دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

حمله به خاتمی فقط یک نشانه است!


حمله به خاتمی فقط یک نشانه است!
‌‌‌امروزه نگاه بسیاری از افراد به عرصه انتخابات کشور نیز مانند سایر عرصه‌ها، نگاه سیاه یا سفید است. حاکمیت این وضعیت در میان اصولگرایان باعث شده است که پر سر و صدا ترین فراکسیون آن جناح، تنها نشانه »خروج دود سفید از دودکش انتخاباتی« را حمایت از نامزدی احمدی نژاد بداند. در این سر ماجرا، گروهی از اصلاح طلبان هم تلاش می‌کنند تا هرگونه اشاره به نام کاندیدایی جز خاتمی را نشانه متصاعد شدن دود سیاه از دودکش انتخاباتی اصلاح طلبان بدانند. همین سیاه و سفید بینی، شرایط سختی را در برابر اصحاب رسانه قرار داده است.
در مورد اصولگرایان، نگرانی زیادی وجود ندارد، چون تجربه نشان داده است آنها نهایتاً به نحوی مشکل خود را حل خواهند کرد؛ همانطور کهدر هفته‌های اخیر انتقادات از دولت نهم به صورت ناگهانی فروکش کرد و حتی به تعریف و تمجید تبدیل شد! اما وضعیت در میان اصلاح طلبان، متفاوت است. در این اردوگاه کسانی هستند که صدای بلندتری از دیگران دارند و متاسفانه خود را سخنگوی انحصاری جبهه اصلاحات می‌نامند. رفتار این گروه در سالهای گذشته دستاوردهایی برای جبهه اصلاحات داشته و البته هزینه‌هایی نیز بر اصلاح طلبان تحمیل کرده است. امروز نیز کسانی از این گروه، فضایی درست کرده‌اند که گویی هر فردی در جبهه اصلاحات، یا بایستی مخالف صددرصد خاتمی باشد و یا به حمایت بی چون و چرا از رفتار انتخاباتی »تیم خاتمی« بپردازد. در حالی که خاتمی، چه رئیس جمهور باشد و چه در گوشه خانه بنشیند شخصیتی مورد احترام است و افتخارآفرینی‌های او برای ایران، نظام جمهوری اسلامی و روحانیت قابل انکار نیست. امروز قطعاً میلیونها ایرانی خاتمی را دوست دارند و به او افتخار می‌کنند. البته بعضی از این افراد، مشتاقانه خواستار حضور خاتمی در عرصه انتخابات هستند و گروهی نیز گمان می‌کنند شرایط برای کاندیداتوری او فراهم نیست و پس از آن نیز زمینه برای خدمتگزاری مجدد رئیس جمهور پیشین در کسوت ریاست جمهوری آماده نمی باشد.
در عین حال هر دو گروه در این نکته متفق القول هستند که »رفتار خاتمی موجب افزایش حرمت ایران و ایرانیان بوده و لذا بایستی حرمت او حفظ شود و جایگاه او مورد احترام باشد.« اما رفتار جناح پر سر و صدای اصلاح طلبان، اظهارنظر در مورد خاتمی را مشکل کرده است به طوری که هر گونه ابراز تردید و یا درخواست تامل در خصوص کاندیداتوری خاتمی، هم زبانی با اقتدارگرایان تلقی می شود و هر نوع دفاع از جایگاه او به معنای موافقت با کاندیداتوری خاتمی! در این فضای سیاه و سفید، هرگونه اظهارنظر در مورد خاتمی مشکل است در عین حال نمی توان نسبت به برخی از حوادث سکوت کرد. روز گذشته برخی از سایت های خبری، از حمله گروهی ناشناس!! به خاتمی در جریان راهپیمایی ۲۲ بهمن و تلاش آنها برای مضروب کردن او خبر دادند.
