یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

جهان در هفته‌ای که گذشت


جهان در هفته‌ای که گذشت
● مک کین دوباره از اوباما سبقت گرفت
جدیدترین نظرسنجی های انجام شده در آمریکا حکایت از پیشتازی نامزد جمهوری خواهان این کشور در انتخابات ریاست جمهوری بر رقیب دموکرات خود دارد.
نتایج نظرسنجی موسسه گالوپ حکایت از آن دارد که ۴۸ درصد از مردم آمریکا مک کین را فردی مناسب برای ریاست جمهوری کشورشان می دانند.
این درحالی است که ۴۵ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی تصریح کردند باراک اوباما بهترین گزینه برای راه یافتن به کاخ سفید در انتخابات ریاست جمهوری ۴ نوامبر امسال است.
موسسه گالوپ این نظرسنجی را روزهای ۴ تا ۶ سپتامبر (۱۴ تا ۱۶ شهریور) انجام داد و ۸۷۴ آمریکایی در این نظرسنجی شرکت داشتند.
● مک‌کین ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد
جان مک‌کین سناتور جمهوری‌خواه و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آخرین شب کنوانسیون حزب جمهوری‌خواه که در «سنت پل» برگزار شد، با ایراد اتهامات تکراری مقامات آمریکایی علیه ایران گفت: ایران هم‌چنان حامی اصلی تروریسم است و در مسیر دستیابی به تسلیحات هسته‌یی قرار دارد.
بر اساس گزارش «جی.نی.ای» سه تن از سناتورهای هم‌حزب مک‌کین نیز در سخنرانی‌هایی که ایراد کردند، ایران را تهدید خواندند.
● آمریکا و لیبی روابط‌شان را از سر می‌گیرند
کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه‌ آمریکا در حالی از طرابلس وارد تونس شد که وی اولین وزیر امور خارجه‌ آمریکا بود که طی ۵۵ سال گذشته به لیبی سفر و با معمر قذافی،‌ رهبر این کشور دیدار کرد.
رایس پس از این دیدار در یک کنفرانس خبری گفت که دو کشور تصمیم گرفته‌اند در یک مسیر مثبت به جلو گام بردارند و تا جایی که می‌توانند مسایل گذشته را حل و فصل کنند.
وی گفت: پس از سال‌های سال این خیلی خوب است که آمریکا و لیبی راه پیشرفت را پیدا کرده‌اند و این بدین دلیل حاصل شد که لیبی یک سری انتخاب‌های استراتژیک انجام داد.
محمد شلقم وزیر امور خارجه‌ لیبی نیز در این کنفرانس خبری اظهار داشت، زمان رویارویی با آمریکا به سر آمده است.
● به نیروهای بیشتری در افغانستان نیاز داریم
فرمانده بلندپایه‌ نیروهای آمریکایی در افغانستان اعلام کرد: به هزار نیروی دیگر برای مبارزه با خشونت در مرز پاکستان نیاز دایم.
به نوشته روزنامه لس آنجلس تایمز، به دلیل محدودیت‌های ارتش آمریکا تقویت تعداد نیروهای این کشور در افغانستان به کاهش نیروها در عراق بستگی دارد.
افزون بر تیپ جنگی شامل۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ سرباز، مقام‌های آمریکایی همچنین قصد دارند حدود دو هزار پرسنل پشتیبانی غیررزمی را از عراق خارج کرده و حدود ۱۳۰۰ تفنگ دار را از استان الانبار بیرون آورده و در غرب افغانستان مستقر کنند.
● سفر وزیر دفاع هند به آمریکا
یک مقام آمریکایی همزمان با آغاز سفر وزیر دفاع هند به آمریکا اعلام کرد که روابط نظامی و امنیتی واشنگتن با دهلی نو بر اساس " منافع مشترک" است.
" جیمز کلاد" معاون وزیر دفاع آمریکا در گفتگو با خبرگزاری پرس تراست آو ایندیا همچنین این مسئله را که نزدیکی آمریکا به هند نوعی "وزنه تعادل" برای چین است، رد کرد.
کلاد در این باره گفت: این دیداری است که بخشی از فرایند بزرگتر روابط متقابل به شمار می رود و در سفر "رابرت گیتس" وزیردفاع آمریکا به دهلی نو در اواخر ماه فوریه برنامه ریزی شد.
● سفر اولمرت به روسیه به تاخیر افتاد
دفتر ایهود اولمرت از تاخیر سفر وی به روسیه که قرار بود ظرف چند روز آینده انجام شود خبر داد.
دفتر المرت اعلام کرد: این تاخیر به علت تحقیقات از المرت و توصیه‌های پلیس اسراییل و تفهیم اتهام المرت نیست.
● محمود عباس به آمریکا می‌رود
نبیل ابوردینه مشاور محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: محمود عباس ۲۶ سپتامبر (۵ مهر) در کاخ سفید با جورج بوش رییس‌جمهور آمریکا دیدار و به بررسی روند مذاکرات صلح با اسراییل بعد از کنفرانس آناپولیس می‌پردازد.
