یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

گلپر


گیاهی است با ساقه قوی، چندساله و معطر به ارتفاع ۷۵/۰ تا ۵/۱ متر. برگ‌های پائینی گیاه بزرگ، یك بار شانه‌ای، برگچه‌ها معمولاً ۵ عدد كه در سطح رویشی بدون كرك و در سطح تحتانی كرك دار و دارای تقسیمات شانه‌ای است. گل‌ها سفید و در حاشیه چتر شعاعی- میوه واژ تخم مرغی، كركدار تا مخملی است. اندام مورد استفاده میوه گیاه است. میوه گلپر را در پاییز محصول برداری می‌نمایند.پراكندگی این گیاه بیشتر در مشرق زمین بوده در ایران نیز در نواحی شمالی البرز، گچسر، شمیرانات، توچال، غرب ایران و كوه‌های بختیاری می‌روید. از میوه گلپر ۴ درصد اسانس جدا شده است. عمده تركیبات آن شامل هگزیل بوتیرات و اكتیل استات است. گلپر در درمان نفخ و سوءهاضمه استفاده شده همچنین به عنوان ادویه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در طب گذشته از گلپر در درمان تنگی نفس، سوءهاضمه و یرقان استفاده می‌كرده اند. باید آن را در جای خشك، خنك و دور از نور نگهداری كرد. لازم به ذكر است كه مصرف زیاد گلپر موجب تپش قلب می‌شود. نوع خودروی این گیاه غالباً در چمنزارها و جنگل‌ها و در زمین‌های زراعتی بایر، دامنه كوه‌ها و اطراف آبگیرها یافت می‌شود. گلپر دارای حداقل ۴ درصد اسانس است. میوه گلپر پهن با هاله باله مانند سفید و دو قسمت دارد: بخش خارجی و بخش داخلی. بخش خارجی چهار برجستگی قهوه‌ای رنگ دارد كه به صورت خطوطی از یك نقطه در نوك فوقانی دانه دیده می‌شود. در بخش داخلی همان طور به تعداد دو عدد دیده می‌شود. این خطوط كانال‌های ترشحی هستند كه اسانس گیاه در آنها تمركز یافته است.
منبع : روزنامه شرق