پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زینک‌های چند بار مصرف راه نجات افست دیجیتال


زینک‌های چند بار مصرف راه نجات افست دیجیتال
ماشین‌های افست دیجیتال یا DI در بازار چاپ ورقی سهم مهمی را از آن خود نكرده‌اند. گرانی مواد اولیه و قیمت بالای تكنولوژی می‌‌تواند تصمیم‌گیری برای دست‌اندركاران افست در این عرصه را دشوار سازد. نگاهی به بازار گویای همین امر است.
با وجود این‌كه پانزده سال از شروع ماجرا می‌‌گذرد، تنها ۲۰۰۰ ماشین DI در سراسر دنیا نصب شده است. گذاشتن چند هد CTP بر روی یك ماشین چاپ، گران تمام می‌‌شود و اگر یكی از سیستم‌های تصویرگذاری از كار بیفتد، زمان هدر رفته به خاطر توقف ماشین و تعمیر آن بسیار زیاد خواهد بود.
هدف همه تكنولوژی‌های سنتی،‌ استفاده از زینك بند اتوماتیك برای كاهش زمان تعویض كار بوده است. داشتن یك پلیت‌ستر هم متضمن مزایایی برای ظهور سریع پلیت حتی برای چند ماشین چاپ است.
بنابراین به نظر می‌‌رسد داشتن یك پلیت‌ستر و استفاده از ماشین‌های افست معمولی موجه‌تر از به‌كارگیری ماشین افست دیجیتال یا DI باشد. این روند تنها در صورتی تغییر خواهد كرد كه در ماشین‌های DI از زینك‌ها بتوان برای كارهای جدید استفاده كرد.
پلیت‌های چندبار مصرف می‌‌توانند اقتصاد عرصه DI را تغییر داده و آن را به مرحله دیگر ارتقا دهند.
نخستین سیستم چاپ افست مبتنی بر پلیت چندبار مصرف، دایكووب مان‌رولند بود كه از سیلندرهای غلافی (اسلیو) ظاهر شده استفاده می‌‌كرد كه قابل پاك شدن و استفاده مجدد بود.
سیستم تصویرگذاری گران‌قیمت است و مان‌رولند آن را برای افست ورقی طراحی نكرده است، دایكووب یك ماشین چاپ رول است.
پلیت‌های چندبار مصرف محصول میتسوبیشی (RPS) می‌‌توانند چندبار پاك شده و تصویرگذاری مجدد شوند و در افست‌های معمولی با استفاده از غلاف المینیومی‌‌ با پوشش لایه پلی‌مر مورد استفاده قرار گیرند.پس از هر چاپ فیلم پلی‌مر شسته شده و مجدداً برای استفاده بعدی پوشش داده می‌‌شود. از اسلیوها می‌‌توان ۲۰ بار استفاده كرد و تا تیراژ ۱۰۰ هزار نسخه جواب گرفت.
● انتخاب تكنولوژی‌ها
▪ سه تكنولوژی در عرصه پلیت‌های چندبار مصرف در حال رقابت هستند:
۱) سرامیك‌های فرو الكتریك كه از شارژ الكتریكی استفاده می‌‌كنند تا آرایه‌ مغناطیسی مواد را تغییر دهند.نقاط مركب‌پذیر توسط جذب الكترومغناطیسی ایجاد می‌‌شوند و در همین حال حالت خود را با سرعت چاپ افست، حفظ می‌‌كنند.
۲) تكنولوژی ترمال (حرارتی) كه بر اثر حرارت خاصیت دفع مركب و یا دفع محلول آب افست پیدا می‌‌كنند.
۳) پلیمرهای تغییر یابنده بر این اساس عمل می‌‌كنند كه با دریافت انرژی ضعیف به تغییر خواص شیمیایی و فیزیكی مبادرت می‌‌ورزند. نحوه كار به این صورت است كه نقاطی از این پلیمرها به نقاط چربی دوست و ضد چربی تبدیل می‌‌شوند (یعنی مركب را یا به خود می‌‌گیرند ویا دفع می‌‌كنند) سپس دوباره پاك می‌‌شوند، خشك می‌‌شوند و بار دیگر قابل ظاهر شدن هستند.
كرئو كداك از تكنولوژی چاپ افست دیجیتال بدون پلیت بهره می‌‌برد كه این فرایند را دربرمی‌گیرد. سطح سیلندر قابل استفاده مجدد، از طریق حذف تصاویر قبلی و استفاده دوباره از یك پوشش از مواد حساس كه با تصویرگذاری لیزری برای چاپ معمولی آماده می‌‌شود.
می‌‌توان سطح سیلندر را به‌طور مستقیم اسپری كرد، اما طراحان ماشین‌های چاپ معتقدند بهتر است به جای حساس كردن سیلندر از سطوح قابل تعویض استفاده شود تا سطح سیلندر خراش برندارد. آن‌ها بر این باورند كه تعویض‌ها باید هفتگی صورت بگیرند این كار برای فرم ۵/۴ ورقی تنها چهار دقیقه وقت كفایت می‌‌گیرد.