منابع فلسطینی آگاه نیز خاطرنشان کردند: روزهای ۲۲ تا ۲۶ سپتامبر جاری در زمینه مذاکرات فلسطین و اسراییل مرحله‌ بسیار مهمی است.
● روسیه خواهان تیرگی روابط با آمریکا نیست
وزیر خارجه روسیه اعلام کرد، افول روابط بین مسکو و واشنگتن انتخاب روسیه نیست و این کشور علاقه ای به تیرگی روابط با آمریکا ندارد.
سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سی.ان.ان» آمریکا اعلام کرد پس از مناقشه در قفقاز، روسیه علاقه ای به تیرگی روابط با ایالات متحده ندارد.
به گفته وزیر خارجه روسیه، مسکو آماده همکاری با واشنگتن در تمامی عرصه های راهبردی، مانند عدم گسترش سلاحهای کشتار جمعی، مبارزه با تروریسم و استفاده از انرژی اتمی صلح آمیز است.
● استقرار تجهیزات نظامی روس در مرز لهستان
روسیه ممکن است در پاسخ به اقدام آمریکا برای ایجاد سیستم موشکی در خاک لهستان و جمهوری چک، تسلیحات نظامی مدرن و فوق دقیق و نیز کلاهک های هسته ای تاکتیکی خود را در منطقه کالینینگراد که متعلق به روسیه بوده و با کشور لهستان مرز مشترک دارد، مستقر سازد.
سرهنگ "ویکتور زاوارزین" رئیس کمیته امور دفاعی دومای دولتی روسیه از امکان اتخاذ چنین تصمیمی از سوی مقامات بلند پایه مسکو در صورت استقرار سامانه های سیستم دفاع ضد موشکی آمریکا در شرق اروپا خبر داد.
● نگرانی ژاپن نسبت به افزایش فعالیت های نظامی روسیه
در گزارش رسمی سالانه دولت ژاپن درباره سیاستگذاری دفاعی این کشور آمده است: فعالیت ارتش روسیه در نزدیکی آبهای ژاپن تشدید شده و نیروهای نظامی این کشور اجرای عملیات تمرین نظامی و آموزشی را در منطقه شدت بخشیده اند.
بر اساس گزارش دولت ژاپن، به نظر می رسد روسها به اجرای تمرینات جدید در منطقه روی آورده اند و به عنوان مثال در برخی از این تمرینات از زیردریایی های اتمی استفاده کرده اند.
مانور مشترک نظامی روسیه و قزاقستان اواخر سپتامبر برگزار می‌شود.
● فروش تسلیحات پیشرفته به سوریه و ایران
دیک چنی معاون رییس جمهور آمریکا که در کنفرانسی در مورد امنیت در ایتالیا شرکت کرده، با بیان گزارشی از سفر خود به سه کشور آذربایجان، گرجستان و اوکراین (از کشورهای طرفدار آمریکا) اعلام کرد که غرب باید علیه روسیه موضع بگیرد.
معاون رییس جمهور آمریکا عنوان کرد: به نظر می‌رسد روسیه در پی آن است تا به دوران شوروی بازگردد و از مسئولیت‌های خود بر اساس طرح آتش بس با میانجیگری فرانسه سرپیچی ‌کند.
چنی، روسیه را به استفاده از نفت و گاز به عنوان ابزار زور متهم کرد و گفت: فروش تسلیحات پیشرفته به سوریه و ایران، چشم اندازهای دستیابی به صلح را در خاورمیانه در خطر انداخته است.
● گرجستان، روسیه را به نقض حقوق بشر متهم کرد
"تینا بورجالیانی" معاون وزیر دادگستری گرجستان در اولین جلسه استماع دادگاه لاهه گفت: گرجستان اکنون در حالی در مقابل سازمان قضایی سازمان ملل حضور یافته است که یک پریشانی و محنت بزرگ در تاریخ خود را شاهد است. امروز صدها هزار گرجستانی فقط به خاطر گرجستانی بودنشان در تنگنا قرار گرفته و آواره شده‌اند.
گرجستان طی سندی کتبی که به هنگام ارئه توضیحات شفاهی خود آن را به دادگاه تقدیم کرد بر فوریت موضوع شکایت خود تاکید کرد.
بر اساس این گزارش، روسیه نیز در این جلسه به دفاع از خود پرداخت و ادعای گرجستان را در زمینه نقض حقوق بشر زیر سئوال برد.
"آلیان پلت" وکیل روسیه در دادگاه از دادگاه خواست تا قبول کند که این موضوع در حوزه قضایی و قدرت آن نیست و ضمنا علیه دستور اقدامات بازرسی حکم صادر کند.
● سارکوزی به روس‌ها هشدار داد
رئیس ادواری اتحادیه اروپا هشدار داد، چنانچه نیروهای روسی تا ۱۵ اکتبر آینده از گرجستان خارج نشوند، اتحادیه اروپا "عواقب و پیامدهای" این امر را نشان خواهد داد.
