جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

اپل بدون استیو جابز


اپل بدون استیو جابز
● زندگی حرفه‌ای استیو جابز
استیو جابز از زمانی که یکی از اولین رایانه‌های شخصی جهان را در گاراژ پدرش ساخت، هرگز دست از تلاش برای ابداع چیزهای جدید برنداشته است. حتی در دهه ۱۹۸۰ که ستارة اقبال او رو به افول گذاشت و عذرش را از اپل خواستند، استیو جابز از این فرصت برای شروع دوباره و خلق محصولات جدید استفاده کرد. جابز در مصاحبه‌ای در سال ۲۰۰۵ گفت: «این رویداد باعث شد آزاد شوم و بتوانم خلاق‌ترین دوران زندگی خودم را آغاز کنم.»
چهار سال بعد در چهاردهم ژانویه ۲۰۰۹ استیو جابز اعلام کرد که به علت مشکلات جسمی، شش ماه مرخصی بدون حقوق خواهد گرفت. این خبر باعث بالا گرفتن شایعه‌ها در مورد سرنوشت اپل بدون استیو جابز شد. مگر استیو جابز در اپل چه می‌کند که وجودش این چنین روی آینده اپل سایه انداخته است؟ در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به پستی‌وبلندی‌های زندگی حرفه‌ای استیو جابز.
● یک سیب خلق شد ۱۹۷۶
اسیتو جابز بعد از حضوری کوتاه‌مدت در HP و Atari‌، شرکت اپل را به همراه دوستش استیو وزنیاک در سال ۱۹۷۶ و در سن بیست سالگی تأسیس کرد. آنها اولین رایانه‌شان را با نام Apple I ‌ در گاراژ پدر جابز ساختند. Apple I‌ یکی از اولین رایانه‌های شخصی فروخته‌شده به‌صورت آماده بود. این دو نفر حدود دویست دستگاه Apple I ساختند و هر کدام را ۶۶۶.۶۶ دلار فروختند.
● بازگشت به اپل ۱۹۹۷
اپل که سخت به دنبال راهی برای اصلاح سیستم‌عامل مشکل‌دارش بود، در سال ۱۹۹۶ شرکت NeXT‌ را خرید و ۴۲۹ میلیون دلار پول نقد به جابز داد. جابز به‌عنوان مشاور به اپل بازگشت و بعد از مدت کوتاهی به عنوان مدیرعامل منسوب شد.
● اولین مک ۱۹۸۴
در اوایل دهه هشتاد، استیو جابز مدیریت فرایند ساختن مکینتاش را برعهده گرفت. مکینتاش یک رایانه شخصی نسبتاً ارزان و ساده بود که یک سیستم‌عامل گرافیکی داشت. ساخت سیستم‌عامل گرافیکی هم زیر نظر یکی دیگر از کارمندان اپل انجام شد. اپل هفتاد و دو هزار مکینتاش فروخت و جابز به دلیل تبلیغات موثر و ایجاد جو هیجان در میان کاربران رایانه آوازه‌ای برای خودش به هم زد.
● اخراج ۱۹۸۵
استیو جابز به صورت فعالانه کمک کرد که مدیر بازاریابی مشهور و خوش‌نام شرکت پپسی، جان سولی، برای مدیریت اپل انتخاب شود. ولی کمتر از دو سال بعد اختلاف‌نظر میان این دو نفر شدت گرفت و سولی هیئت مدیره اپل را متقاعد کرد که جابز را اخراج کنند.
● قدم بعدی۱۹۸۵
استیو جابز بدون از دست دادن حتی یک روز و با همکاری تعدادی از کارمندان سابق اپل شرکت NeXT‌ را تأسیس کرد که رایانه‌های گران‌قیمت برای شرکت‌ها و دانشگاه‌ها می‌ساخت. سرمایه‌گذاری یک تاجر تگزاسی به نام راس پروت در NeXT‌ باعث شد که از این شرکت به سرمایه ۱۲۵ میلیون دلاری دست یابد. در اوایل دهه ۱۹۹۰ شرکت نکست با سیستم‌عامل NeXTSTEP‌ به اوج موفقیت خودش رسید. در سال ۱۹۹۳ جابز تصمیم گرفت که ساخت سخت‌افزار را متوقف کند و نام شرکتش را نیز به NeXT Software‌ تغییر داد.