اگرچه این تكنولوژی از سال ۲۰۰۰ به میدان آمده اما كماكان از جنبه تجاری چشم‌انداز روشنی ندارد و این امر در مورد كداك به عنوان یگانه پیشتاز عرضه زینك‌های یك بار مصرف هم صدق می‌‌كند.
آگفا هم Litespeed را دارد. در این مورد، سطح پلیت یا سیلندر اسپری می‌‌شود و تصویرگذاری با یك منبع حرارتی صورت می‌‌‌گیرد. پروسه مزبور در Litespeed با پاك شدن مناطق بدون تصویر پلیت توسط سیستم مركب، به پایان می‌‌رسد.
این تكنولوژی برای چاپكاران پیام‌های نوید‌دهنده‌ای دارد. صنعت افست می‌‌تواند از پایین آمدن هزینه‌ها و از كاهش زمان آماده‌سازی كه سیستم‌های پلیت‌های چندبار مصرف به وجود می‌‌آورند، بهره‌مند شود.
تصویرگذاری برای یك ماشین ۵/۴ ورقی، كم‌تر از یك دقیقه زمان خواهد برد. تمیز كردن،كوتینگ و چرخه خشك كردن توسط سسیتم‌های شستشوی لاستیك و سیلندر دنبال می‌‌شود و اگر از داده‌های JDF استفاده شود، زمان تعویض كار به كم‌تر از پنج دقیقه خواهد رسید.
یك مزیت بزرگ دیگر در این زمینه توان عرضه‌كنندگان در ایجاد تغییرات اساسی در تجهیزات موجود ماشین‌های ورقی و افست رول معمولی است كه باعث می‌‌شود بقای ماشین‌های افست بلندمدت‌تر شود. یك تغییر اساسی در یك ماشین ورقی هشت رنگ انجام شد كه تا ۷۵% زمان آماده‌سازی را كاهش داد.
تنظیم‌های پنج‌ دقیقه‌ای باعث شده است تا بتوان كارهای بیشتری را چاپ كرد و این امر در مورد كاهش زمان چاپ بسیار مؤثر است.
تكنولوژی DI با وضعیت كنونی ظرف چند سال آینده به بن‌بست می‌‌رسد مگر این‌كه به مكمل یك ساختار یكپارچه كامپیوتری اتوماتیك تبدیل می‌‌شود كه زینك‌هایش قابل استفاده مجدد باشد.
● تكنولوژی تصویرگذاری
ماشین‌های DI از همان زمان تولد خود در سال ۱۹۹۱ حالت یك تكنولوژی خاص را داشته‌اند. ماشین‌های DI نتوانسته‌اند به وعده‌های خود عمل كنند. آن‌ها هم در فرمت محدودیت‌ داشتند و هم از نظر تعداد رنگ از خود انعطاف نداشتند. (زیرا تنها به‌صورت چهاررنگ قابل استفاده‌اند.)
تصمیم هایدلبرگ در كنار گذاشتن DI می‌‌تواند حكم طنین ناقوس مرگ را برای این تكنولوژی داشته باشد، اما هنوز نوری در انتهای تونل به چشم می‌‌خورد و آن استفاده از پلیت‌های چندبار مصرف است.
- تصویرگذاری مجدد در دایكووب مان‌رولند روی ماشین‌ چاپ ولی روی پلیت‌های RPS میتسوبیشی بیرون ماشین چاپ صورت می‌‌گیرد. آگفا و كرئو هم كارهایی در این زمینه انجام داده‌اند كه هنوز فاش نشده و جنبه تجاری به خود نگرفته است.
- تقویت تكنولوژی می‌‌تواند تأثیرات عمیقی بر رقابت‌ها داشته باشد و موضع افست را رقابتی‌تر كند، كمااینكه تغییرات اساسی هم بر روی ماشین‌های موجود نقش‌ به‌سزایی در بالا بردن فرآوری‌ها خواهد داشت.
- اما در مورد موفقیت اختصاصی پلیت‌های چندبار مصرف هم شك و تردید‌هایی وجود دارد. این شك و تردیدها به‌طور عمده در میان سازندگان پلیت‌های حساس به چشم می‌‌‌خورد. به نظر می‌‌رسد كه عامل اصلی تحقق موفقیت در این زمینه، وابسته به استراتژی سازندگان پلیت‌ها باشد. این موفقیت هنگامی بیشتر تضمین خواهد شدكه ساخت زینك‌ها به‌دست تولیدكنندگان تجهیزات تصویرگذاری بیفتد. در آن صورت مصرف پلیت‌ها كم‌تر خواهد شد، اما هزینه آن‌ها به طرز معناداری برای آن‌كه هم استفاده‌كنندگان و هم عرضه‌كنندگان سود ببرند، بالاتر خواهد رفت.
نویسنده: شن اسمیت (كارشناس تكنولوژی)
منبع : مجله صنعت چاپ