نیکلا سارکوزی اعلام کرد: تا ۱۵ اکتبر حتی یک نظامی روسی نیز نباید در خاک گرجستان باقی مانده باشد و تمامی نظامیان روسی باید به مواضع پیش از آغاز درگیری‌ خود با گرجستان بازگشته باشند. چنانچه وضع به این روال پیش رود و این مسئله محقق شود به سخنان خود پایبند خواهیم بود اما چنانچه خلاف این قضیه اتفاق بیفتد و روسیه نظامیان خود را تماما از خاک گرجستان خارج نکند، ما ۵ روز دیگر به آن فرصت می‌دهیم .
وی طی کنفرانسی مشترک با "میخائیل ساآکاشویلی" رئیس‌جمهور گرجستان و "خوزه مانوئل باروسو رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا افزود: من اصولا فرد خوشبینی هستم و اطمینان دارم که روس‌ها به تعهد خود عمل می‌کنند.
● روسیه با خروج کامل از گرجستان موافقت کرد
رییس جمهور روسیه وعده داد نیروهای خود را از مناطق مهم و اصلی گرجستان پس از استقرار ۲۰۰ ناظر اتحادیه‌ اروپا در خاک گرجستان خارج کند.
دیمیتری مدودف رییس‌جمهور فدراسیون روسیه این سخن را در کنفرانس خبری مشترک با نیکولا سارکوزی رییس این دوره‌ اتحادیه‌ اروپا در مسکو اعلام کرد.
در عین حال سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه‌ روسیه روز سه‌شنبه در یک جلسه اطلاع رسانی عنوان کرد حضور نظامی روسیه برای دفع تلاش‌های گرجستان برای بازپس گیری کنترل اوستیای جنوبی و آبخازیا، دو منطقه پیشتر جدایی خواه و اکنون به رسمیت شناخته شده، ضروری است.
لاوروف اظهار کرد، این نیروها برای یک مدت قابل پیش بینی باقی خواهند ماند.
● همسر بی‌نظیر بوتو رییس جمهور پاکستان شد
قانون‌گذاران پاکستانی روز شنبه در رای‌گیری خود برای انتخاب جانشین پرویز مشرف به عنوان رییس جمهور پاکستان، "آصف علی زرداری" را که طرفدار آمریکا خوانده شده و دارای سوء پیشینه‌ رسوایی مالی است، انتخاب کردند.
زرداری همسر بی‌نظیر بوتو، نخست وزیر مقتول اسبق پاکستان و رهبر کنونی حزب مردم (حزب بوتو) از سوی قانون‌گذاران پاکستانی انتخاب و به یکی از قدرتمند‌ترین رهبران غیر نظامی در طول تاریخ ۶۱ ساله‌ استقلال پاکستان بدل شد.
آصف علی زرداری روز سه‌شنبه در کاخ ریاست جمهوری پاکستان سوگند ریاست جمهوری یاد کرد.
● حمایت کرزای از رئیس جمهور منتخب پاکستان
بعد از مراسم تحلیف آصف علی زرداری به عنوان رییس جمهور جدید پاکستان، روسای جمهور دو کشور پاکستان و افغانستان بر همکاری و تحکیم روابط دو کشور تاکید کردند.
حامد کرزای گفت: برقراری آرامش و ثبات در پاکستان برای کشور افغانستان نیز بسیار حایز اهمیت و مهم است. افغانستان از همین جا اعلام می‌کند که در تمام مراحل و گام‌هایی که زرداری در زمینه برقراری صلح و امنیت در منطقه خواهد برداشت از وی حمایت خواهد کرد.
وی به دیدارهایش با رییس جمهور و نخست وزیر پاکستان اشاره کرد و گفت: ما امیدواریم که بتوانیم آینده خوبی را برای دو ملت افغانستان و پاکستان و اطمینان آنها به اینکه آینده خوبی مملو از امنیت در پیش خواهند داشت رقم بزنیم.
● تاکید بوش بر حمایت از پاکستان در مبارزه با تروریسم
جرج بوش در تماس تلفنی با آصف علی زرداری قول داد دولت آمریکا از پاکستان در جنگ علیه تروریستها در مناطق مرزی افغانستان حمایت کند.
رییس جمهور آمریکا گفت: پاکستان در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی مسئولیت دارد زیرا هر ملتی الزامات خود برای حفاظت از سرزمین خود و روشن کردن این موضوع که مکانی امن برای تروریستها نیست را دارد.
● براون راهی افغانستان شد
دیوید براون رهبر حزب محافظه‌کار انگلیس برای سومین بار پس از کسب مقامش راهی افغانستان شد تا با سربازان کشورش در این منطقه دیدار کند. او در این سفر با ویلیام هاگ وزیر خارجه سابق انگلیس همراه است و برنامه‌های مختلفی در حین دیدار با سربازان کشورش دارد.
برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که انگلستان قصد دارد تعداد ۸۲۰۰ سرباز در افغانستان را به ۱۲۰۰۰ نفر برساند.
● نوار ویدیویی القاعده به مناسبت ۱۱ سپتامبر
تلویزیون الجزیره اعلام کرد القاعده به مناسبت هفتمین سالروز حملات یازدهم سپتامبر نواری ویدیویی با عنوان "هفت سال جنگ صلیبی" منتشر کرد.
ایمن الظواهری فرد شماره دو القاعده در بخشی از این ویدیو که در تلویزیون الجزیره نشان داده شده، مقامات ایرانی را مورد انتقاد شدید خود قرار داده و موضع ضد غربی جمهوری اسلامی ایران را زیر سوال برده است.
الظواهری مدعی شده است: ایران با آمریکایی‌ها در اشغال عراق و افغانستان همکاری می‌کند و رژیم‌های دست نشانده این دو کشور را به رسمیت می‌شناسد.
وی عنوان داشته است: حتی یک مقام شیعه چه در عراق و یا جای دیگر فتوایی منتشر نکرده است که در آن به لزوم جهاد و به دست گرفتن اسلحه علیه مهاجمان آمریکایی به عراق و افغانستان اشاره شده باشد.
● برنامه‌ بوش برای خروج ۸۰۰۰ نیرو از عراق
رییس‌جمهور آمریکا تقریبا تعداد فعلی نیروهای حاضر در عراق را تا پایان سال جاری میلادی در این کشور حفظ خواهد کرد و تا ماه فوریه (بهمن) حدود ۸۰۰۰ سرباز را از عراق خارج خواهد کرد. همچنین وی در نظر دارد تعدادی از این نیروها را از عراق به افغانستان منتقل کند.
قرار است حدود ۴۵۰۰ نیرو تا ماه ژانویه در افغانستان مستقر شوند که قرار است این نیروها به مقابله با نیروهای طالبان بپردازند.
● به مذاکره با اسراییل تا تحقق صلحی عادلانه ادامه می‌دهیم
محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین طی سخنانی در سی و چهارمین نشست سالانه اقتصاد و سیاست جهانی در شهر چرنوبیو در ایتالیا خاطرنشان کرد که به تلاش هایش جهت پایان دادن به سیطره جنبش حماس بر نوار غزه و تشکیل دولت وحدت ملی برای زمینه سازی جهت برگزاری انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین و انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین ادامه می‌دهد.
رییس تشکیلات خودگردان فلسطین تصریح کرد: ما همچنان به مذاکرات‌مان تا زمان تحقق اهداف ملت فلسطین در برخورداری از صلح عادلانه و فراگیر بر اساس تشکیل دو کشور مستقل فلسطین و اسراییل ادامه می‌دهیم. مذاکرات سیاسی با دولت اسراییل از اختیارات سازمان آزادی بخش فلسطین است و به عنوان رییس کمیته‌ اجرایی این سازمان ملزم خواهد بود که نتایج مذاکرات را به همه پرسی مردمی بگذارم.
● دور پنجم مذاکرات سوریه و اسراییل ۱۸ و ۱۹ سپتامبر
نخست وزیر ترکیه اعلام کرد: دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم میان سوریه و اسراییل در روزهای ۱۸ و ۱۹ سپتامبر (۲۸ و ۲۹ شهریور) برگزار می‌شود.
منابع خبری اعلام کردند : یک مسئول بلندپایه آمریکایی به عنوان ناظر دور پنجم مذاکرات غیر مستقیم سوریه و رژیم صهیونیستی با میانجیگری ترکیه به استانبول می رود.
● دعوت از بشار اسد برای سفر به فلسطین اشغالی
شیمون پرز از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه خواست تا به تل‌‌آویو سفر کند.
پرز همچنین آمادگی خود را برای پذیرش دعوتی مشابه برای سفر به دمشق اعلام کرد.
وی تاکید کرد: سفر احتمالی بشار اسد به تل‌آویو تحول بزرگی در منطقه ایجاد خواهد کرد.
پرز در مجمع جهانی امپروسیتی (خانه اروپایی) در چرنوبیو واقع در شمال ایتالیا که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز حضور داشت، گفت: صلح با مصر و اردن بعد از سفر "انور سادات" رئیس جمهور وقت مصر و "ملک حسین" پادشاه وقت اردن به اسرائیل تحقق یافت.
● سوریه به همکاری‌ با فرانسه و ایران ادامه می دهد
رییس‌ جمهور سوریه در پایان نشست چهار جانبه‌اش با رهبران ترکیه، فرانسه و قطر در خصوص مذاکرات غیر مستقیم صلح بین سوریه و رژیم صهیونیستی گفت: این مذاکرات به دلیل استعفای مذاکره کننده‌ ارشد اسراییلی‌ها به تاخیر افتاد و دور جدید مذاکرات از آن جهت که به ترسیم آ‌ینده‌ مذاکرات خواهد پرداخت، بسیار حائز اهمیت است.
وی تاکید کرد: سوریه یک سند شش ماده‌ای در خصوص پیشنهادات دمشق برای تحقق صلح با اسراییل به ترکیه ارایه داده و پیش از انجام هر گونه مذاکرات مستقیم، منتظر پاسخ اسراییل به این سند است. این سند زمینه‌ساز مذاکرات مستقیم است و ما منتظریم تا طرف اسراییلی نیز برای تشریح موضع‌گیری‌اش سند مشابهی را ارایه دهد.
وی با تاکید بر اهمیت نقش آمریکا در روند صلح گفت: ما همواره بر این موضوع تاکید داشته‌ایم که حضور آمریکا به عنوان بزرگترین قدرت در جهان جهت نظارت بر روند صلح و ایجاد تضمین‌هایی برای اجرای این روند به ویژه‌ از سوی اسراییل ضروری است و طبیعتا بدون مذاکراه نمی‌توان چنین نظارتی را شاهد بود زیرا هر گونه نظارت بر روند صلح مستلزم ابزارها و اعتماد به تمامی طرف‌های ذی‌ربط پرونده صلح است که تا کنون از صلح و مذاکرات مستقیم صلح سخن گفته نشده است و ما باید منتظر دولت آتی آمریکا پس از انتخابات ریاست جمهوری در این کشور باشیم.وی در خصوص پرونده‌ی هسته‌یی ایران گفت: ما در این نشست راهکارهای مسالمت‌آمیز را برای حل و فصل این پرونده بررسی کردیم و به همکاری‌هایمان با فرانسه و ایران در این زمینه ادامه خواهیم داد.
● اسد در مذاکرات صلح با اسراییل جدی است
منابع سیاسی رژیم صهیونیستی از سفر فرستاده ویژه فرانسه به سرزمین‌های اشغالی جهت ابلاغ نتایج مذاکرات سارکوزی با اسد به مقامات این رژیم خبر دادند.
منابع سیاسی رژیم صهیونیستی اعلام کردند که فرستاده ویژه فرانسه به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده تا نتایج مذاکرات نیکولا سارکوزی با بشار اسد در دمشق را به مقامات این رژیم ابلاغ کند.
این منابع افزودند: فرستاده‌ ویژه فرانسه و رییس بخش خاورمیانه‌ وزارت امور خارجه این کشور در دیدار با مقامات اسراییلی به آنها تاکید کرده است که بشار اسد در مذاکرات صلح با دولت عبری کاملا جدی است و متعهد به ادامه مذاکرات دو جانبه بین دو طرف طی ماه‌های آتی شده است.
بر اساس گفته این مسئول فرانسوی سارکوزی سخنان امیدوار کننده و مثبتی را از سوی بشار اسد در خصوص پیشرفت مذاکرات غیر مستقیم اسراییل و سوریه دریافت کرده است.
● لیونی هم به فساد متهم شد
شائول موفاز وزیر حمل و نقل رژیم صهیونیستی در یک انتقاد شدیداللحن از زیپی لیونی، وزیر خارجه این رژیم و رقیب خود در انتخابات رهبری کادیما، شب گذشته اعلام کرد: دست کجی لیونی عاملی است که باید در دادن پست های بالاتر به وی مورد نظر قرار گیرد.
موفاز در ادامه انتقادات خود از لیونی به گزارشی که روز جمعه در روزنامه صهیونیستی معاریو چاپ شده اشاره کرد و گفت: استفاده از بودجه تخصیص داده شده به بازماندگان حادثه هولوکاست در تبلیغات انتخاباتی چه معنایی دارد.
وزیر حمل و نقل رژیم صهیونیستی اضافه کرد: همه اعضای کادیما از لیونی انتظار دارند روند استفاده از بودجه غیرشخصی در جهت تبلیغات برای وی متوقف شود.
● پرز نسبت به خطر اقدام نظامی علیه ایران هشدار داد
شیمون پرز به نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی هشدار داد که اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران می‌تواند درگیری گسترده‌ای را به راه اندازد.
هفته نامه ساندی‌تایمز با اشاره به این خبر نوشت که شیمون پرز رییس رژیم صهیونیستی اولین سیاستمدار عالی رتبه‌ای است که به ایهود اولمرت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در بحبوحه افزایش تنش‌ها هشدار می‌دهد و این در حالی است که دیگر شخصیت‌های عالی رتبه به حملات هوایی علیه ایران در صورت توقف نکردن برنامه هسته‌ای تهران، تهدید کرده‌اند.
● زود است درباره‌ اعزام نیروهای عربی به نوار غزه صحبت کنیم
جنبش فتح تاکید کرد: صحبت کردن درباره‌ استقرار نیروهای عربی در نوار غزه به عنوان بخشی از راه‌حل بحران داخلی فلسطین تنها بعد از توافق ملی فلسطینی‌ها ممکن است.
احمدعبدالرحمن، سخنگوی جنبش فتح گفت: هنوز زود است که درباره‌ اعزام نیروهای عربی به نوار غزه صحبت کنیم. ما باید در این مرحله در درجه اول به طور جدی به موفقیت در مذاکرات ملی فلسطینی‌ها بپردازیم.
عبدالرحمن خاطرنشان کرد: در حال حاضر توافق ملی بر سر راه حل بحران داخلی از همه چیز مهم‌تر است.
وی با بیان تردید نسبت به آمادگی حماس برای انجام مذاکرات ملی گفت: حماس اعلام نکرده که آماده مذاکرات ملی است. در صورتی که کودتای حماس پایان یابد دولت توافقی تشکیل خواهد شد.
