پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


موسیقی بومی ، استان بوشهر


آن‌چه بیش از همه برای مطالعه تاریخ موسیقی بوشهر حائز اهمیت به نظر می‌رسد، تركیب جمعیت این منطقه است. زیرا در این منطقه نه فقط ساكنان محلی، بلكه اقوام دیگری از جمله مهاجرین بسیار قدیمی آفریقایی نیز زندگی می‌كنند. موسیقی بوشهر به عقیده بعضی از شناسندگان آن تحت تأثیر بسیار زیاد موسیقی بومیان آفریقایی است.
یكی از فرم‌های معمول در موسیقی محلی «سبالو» نامیده می‌شود و آن آوازی است كه با دایره همراهی می‌شود و به وسیله خوانندگانی كه دایره‌وار كنار هم می‌نشینند اجرا می‌گردد. خوانندگان همزمان با اجرای سبالو، شانه‌های خود را به طرف راست و چپ منظماً حركت می‌دهند. سبالو متأثر از موسیقی غرب و آفریقا است.
یكی دیگر از فرم‌های رایج موسیقی محلی «یزله» است. یزله به وسیله‌ گروه خوانندگان نیز حرفه‌ای اجرا می‌شود و فقط با دست زدن همراه است. در این فرم ملودی بیشتر از همه حائز اهمیت است و به متن چندان اهمیتی داده نمی‌شود. علاوه بر موسیقی محلی (سازی و آوازی)، موسیقی مذهبی نیز بسیار در این استان رایج است. برای ساكنان این منطقه موسیقی مذهبی و به خصوص موسیقی‌ای كه در ماه محرم ارائه می‌شود، اهمیت بیشتری نسبت به موسیقی محلی دارد.