نکته جالب در این حمله، احساس اطمینان - یا عدم نگرانی - کسانی است که می توانند در روز روشن، شعارهای آموخته را علیه خاتمی مطرح کنند و اگر بتوانند حتی او را مورد حمله فیزیکی قرار دهند. اما مهم‌تر از این نکته، روندی است که پس از اعلام کاندیداتوری خاتمی شروع شد. البته تردیدی وجود ندارد که »خاتمی« تنها یک بهانه است و عده‌ای با »خروج قدرت از دست یک طیف سیاسی« مشکل دارند. هنوز مردم فراموش نکرده‌اند که یک مقام روحانی - نظامی، چند ماه قبل در سخنرانی علنی، افراد معتدل جبهه اصلاحات را خطرناک تر از تندروهای این جناح نامید. ‌‌
رفتار اهانت آمیز و بی سابقه سال‌های گذشته بعضی مدعیان اصولگرایی با کروبی و حملات آنها به میرحسین و سایر چهره‌های شاخص جناح اصلاح طلبان نیز هیچ گاه فراموش نخواهد شد. امروز هم اگرچه ظاهراً‌خاتمی در خط مقدم حملات مدعیان اصولگرایی قرار دارد اما یقیناً با نزدیک تر شدن به زمان انتخابات، حملات سازمان یافته به سایر کاندیداهای اصلاح طلب نیز آغاز خواهد شد؛ همانطور که از چند ماه قبل، در کلام بعضی از سران جبهه موسوم به اصولگرایان، دوره اصلاحات به عنوان» دوره حذف ارزش‌ها« نامیده شده است. حمله کلامی چند ماه پیش به کروبی در میدان فلسطین نیز نشانه ای است که صحت فرضیه مندرج در این یادداشت را ثابت می کند.
البته روندی که هم اکنون بر علیه جبهه اصلاحات در جریان است دارای شاخه های متفاوت می باشد اما بسیاری از اقدامات و اظهارات، نتیجه یکسانی به دنبال خواهد داشت. به عبارت دیگر، برخی اقدامات و اظهارات حتی اگر از هماهنگی فکری و عملیاتی برخوردار نباشد و با انگیزه های گوناگون اجرا شود، اما یک نتیجه هـماهنگ را تعقیب می کند. این نتیجه چیزی نیست جزحصول اطمینان از خروج زودهنگام اصلاح طلبان از عرصه رقابت های انـتـخـابـاتـی. تاکید یک مقام سرشناس بر »عدم تغییر رئیس جمهور« همانقدر می تواند انگیزه طرفداران جبهه اصلاحات برای شرکت در انتخابات را کاهش دهد که حمله فیزیکی به خاتمی و القای ناتوانی او و طرفدارانش برای دفاع از خود. اظهارات جانبدارانه بعضی از افراد موثر بر روند انتخابات هم تنها می تواند همین تردیدها و نگرانی ها را تشدید کند. ‌‌
امروز مجموعه حاکمیت وظیفه دارد شائبه ها در این زمینه را برطرف کند. قطعاً بسیاری از مردم ناتوانی نیروهای امنیتی و انتظامی در شناسایی حمله کنندگان به خاتمی را باور نمی کنند. همچنین هیچ‌کس قبول نمی کند که برخی منع‌شدگان از دخالت در تبلیغات انتخاباتی، از سر غفلت به حمایت از یک جناح و مخالفت با جناح دیگر پرداخته اند . پس لازم است علاوه بر اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از تکرار حمله ضد ملی، ضد دینی و ضد فرهنگی روز ۲۲ بهمن به خاتمی، برای کنترل اظهارات ظاهرا کنترل نشده انتخاباتی - به خصوص توسط منع‌شدگان از دخالت در این امور- نیز تمهیدی اندیشیده شود. البته راه دیگری هم وجود دارد. بعضی افراد می توانند به صورت شفاف به خاتمی و سپس سایر کاندیداهای اصلاح‌طلب بگویند که »قادر به حفظ امنیت شما نیستیم« که البته این امنیت، هم شامل حیثیت خواهد بود و هم امنیت جسمی و جانی کاندیداهای اصلاح‌طلب. در آن صورت مجموعه‌های سیاسی اصلاح‌طلب و حامیان مردمی آنها در شرایط شفاف‌تر به تصمیم‌گیری انتخاباتی خواهند پرداخت.
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید