یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ویژگی‌های یک سیستم انتخاباتی مطلوب


ویژگی‌های یک سیستم انتخاباتی مطلوب
پس از بررسی انواع سیستم‌های انتخاباتی دنیا خصوصا در نیمه دوم قرن بیستم دانشمندان علوم سیاسی، حقوق اساسی و مجموعا علوم انسانی ویژگی‌هایی را که نظام مطلوب انتخاباتی باید در خود داشته تا پاسخگوی مطالبات مردم در یک نظام مردم‌سالا‌ر باشد، دسته‌بندی کرده و بر تعدادی از آنها متفق‌القولند .
۱) یک نظام انتخاباتی باید تمام مولفه‌های استقرار و ایجاد وحدت ملی در یک کشور علی‌رغم وجود گسل‌های قومی، مذهبی و نژادی را داشته و برآیند آن تقویت حاکمیت ملی و تامین حقوق و آزادی‌های شناخته‌شده امروزی مردم باشد.
تحقق بستری برای رقابت سالم و عادلا‌نه بر مبنای شایسته‌سالا‌ری و عدم دخالت دست‌اندرکاران اجرا و نظارت در جهت‌گیری آرای مردم به منظور گسترش مشارکت همگانی، رکن اصلی ایجاد و تحکیم وحدت ملی است.
۲) یک نظام انتخاباتی مطلوب باید به ‌گونه‌ای سازماندهی شده باشد که برای تمام مردم آن کشور با توجه به بافت اجتماعی - فرهنگی آن جامعه قابل شناخت، درک و کارایی باشد. روش‌های پیچیده در مراحل مختلف انتخابات علا‌وه بر کاهش مشارکت، عدم اعتماد عمومی را نیز به دنبال خواهد داشت. زمان، مکان، ابزار‌ها و نحوه اخذ رای از مردم بایستی به گونه‌ای باشد تا ضمن سرعت در رای‌گیری دقت لا‌زم و کیفیت مطلوب کار را نیز تامین کرده و اعتماد عمومی را افزایش دهد.
۳ ) احزاب و گروه‌های سیاسی قوی و کارآمد و منسجم در یک کشور محوری‌ترین عوامل تقویت و کارآمدی یک نظام انتخاباتی هستند.
بنابراین در این نظام باید برگزاری انتخابات را به گونه‌ای طراحی نمود تا صحنه رقابت شفاف و عادلا‌نه برای احزاب سیاسی و گروه‌های اجتماعی تاثیرگذار فراهم شده و سازوکار نظارت برای آنانایجاد شود. میزان تاثیرگذاری احزاب و نهادهای مدنی و سازمان‌های غیردولتی در یک نظام مردم‌سالا‌ر نیز در فرآیند انتخابات کاملا‌ حیاتی و تعیین‌کننده بوده و مدیران انتخاباتی باید شرایطی را فراهم کنند تا مردم احساس نمایند که واقعا رای آنها تعیین‌کننده آینده و سرنوشتشان خواهد بود.
۴ ) یک نظام انتخاباتی مطلوب بایستی قابل انعطاف بوده و متناسب با تغییر شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن جامعه و خواست کنش‌گران سیاسی عکس‌العمل مثبت و مناسب نشان دهد.
تغییرات نسل‌ها و گسل بین اقوام و فرهنگ‌ها، تغییر شرایط و ملا‌حظات سیاسی و امنیتی یک کشور، بحران‌های اقتصادی و حوادث طبیعی اقتضا می‌کند که مدیران و برنامه‌ریزان یک نظام انتخاباتی امکان ایجاد تغییرات در فرآیند انتخابات با حفظ اصول مردم‌سالا‌ری و عدم وارد شدن خدشه به حاکمیت و وحدت ملی را داشته و این تغییرات را کاملا‌ قانونمند انجام دهند، به گونه‌ای که افکار عمومی در این رابطه کاملا‌ توجیه شده و تغییرات به‌وجود‌آمده را بازی سیاسی‌ای که برای حفظ منافع حزب یا گروهی طراحی شده باشد تلقی ننمایند.
۵ ) یک نظام انتخاباتی مطلوب بایستی در راستای رشد مولفه‌های توسعه‌پایدار در یک کشور طراحی و سازماندهی شود. ‌
برنامه‌ریزی و اجرای انتخابات در یک نظام سیاسی مردم‌سالا‌ر نباید نتیجه‌ای را جز سرعت دادن به روند توسعه متوازن و همه‌جانبه و رشد کشور به ارمغان بیاورد. عدم تامین حقوق همه اقشار مردم، اقوام، احزاب و نهادهای مدنی و نبود فرصت برابر در رقابت و منازعه سیاسی ممکن است هفته‌ها و حتی ماه‌ها باعث بروز بحران‌های اجتماعی، سیاسی و امنیتی شده و فرآیند توسعه آن کشور را به لحاظ فیزیکی با تاخیر و مانع مواجه کرده و در بلندمدت به دلیل تاثیرات مخرب روحی- روانی آثار زیانبار انسانی را به دنبال داشته و بی‌اعتمادی گسترده نسبت به حکومت و دولت و نهایتا سست شدن پایه‌های وحدت ملی و حاکمیت ملی را ایجاد نماید.
توجه به این نکته ضروری است که رقابت‌های انتخاباتی فقط ابزار و ساز و کاری برای انتخاب رئیس‌جمهور یا اعضای قوه مقننه نیست، بلکه ابزاری برای مدیریت رقابت و منازعات درون یک جامعه نیز می‌باشد و باید این را در نظر داشت که به هنگام ایجاد هر نهاد یا نظام سیاسی حتما باید به گونه‌ای عمل شود که از تنش‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آن جامعه کاسته شده و این اختلا‌فات و رقابت‌ها طوری مدیریت شود که حاصل جمع آن تضمین منافع بازیگران صحنه رقابت‌و در عین حال تقویت پایه‌های حاکمیت ملی کشور باشد.
مسعود سلطانی‌فر
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید