزی را که مدت ها است می خواهید را برای خود خریداری کنید و فراموش نکنید، جشن و شادی لزوما نباید با خوردن و نوشیدن همراه باشد.
منبع : روزنامه ابتکار