پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بررسی نسبت دین واصلاحات در سخنرانی خانیکی


بررسی نسبت دین واصلاحات در سخنرانی خانیکی
هادی خانیکی عضو شورای مرکزی مشارکت طی سخنانی در جلسات سلسله نشست های چشم انداز اصلاحات در جبهه مشارکت با اشاره به هفت پیش فرض برای ترسیم چشم انداز اصلاحات گفت
۱) پیش فرض اول
اصلاحات فرآیندی بروزناپذیر است، یعنی اساساً در جامعه ما به دلیل اتفاقات سخت افزاری در حوزه اجتماعی جامعه تغییر کرده و نیازمند نوعی انعطاف در نگرش و ساختار است.
۲) دوم
اصلاحات امری دائمی است و نمی توان گفت از جایی شروع و در جایی به پایان می رسد.
۳) سوم
اگر این پاسخگویی به موقع انجام نشود نسبت به تحولاتی که در بخش های اقتصادی، فرهنگی رخ می دهد جامعه دچار بحران می شود.
۴) چهارم
اصلاحات اساساً با دین سازگاری دارد.
۵) پنجم
اصلاحات کشف وضعیت دادن به ظرفیت های قانونی به ویژه قانون اساسی در کشور ما است، یعنی اصلاحات بخش جمهوریت نظام را تقویت می کند.
۶) ششم
اصلاحات فرصت های ملی و بین المللی را در حوزه توسعه فراهم می کند.
۷) هفتم
اصلاحات الگوی پاسخگو به نیازهای اجتماعی و ملی است.وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به علل سازمان یافتگی یک جامعه به ایسنا خاطرنشان کرد؛ اینکه جامعه ما سازمان یافته نیست چند علت دارد؛ یکی اینکه احزاب و نهادهای سیاسی استحکام و استمرار لازم را ندارند. مواجهه دولت به مفهوم آن مستقیم و بلاواسطه است، سازمان ها فاقد قدرت هستند و بیشتر افراد هستند که قدرت دارند و جامعه مدنی تحت تسلط دولت یا حکومت قرار دارد، شبکه های اجتماعی غیررسمی قوی تر از اجتماعی رسمی است.خانیکی تصریح کرد؛ در گفتمان انقلاب یکی از رایج ترین سوالات این بود که چگونه می توان یک انقلاب دائمی داشت و یک نهضت را به نظام تبدیل کرد؟ سوال من نیز این است که اصلاحات چگونه می تواند اصلاحات، باقی بماند و دموکراتیزه نشود؟به نظر من دو رویکرد در این زمینه وجود دارد؛ یکی اینکه اصلاحات محدود به سیاست و سیاست را محدود به قدرت می کند.
وی با بیان اینکه «در واقع آنچه می توان «چشم انداز اصلاحات» را در آن پیاده کرد، سیاست ورزی اجتماعی و سیاست ورزی فرهنگی است»، خاطرنشان کرد؛ سه عامل یا سه عنصر در پیاده کردن چشم انداز اصلاحات دخیل است؛ یکی اینکه در این نگاه به فرآیند هایی توجه کنیم که سیاست ساز هستند؛ یعنی فرآیندهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هستند اما سیاست را پیش می برند، آن را اصلاح کرده و برای آن مانع تراشی می کنند. عنصر دوم، چه عناصری در سیاست مهم هستند. عنصر سوم، مشکلات است. وقتی فقط با عینک سیاست به جامعه نگاه کنیم یا همه چیز را سیاسی می بینیم یا غیرسیاسی ها را نمی بینیم.
خانیکی درباره مطلوب ترین حالت رقابت سیاسی نیز گفت؛ به نظر من اصلاح طلبان و محافظه کاران باید با هم رقابت کنند و هرچه این رقابت ممکن تر باشد، به سود جامعه است؛ چرا که وقتی ائتلاف در جامعه شکل می گیرد که تحولات به هم پیوسته رخ داده باشد، اما متاسفانه تا انتخابات تمام شود، مساله را رها می کنیم در حالی که باید تحزب در جامعه جا بیفتد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر بازگشت افراطیون به اصلاحات تصریح کرد؛ دامنه اصلاحات منحصر به گروه خاصی نیست. در عین حال نیز معتقدم افراطیون نیز منحصر به گروه خاصی نیستند، حتی گاهی دیده می شود که دامنه افراطی بودن تا حدی وسیع می شود که دیگر جایی باقی نمی ماند. مثلاً وقتی در انتخابات میان دوره یی مجلس آقای نجفقلی حبیبی را به عنوان افراطی رد صلاحیت می کنند، با نگاهی به اندیشه ها و تالیفات ایشان این سوال پیش می آید که اگر ایشان افراطی نام بگیرند، پس افراطیون چه کسانی هستند؟
منبع : روزنامه اعتماد