دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

چرا بدحجابی در کشور ما از بین نمی رود؟


چرا بدحجابی در کشور ما از بین نمی رود؟
مسأله بدحجابی از معضلات کنونی جامعه ماست. این گونه رفتار ریشه در حدود نیم قرن حکومت پهلوی و نیز تبلیغات غرب دارد. از آن گذشته ، متأسفانه خودباختگی در برابر غرب، و تقلید کورکورانه از آنها و شهوت‏پرستی مجموعاً وضعیت نامطلوبی را در جامعه ایجاد کرده است. البته وضعیت عمومی جامعه ما از نظر حجاب و حفظ عفت نسبت به کشورهای دیگر اسلامی بهتر است . ولی در اثر تبلیغات سنگین غرب به وسیله محصولات فرهنگی مانند فیلم‏ها و مجلات نوعی تمایل به آن گونه رفتارها در سطوحی از جامعه مشاهده می‏گردد که باید از دو طریق به اصلاح آن اقدام کرد:
الف) کار بنیادی فرهنگی که نتایج آن در دهه‏های بعد ظاهر گردد.
ب) کار قانونی و کنترل رفتار فیزیکی.
هر یک از این دو مقوله بدون همراهی دیگری مفید فایده نخواهد بود و نهایتاً منجر به شکست و تأثیر وارونه خواهد شد. در زمینه‏های فوق اقدامات فراوانی از سوی دولت و مسئولین صورت گرفته است، ولی به دلیل تراکم تبلیغات خنثی کننده از سوی غرب، آثار آن به طور کامل بروز نکرده است. امید است با برنامه‏ریزی‏های دقیق و حساب شده فرهنگی و قانونی در آینده موفقیت‏های بیشتری در این زمینه حاصل گردد
مسئله بی حجابی یا بدحجابی یک مسئله فرهنگی است و برخورد با آن بیش از آن که مربوط به نیروی انتظامی باشد، بر عهده مسئولان فرهنگی و اصلاح فرهنگ عمومی جامعه است.
هم چنین برخورد با این پدیده شوم ، وظیفه آحاد افراد جامعه در راستای عمل کردن به امر به معروف و نهی از منکر است. البته در کشور ما افراد خاصی مانند دایره مبارزه با منکرات نیروی انتظامی در این باره مسئولیت ویژه دارند که طبق قانون باید به این موضوع بپردازند، ولی از آن جا که به دلیل تهاجم فرهنگی دشمن و عوامل خانوادگی و اجتماعی دیگر، این مسئله شیوع پیدا کرده، برخورد فیزیکی به تنهایی نمی‏تواند جوابگو باشد. از طرفی بعضی معتقدند به جای مبارزه با معلول باید با علت‏ها مبارزه کرد. از این رو اگر می‏خواهیم در جامعه شاهد بدحجابی نباشیم، باید آموزش در خانواده و مدارس را جدی بگیریم و حجاب را به عنوان یک فرهنگ در آوریم. البته برای حفظ عفت عمومی، نمی‏توان از وظیفه امر به معروف و نهی از منکر غافل بود. اگر از ناحیه نیروی انتظامی، غفلت یا قصوری می‏بینید، باید به مقامات مسئول گزارش دهید. قطعاً پیگیری و مطالبه مردم اثر خود را خواهد گذاشت.
آنچه که مربوط به شما می‏شود در صورتی که شرائط برای امر به معروف و نهی از منکر مهیّا است ، لازم است نهی از منکر نمائید در صورتی که احتمال تأثیر نمی‏دهید بر شما چیزی واجب نیست. در عین حال ،برخی افراد اطلاع و شناخت کافی از اهمیت حجاب و آثار مثبت آن ندارند و از طرف دیگر عوارض سوء بدحجابی را نمی‏دانند . بنابراین نسبت به این‏گونه افراد باید پنهانی و با زبان مناسب و ایجاد ارتباط عاطفی به روشنگری پرداخت چه بسا با همین تذکرات پنهانی خود را اصلاح کنند ولی اگر علنا و بدون پرده تذکر داده شود بیشتر جری‏تر می‏شوند.
مطمئن باشید اگر چندین نفر و به طور مکرر با این افراد برخورد اخلاقی مناسب صورت گیرد ، تحت تأثیر قرار گرفته و خود را اصلاح خواهند کرد. آری در صورتی که فردی می‏خواهد در یک جمع و فضای خصوص از روی عمد و قصد می‏خواهد با برخی رفتارهای زشت و ضد اخلاقی، به مقدسات و ارزش‏های اخلاقی و باورهای دینی مردم دهن کجی کند باید به طور علنی به او هشدار داد. ولی این گونه موارد بسیار کم اتفاق می‏افتد. پس چه بهتر است با افراد جاهلی که اطلاع کافی در این زمینه ندارند با احترام و سعه صدر لازم به روشنگری پرداخت و به طور خصوصی و انفرادی مسائل قابل طرح را گوشزد نمود.
البته نباید غفلت شود اخلاق کارگزاران و عملکرد آنان تأثیر مثبت یا منفی در رفتار اجتماعی شهروندان دارد چنانکه فساد سیاسی، اداری و اقتصادی مردم به ویژه جوانان را مأیوس ساخته، از شادابی، نشاط و معنویت باز می دارد و طبیعی است که باعث بسیاری از ناهنجاری های اخلاقی همین سرخوردگی های اجتماعی است و امر به معروف و نهی از منکر به طور ریشه ای باید ضمن آن که در خصوص بد حجابی یا ناحجابی مطرح می شود قبل از آن باید نسبت به ریشه های پیدایش آن صورت گیرد.
منبع : پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی


همچنین مشاهده کنید