● خرید Pixar ۱۹۸۶
جابز واحد گرافیک دیجیتال شرکت Lucasfilm را به قیمت ۱۰ میلیون دلار خرید. این گروه که بعدها نامش پیکسار شد، مجموعه‌ای از موفق‌ترین فیلم‌های انیمیشن بیست سال اخیر از جمله Monsters Inc. و Wall-E را ساختند. در سال ۱۹۹۵ که انیمیشن Toy Story‌ یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های سال بود، جابز به رفیق قدیمی خودش و مدیرعامل اوراکل، لری الیسون، زنگ زد و خبر داد که میلیاردر شده است. در سال ۲۰۰۶ استیو جابز شرکت پیکسار را به دیزنی فروخت و با این کار به بزرگ‌ترین سهام‌دار دیزنی تبدیل شد.
● با آی‌مک آشنا شوید ۱۹۹۸
جابز یک سال بعد از بازگشت به اپل، محصول جدید این شرکت را طی سخنرانی در کنفرانس سالانه مک‌ورلد معرفی کرد. شکل و شمایل زیبا و جمع‌وجور این محصول باعث شد که به‌سرعت محبوب شود. فروش ۳۰۹ میلیون دلاری این رایانه در سال اول باعث شد که اپل بتواند بعد از سه سال ضرر دادن بالاخره به سوددهی برسد.
● iCEO ۲۰۰۰
در نمایشگاه مک‌ورلد سال ۲۰۰۰ جابز اعلام کرد که دیگر مدیرعامل موقت نیست و مدیرعامل تمام‌وقت اپل محسوب می‌شود. او به شوخی گفت که از این به بعد iCEO خواهد بود (CEO به معنای مدیرعامل است و i هم که پیشوند محبوب استیو جابز است).
● یک اشتباه ۲۰۰۰
اینطور نیست که همه محصولاتی که جابز معرفی کرد موفق بوده باشند. اپل در سال ۲۰۰۰ محصولی به نام Power Mac G۴ Cube را عرضه کرد که قیمت متوسطی داشت و علی‌رغم تمجید کارشناسان از طراحی آن، از طرف مصرف‌کنندگان کاملاً نادیده گرفته شد. فروش کم این محصول باعث شد اپل برای اولین بار بعد از سه سال ضرر بدهد. در سال ۲۰۰۱ اپل فروش این محصول را متوقف کرد.
● اولین آی‌پاد ۲۰۰۱
با وجود استقبال ضعیف بازار از دستگاه‌های پخش‌کننده موسیقی قابل‌حمل، استیو جابز گروهی از مهندسینش را با سرپرستی طراح معروف جاناتن آیو مأمور طراحی اولین آی‌پاد کرد. آی‌پاد در ماه اکتبر سال ۲۰۰۱ معرفی شد و بعدها بیش از هفتاد درصد از بازار پخش‌کننده‌های موسیقی را تصاحب کرد. فروشگاه موسیقی آنلاین اپل که برای پشتیبانی از آی‌پاد در نظر گرفته شد، بعدها توزیع موسیقی دیجیتال را متحول کرد.
● سرطان ۲۰۰۴
در ماه آگوست سال ۲۰۰۴ استیو جابز برای خارج کردن یک غده سرطانی از لوز‌المعده‌اش تحت عمل جراحی قرار گرفت و مدیر ارشد عملیاتی اپل، تیم کوک، به طور موقت مدیریت اپل را برعهده گرفت. البته سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شده بود و استیو جابز کاملاً سلامتی خودش را بازیافت. ولی این رویداد باعث شد که تاکنون شایعه‌های مربوط به سلامتی جابز در میان سهام‌داران اپل و مصرف‌کنندگان ادامه پیدا کند.
● ما تلفن هم می‌سازیم ۲۰۰۷
جابز با معرفی آی‌فون در سال ۲۰۰۷ عصر جدیدی را در تاریخ حیات اپل رقم زد. این گوشی موبایل که ارتباطات، وب، و محتوای چندرسانه‌ای را در یک دستگاه ادغام کرده بود، یک‌شبه اپل را به یکی از قدرت‌های اصلی دنیای موبایل تبدیل کرد.
● مرخصی ۲۰۰۹
در روز چهاردهم ژانویه استیو جابز اعلام کرد که شش ماه مرخصی خواهد گرفت تا روی سلامتی خودش تمرکز کند و به همه کارمندان اپل فرصت بدهد که در غیابش سخت روی محصولات متفاوت کار کنند. او همچنین گفت که وضعیت سلامتی‌اش از آنچه در ابتدا فکر می‌کرده پیچیده‌تر بوده است. اعلام شد که تیم کوک در این مدت جایش را خواهد گفت.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران