جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۱۹۷۶ (تهران) - قهرمان


۱۹۷۶ (تهران) - قهرمان
● تیم ملی را هو کردند
قرار بود اولین بار مسابقات جام ملت ها با حضور ۹ تیم در سه گروه سه تیمی برگزار شود اما تیم های ملی عربستان، کره شمالی و تایلند بنا به دلایل نامعلوم به ایران نیامدند و ۶ تیم در دو گروه در ورزشگاه صدهزار نفری پایتخت و استادیوم با غشمال تبریز به مصاف هم رفتند. آن وقت ها AFC قانون بازدارنده ای نداشت که با متخلفان در امر برگزاری بازی ها برخورد کند. بنابراین اعتبار جام از سکه افتاد و قبل از شروع رقابت، همه برایشان کاملاً محرز بود که تیم ملی ایران قهرمان می شود.
فوتبال ایران در مسابقات جام ملت های ۱۹۷۶ آسیا، پرویز قلیچ خانی را برای سومین بار متوالی در عرصه مسابقات فوتبال جام ملت های ۱۹۷۶ آسیا داشت. پرویز قلیچ خانی در این مسابقات ۳۱ ساله بود و قصد داشت از تیم ملی خداحافظی کند، سطح مسابقات به اندازه ای نازل بود که قلیچ خانی از تصمیمش منصرف شد و با تیم ملی به المپیک ۱۹۷۶ مونترال رفت. در مسابقات المپیک ۱۹۷۶ مونترال او عالی بازی کرد و باز تصمیم خود را به تعویق انداخت اما بالاخره در اسفند سال ۱۳۵۵ او تصمیم خودش را گرفت و در دیدار برابر تیم ملی فوتبال مجارستان از فوتبال خداحافظی کرد.
تیم ملی در نیمه نهایی برابر چین قرار گرفت. آنها برای اولین بار در مسابقات جام ملت های آسیا حضور پیدا کرده بودند. در این دیدار تیم ملی فوتبال کشورمان نتوانست در طول ۹۰ دقیقه به چین گل بزند. برای اولین بار تماشاگران در ورزشگاه آزادی شروع به هو کردن تیم ملی فوتبال کردند. ایران در وقت اضافه دو گل به چین زد و به فینال رقابت ها رفت.
هو شدن تیم ملی توسط مردم باز هم ادامه داشت. تیم ملی با ضربه علی پروین گل پیروزی خود را زد. برای اولین بار در تاریخ فوتبال آسیا، بیشترین «هو» متوجه یک تیم قهرمان می شد. ایران دو دوره متوالی در سال های ۷۲ و ۷۶ توسط تماشاگران تایلندی و هموطنان خودمان هو شد اما بازی ها با قهرمانی به پایان رسید.
ناف حشمت مهاجرانی را با قهرمانی بریده بودند. او قبلاً چهار بار متوالی با تیم ملی جوانان به عنوان قهرمانی آسیا رسیده بود و حالا با تیم ملی بزرگسالان در اولین حضورش در مسابقات فوتبال جام ملت های آسیا به عنوان قهرمانی می رسید. حشمت مهاجرانی پرافتخارترین مربی تاریخ فوتبال ما بوده است.
● ۱۹۷۶ (تهران) - قهرمان
این بار نوبت به حشمت مهاجرانی رسیده بود تا تیم ساخته و پرداخته فرانک اوفارل را یک ماه قبل از شروع جام ملت ها تحویل بگیرد. ایران جوان تر از دوره های قبلی شروع شده بود و نسل جدیدی از ستاره ها بعد از قهرمانی بازی های آسیایی آماده بودند تا با فتح جام ملت ها برای مقدماتی جام جهانی ۷۸ آرژانتین روحیه بگیرند.
از عراق و یمن جنوبی کاری برنیامد، چین هم به رغم مقاومت ۹۰ دقیقه ای در وقت اضافه تاب نیاورد و مغلوب ایران شد تا نوبت به دیدار فینال برسد. روز ۱۳ خرداد ۵۵ ورزشگاه آزادی مملو از تماشاگرانی بود که همه سکوها را اشغال کرده بودند.
نسل ستاره های فوتبال کویت با هدایت ماریو زاگالو برزیلی به سختی مقابل تیم ایران مقاومت می کرد تا اینکه هنر علی پروین و ضربه ایستگاهی بی نظیر او به رغم شیرجه بلند دروازه بان کویت (احمد طرابلسی) در سه کنج دروازه آرام گرفت. چندین سال بعد وقتی طرابلسی به عنوان یکی از همراهان تیم السالمیه کویت در جام باشگاه های آسیا به تهران آمده بود، چندین خبرنگار ایرانی را به کنار همان دروازه برد و با نشان دادن محل ورود توپ به دروازه می خواست ثابت کند که نه او بلکه یاشین و بنکس هم نمی توانستند آن ضربه استثنایی پروین را مهار کنند.
▪ نتایج ایران
ـ ایران ۲ (ناصر نورایی ۴۵، حسن روشن ۵۷)، عراق صفر
ـ ایران ۸ (علیرضا عزیزی ۱۷ و ۷۳، ناصر نورایی ۴۰ و۴۲، علیرضا خورشیدی ۴۵، غلامحسین مظلومی ۶۳، ۷۴، ۸۰)، یمن جنوبی صفر
ـ نیمه نهایی ؛ ایران ۲ (علیرضا خورشیدی ۱۰۵، حسن روشن ۱۱۹)، چین صفر
ـ فینال؛ ایران یک (علی پروین ۷۱)، کویت صفر
منبع : روزنامه شرق