موسی ابومرزوق معاون خالد مشعل، رییس دفتر سیاسی حماس نیز اعلام کرد که حماس با استقرار نیروهای عربی در نوار غزه و کرانه باختری مشکلی ندارد اما اگر قرار باشد این نیروها تنها در نوار غزه مستقر شوند، با آن مخالفیم.
● امضای سند آشتی طرابلس با هدف برقراری ثبات
گروه های سیاسی، مذهبی و امنیتی لبنان با امضای سندی بر ترک خشونت ها و درگیری ها در این منطقه تاکید کردند.
فواد سنیوره نخست وزیر لبنان شب گذشته سندی را موسوم به "سند آشتی طرابلس" قرائت کرد که در آن بر ترک خشونت و عادی سازی وضعیت طرابلس بعد از درگیری هایی که بین مناطق علوی نشین ها و اهل تسنن در ماه می گذشته صورت گرفت، تاکید شد.
در درگیری های ماه می گذشته در طرابلس دست کم ۲۳ تن کشته شدند.
گروه های سیاسی، امنیتی و مذهبی لبنان در نشستی که در منزل "شیخ مالک الشعار" مفتی طرابلس برگزار شد، این سند را به امضا رساندند.
● شورای همکاری خلیج‌فارس با رویارویی با ایران مخالف است
شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر در کنفرانسی مطبوعاتی در پایان دیدار چهارجانبه سوریه، قطر، ترکیه و فرانسه در دمشق برای بررسی مشکلات خاورمیانه اعلام کرد که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هرگونه رویارویی با ایران را رد می‌کنند.
امیر قطر گفت: کشورهای خلیج فارس مخالف رویارویی با ایران هستند و سعی دارند از هرگونه مواجهه با این کشور و تلاش برای جذب کشورهای عضو شورا در چنین مناقشه‌ای جلوگیری کنند.
● عربستان از ادعای امارات درباره جزایر سه‌گانه حمایت کرد
عربستان سعودی از ادعاهای واهی امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی دفاع کرد.
عربستان همچنین از ایران خواست تا به آنچه که تلاش دولت امارات عربی متحده برای حل بحران جزایر سه‌گانه اماراتی اشغال شده از سوی ایران نامید، پاسخ دهد.
● بیانیه‌ ضد ایرانی نشستوزیران امور خارجه‌ اتحادیه‌ عرب
وزیران امور خارجه‌ کشورهای عضو اتحادیه‌ عرب صد و سی‌امین نشست دوره‌ای خود را بعد از بررسی پرونده فلسطین و بحران دارفور و دیگر کشور‌های منطقه با صدور بیانیه‌ای در قاهره پایان دادند.
در این بیانیه با تاکید بر "حاکمیت امارات بر سه جزیره تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی"، حل این مساله از طریق راه‌حل مسالمت آمیز خواسته شده شده و تاکید کرده اند که ادامه این وضع به ثبات در منطقه می‌انجامد.
در ادامه این بیانیه رزمایش‌های نظامی ایران محکوم و از ایران خواسته شده است از طریق راه‌حل مسالمت‌آمیز و ارجاع پرونده جزایر سه گانه به دادگاه بین‌المللی به بحران کنونی پایان دهد. در این بیانیه از ایران خواسته شده است علنا تمایل خود را بر برقراری حسن همجواری با کشورهای عربی نشان دهد.
بیانیه پایانی این اجلاس ضمن محکومیت مانع تراشی‌های اسراییل در زمینه ورود فلسطینی‌ها به مسجد الاقصی، از جامعه جهانی خواسته است تا بر اسراییل در زمینه برداشتن این قید و بند‌ها فشار وارد کند.
وزیران امور خارجه‌ عرب بر اهمیت ادامه‌ فعالیت سازمان آنروا و سازمان‌های بین‌المللی دیگر در زمینه حمایت از حقوق فلسطینی‌ها تاکید کردند و از رسانه‌های عربی خواستند تا پرده از تجاوزات اسراییل علیه مسجد الاقصی و یهودی سازی آن بردارند.
● حماس از نتایج نشست وزرای خارجه‌ عرب انتقاد کرد
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از نتایج نشست وزرای امور خارجه کشورهای عرب در قاهره ابراز تاسف کرد. این جنبش تاکید کرد که این نشست باید در مورد قضایای مهمی چون فلسطین تصمیم عملی و قابل اجرایی اتخاذ می‌کرد.
فوزی برهوم سخنگوی جنبش حماس، گفت: نشست وزرای خارجه کشورهای عرب که در قاهره تشکیل شد، در مورد قضایای مهمی مانند فلسطین و به ویژه در مورد محاصره ظالمانه نوار غزه و کشتار ملت فلسطین و یهودی سازی برنامه ریزی شده قدس و مسجد الاقصی به تصمیمات عملی و قابل اجرایی نیاز دارد.
وی افزود: آنان باید در مورد لغو محاصره غزه تصمیم عملی اتخاذ می‌کردند و صرفا به صدور بیانیه و قطع نامه‌های تکراری و تشریفاتی اکتفا نمی‌کردند.
