پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

طالبان در افغانستان، جسورتر و قدرتمند‌تر


طالبان در افغانستان، جسورتر و قدرتمند‌تر
بیش از ۳۰ پایگاه مرزی امریکا - ناتو در افغانستان قرار دارد که اکثر آنها در مناطق مرزی با پاکستان واقع شده‌اند. این پایگاهها، <پایگاههای عملیاتی> نامیده می‌شوند که بخشی از نیروهای ارتش افغانستان و امریکا را در خود جای داده‌اند. این پایگاهها به ۲ دلیل اصلی ایجاد شده‌اند. یکی تلاش برای کنترل و متوقف ساختن شبه نظامیان طالبان در راستای جلوگیری از عبور آنها از مرز و ورود به افغانستان و دیگری جلب اعتماد مردم محلی از طریق نشان دادن این مسئله که نیروهای بین المللی برای حفظ امنیت دائمی آنها به این کشور آمده‌اند.
نیروهای ناتو و امریکایی مستقر در این پایگاهها با خـطـرات و حملات احتمالی طالبان مواجه هستند که نمونه‌ای از آن اخیرا اتفاق افتاد و طی آن حدود ۲۰۰ تن از شبه نظامیان طـالـبـان بـه پـایـگاه کوچکی در نزدیکی دهکده <وانات> در مرز ولایت نورستان و کونار حمله کردند. این پایگاه یک پایگاه جدید و در دست ساخت بود که تنها ۴۵ امریکایی و ۲۵ سرباز افغانی در آن مستقر بودند و ایست بازرسی آن هنوز تکمیل نشده بود.
پیش از حمله، شبه نظامیان طالبان شبانه به منطقه نفوذ کردند و به ساکنین منطقه دستور ترک محل را پیش از آغاز حملات خود دادند. شبه نظامیان طالبان در ابتدا پایگاه را از ناحیه غرب و جنوب غربی مورد حمله قرار دادند. به گفته مقامات امریکایی، سپس گروه دیگری از شبه نظامیان حملات دیگری را از ناحیه شرقی پایگاه آغاز کردند. برخی از شبه نظامیان هم دیوار اطراف پایگاه را تخریب کرده و وارد محوطه اصلی شدند. فرماندهان زمینی امریکا، بلافاصله خواستار حملات هوایی و توپخانه‌ای علیه شبه نظامیان شدند.
سرانجام طالبان در برابر حملات هوایی گسترده نیروهای امریکایی و افغان تسلیم و در پایان مجبور به عقب نشینی شد. این حمله که تقریبا منجر به نابودی پایگاه امریکایی‌ها شد، ۹ کشته و ۱۵ مجروح برجای گذاشت. این بزرگترین تـلـفـات نـیـروهـای امـریکایی در افغانستان از سال ۲۰۰۵ به شمار میآمد که در آن زمان ۱۶ پرسنل نیروی دریایی امریکا بر اثر انهدام هلی‌کوپتر خود توسط حمله موشکی طالبان کشته شدند. کشته شدگان امریکایی در حمله اخیر طالبان از گردان ۱۷۳ نیروی هوایی امریکا بودند.
این گردان در آغاز جنگ عراق اولین گردانی بود که وارد شمال این کشور شد و از آن زمان تاکنون با چنین تلفاتی مواجه نشده بود. حمله مرگبار، غیرقابل باور و برنامه‌ریزی شده طالبان چندین نکته مهم را در خصوص جنگ در افغانستان تاکید می‌کند. نکته اول، آسیب‌پذیری نیروهای امریکایی در افغانستان می‌باشد که به حد بسیار بالایی رسیده است، نکته دوم، تغییر در تاکتیک‌های طالبان ‌می‌باشد و نکته آخر، تحلیل‌های نظامی اشتباهی است که برای مدتی بر این مساله تاکید داشت که طالبان قدرت آغاز حملات علیه نیروهای آمریکایی- ناتو و پایگاههای آنها با استفاده از سلاح‌های پیشرفته و بمب‌گذاران انتحاری را از دست داده است.
آخرین نکته ثابت شده که اشتباه است و دلیل آن حملات موفقیتآمیز طالبان در <وانات> و سایر مکان‌ها است. جنگ افغانستان، نه تنها به موضوع اصلی از سیاست‌های انتخاباتی ریاست جمهوری در امریکا تبدیل شده است، بلکه پیام بسیار جدی را به پنتاگون و مقامات ارشد امریکایی می‌دهد که افغانستان شدیدا به توجه بیشتری از گذشته نیاز دارد. رابرت گیتس وزیر دفاع امریکا و دریادار مایکل مولن رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا هم اخیرا به این موضوع معترف بودند.
مولن گفته بود که دشمن در افغانستان جسورتر، پیشرفته تر و قدرتمندتر شده است. در واقع طالبان همان طور که با حملات خود ثابت کرده است که اکنون جسورتر و پیشرفته تر شده است، مقابله با آن به توجه بیشتر نیاز دارد.
منبع: روزنامه زمان
منبع : روزنامه آفتاب یزد