● ایران در مسیر دستیابی به بمب اتمی پیش می رود
نیکلا سارکوزی رییس جهمور فرانسه گفت: ایران با ادامه تلاش هایش برای رسیدن به جنگ افزار هسته ای وارد یک «قمار خطرناک» می شود زیرا با این کار خود را در معرض خطر حمله اسرائیل قرار می دهد.
سارکوزی این صحبت را در جریان نشست چهار جانبه ای با سران سوریه، قطر و ترکیه بیان کرد.
رییس جمهور فرانسه مدعی شد: ایران در مسیر دستیابی به بمب اتمی در طرح های هسته ای پیش می رود و برنامه های اتمی ایران ماهیت نظامی دارد.
وی در پایان مذاکرات رهبران چهار کشور در دمشق گفت: این امر مهم نیست که حمله احتمالی به ایران اقدامی خردمندانه است یا مشروعیت دارد یا نه، در هر حال عواقبی فاجعه بار خواهد داشت و ما باید از وقوع چنین فاجعه ای جلوگیری کنیم. یک روز بیدار خواهیم شد و خواهیم شنید که اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران حمله کرده است، فارغ از اینکه چه کسی در اسرائیل نخست وزیر است یا صحنه سیاست اسرائیل چگونه است. به راستی در آن لحظه که با این واقعیت روبرو شویم، چکار خواهیم کرد؟
● رئیس جمهور ترکیه به ارمنستان رفت
رئیس جمهور ترکیه به بهانه تماشای مسابقه فوتبال تیم ملی کشورش با آذربایجان و به منظور از سرگیری روابط دوجانبه وارد این کشور شد.
عبدالله گل به دعوت رسمی "سرژ سارکیسیان" همتای ارمنی خود برای دیدار فوتبال وارد این کشور شد. کارشناسان معتقدند گرچه این مسئله با یک پدیده غیر سیاسی آغاز شده اما سفر جنبه ای کاملاً سیاسی داشته و در تاریخ روابط دو ملت از اهمیت حیاتی برخوردار است.
● رقابت اشتاین‌مایر با مرکل بر سر صدر اعظمی آلمان
وزیر امور خارجه آلمان قرار است در انتخابات مجلس بوندس‌تاگ این کشور در سال ۲۰۰۹ از حزب سوسیال دموکرات، نامزد صدارت اعظمی آلمان شود.
بر اساس گزارش‌های یک شکل در رسانه‌های مختلف آلمان اعلام شد کورت بک (Kurt Beck) رییس این حزب به نفع فرانک والتر اشتاین‌مایر از ورود به رقابت با آنگلا مرکل صدر اعظم کنونی آلمان، از حزب دموکرات مسیحی کناره‌گیری کرده است.
● نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی؛ اول مهر
نشست دوره‌ای شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه اول مهر (۲۲ سپتامبر) در مقر این آژانس در وین اتریش برگزار می‌شود.
تدوین بودجه سال ۲۰۰۹، گزارش درباره برنامه هسته‌ای ایران، امنیت هسته‌ای و مقابله با تروریسم هسته‌ای از جمله مهمترین محورهای مورد بحث در نشست آتی خواهد بود.
بنا بر برنامه ارایه شده برای این اجلاس که در پایگاه اطلاع‌رسانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آمده است، نشست دوره‌ای ۳۵ عضو شورای حکام آژانس ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۸ راس ساعت ۱۰:۳۰ صبح به وقت وین در مقر آژانس آغاز می‌شود.
● سانداراوج و کابینه‌اش باید استعفا کنند
دادگاه قانون اساسی تایلند اعلام کرد، سانداراوج به این دلیل که پذیرفته تا برای اجرای یک برنامه‌ آشپزی تلویزیونی پول دریافت کند از قانون اساسی تخطی کرده و باید استعفا دهد.
بر اساس اعلام دادگاه، کابینه سانداراوج می‌تواند به طور موقت تا ۳۰ روز که پارلمان نخست وزیر جدیدی را تعیین می‌کند، عهده‌دار امور باشد.
این در حالی است که سانداراوج از شرکت دوباره در انتخابات نخست وزیری منع نشده و حزب وی هم‌چنان می‌تواند وی را به عنوان کاندیدای پست نخست وزیری معرفی کند. حزب حاکم تایلند نیز چهارشنبه با رد حکم دادگاه قانون‌ اساسی این کشور که نخست وزیر را به دلیل حضور در یک برنامه‌ی آشپزی تلویزیونی مجبور به استعفا کرده، سعی دارد ساندراوج را در این سمت نگاه دارد.
● پنج کاندیدای نخست‌وزیری ژاپن معرفی شدند
پنج کاندیدای نخست وزیری ژاپن روز چهارشنبه در حالی مشخص شدند که در این بین تارو آسو، وزیر امور خارجه سابق ژاپن از بخت بیشتری برای پیروزی در این رقابت و برگزاری انتخابات زودهنگام برخوردار است
دیگر کاندیداهای این سمت یوریکو کویکه ۵۶ ساله وزیر دفاع سابق ژاپن، نوبوتارو ایشیهارا ۵۱ ساله،‌ وزیر حمل و نقل سابق و شیکرو ایشیبا ۵۱ ساله، دیگر وزیر دفاع سابق ژاپن هستند.
با توجه به اینکه حزب LDP اکثریت مجلس سفلی پارلمان را در اختیار دارد، فرد پیروز رای‌گیری درون حزبی LDP تقریبا به طور حتم چهاردهمین نخست وزیر ژاپن در دو دهه اخیر خواهد شد.
● اخبار ضد و نقیض از وضعیت سلامتی رهبر کره‌ شمالی
یک مقام دولتی کره‌ جنوبی روز چهارشنبه اعلام کرد که رهبر کره‌ شمالی در ماه اوت (مردادماه) از هوش رفته و بیمار است و این امر امکان تغییر قدرت را در این دولت کمونیستی بالا برده است.
کیم هاجونگ، وزیر اتحاد دو کره در دولت کره‌ جنوبی، به یک کمیته‌ پارلمانی این کشور گفت که هیچ گونه گزارشی از وضع سلامتی کیم جونگ ایل، رهبر کره‌ شمالی تایید نشده است.
اما خبرگزاری کیودوی ژاپن به نقل از یک دیپلمات کره‌ شمالی بیماری کیم‌جونگ ایل را تکذیب کرد.
مدتهاست که شایعات فراوانی از بیماری وخیم و جدی کیم جونگ ایل ۶۶ ساله رواج دارد. وی روز سه‌شنبه در رژه نظامی کشورش به مناسبت شصتمین سالگرد تاسیس این کشور کمونیستی حضور نداشت.
● آمادگی عراق برای برگزاری دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا
بعد از اعلام آمادگی سفیر ایران در بغداد به آمادگی تهران برای برگزاری دور جدید مذاکرات، معاون وزیر امورخارجه عراق در گفتگو با یک روزنامه عرب زبان گفت: بغداد آماده است تا دور جدید مذاکرات بین ایران و آمریکا برگزار شود.
"محمد الحاج حمود" در گفتگو با روزنامه الحیات چاپ لندن گفت: مشغله کنونی دولت عراق به اموری مانند توافقنامه امنیتی با آمریکا و دیگر مسائل داخلی مانند قانون انتخابات و مسئله کرکوک معطوف شده که مانع دخالت این کشور به عنوان میانجی برای برگزاری دور جدید مذاکرات بین ایران و آمریکا شده است.
وی افزود : در صورتی که دو طرف ایرانی و آمریکایی تمایل به برگزاری دور جدید مذاکرات داشته باشند، دولت عراق مانعی نمی بیند که به عنوان میانجی برای برگزاری دور جدید این مذاکرات اقدام کند.
● نخست وزیر کویت به عراق سفر می کند
یاسین مجید، مشاور مطبوعاتی نوری المالکی نخست وزیر عراق اعلام کرد: شیخ ناصر المحمد الصباح، نخست وزیر کویت بعد از ماه مبارک رمضان از بغداد دیدار می کند.
وی گفتگو درباره غرامتی که عراق به خاطر جنگ صدام علیه کویت به این کشور بدهکار است و همچنین ارتقای سطح روابط دو جانبه را از اهداف سفر شیخ صباح به بغداد اعلام کرد.
از زمان حمله صدام به خاک کویت در سال ۱۹۹۱ این اولین سفر یک مقام ارشد کویت به عراق خواهد بود.
● رایزنی کروکر و معاون رئیس جمهور عراق درباره توافقنامه امنیتی
دفتر طارق الهاشمی با صدور بیانیه ای در این باره اعلام کرد: هاشمی در این دیدار بر موضع ثابت دولت عراق در حمایت از شوراهای بیداری و جذب آنها در نیروهای مسلح عراق در راستای توافقنامه مکتوب به منظور جلوگیری از تفسیرهای اشتباه در تعامل با این شوراها که نقش ممتازی در برقراری امنیت و ثبات در بسیاری از استان های ناآرام عراق داشته اند، تاکید کرد.
روابط دوجانبه از دیگر موضوعات مورد بحث در این دیدار بود. معاون رئیس جمهوری عراق همچنین دیدگاه های خود را درباره شماری از بندهای حساس توافقنامه امنیتی بغداد و واشنگتن ارائه کرد.
● نخست وزیر کانادا زمان برگزاری انتخابات زودهنگام را اعلام کرد
نخست وزیر محافظه‌کار کانادا پس از انحلال پارلمان این کشور، خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام در تاریخ ۱۴ اکتبر (۲۳ مهر) شد. این انتخابات سومین انتخابات ملی در چهار سال گذشته محسوب خواهد شد.
نظرسنجی اخیر در این کشور نشان دهنده پیشی گرفتن حزب استفن هارپر نخست وزیر کانادا از رقیب اصلی‌اش از حزب لیبرال‌ است.
هارپر به خبرنگاران گفت: این انتخابات رقابت میان سیاست‌های اقتصادی و زیست محیطی جناح راست و چپ است
منبع : دیپلماسی ایرانی