پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

«نه» به گفتمان تخریب


«نه» به گفتمان تخریب
با توجه به اهمیت كاركرد رسانه ها و مطبوعات در زمینه نقد و نقادی، بركسی پوشیده نیست كه از این طریق می توان دریچه های اصلاح امور و هموارشدن پیشرفت كشور را گشود. اما در شرایطی كه نقد از حریم اخلاق رسانه ای فاصله بگیرد، كاركردی متفاوت خواهد یافت و به برهم زدن آرامش فكری و روانی جامعه و دور شدن كشور از مسیر رشد و تعالی خواهد انجامید. شماری از فعالان سیاسی و رسانه ای در گفت وگو با خبرگزاری فارس به ارزیابی فعالیت رسانه های كشور در این عرصه پرداخته اند و بر ضرورت اصلاح روش برخی رسانه ها در جهت تخریب و ترور نهادها و شخصیت ها تأكید كرده اند.
● رفتار برخی رسانه ها در جهت تخریب و ترور شخصیت ها است
فاطمه رهبر عضو كمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به فضای ناسالمی كه برخی رسانه ها جهت تخریب و توهین به برخی عملكردها و مسئولان در جامعه ایجاد كرده اند، این گونه تخریب شخصیت ها و یا عملكردها را كه ممكن است مربوط به عملكرد دولت و یا مجلس باشد را كاری كاملاً هدفمند خواند. نماینده تهران با بیان این كه نقد منصفانه در هر دولتی و جایگاهی و بین هر گروه و كشوری جایگاه و شرایط خاصی دارد، گفت: نقد باید منصفانه و در جهت اصلاح امور باشد. عضو كمیته رسانه ها و هنر مجلس تصریح كرد: اتفاقاتی كه ما الان در برخی رسانه ها شاهد آن هستیم از نقد خارج است و با اهداف خاصی و در جهت تخریب و ترور شخصیت ها است.
● فضای رسانه ای ناسالم به ضرر كشور و منافع ملی است
نماینده شهركرد نیز گفت: جامعه رسانه ای صرف نظر از این كه به كدام جریان و طیف وابسته است باید به تنها چیزی كه می اندیشند پیشرفت و اقتدار كشور و حل مشكلات مردم باشد. مرتضی تمدن افزود: اگر برخی رسانه ها و احزاب توان و زمانی را كه برای تحقیر و تخریب و ایجاد فضای شایعه و شبهه در جامعه اختصاص می دهند به فضای سازندگی و تلاش و كمك و پیشرفت كشور اختصاص دهند قطعاً جامعه رسانه ای ما نخستین بخشی خواهد بود كه از آثار مثبت آن برخوردار خواهد شد.
نماینده شهركرد اظهار داشت: آن چیزی كه امروزه در بعضی از روزنامه ها و برخی رسانه های غیر مكتوب شاهد آن هستیم كه شاخصه های آن استهزا، تحقیر و ایجاد فضای شبهه و شایعه است به طور قطع به ضرر كشور، منافع ملی ما و به زیان مردم است. وی افزود: آنچه كه امروز در برخی رسانه ها و روزنامه ها به عنوان نقد مطرح می شود هیچ كدام ماهیت و جنبه انتقادی ندارد و شباهتی به نقادی سازنده و نقد رو به جلو ندارد.
● رسانه ها فراتر از نگرش بسته احزاب عمل كنند
مشاور مطبوعاتی رئیس جمهور نیز با بیان این كه رسانه ها باید به جایگاه ممتاز و برجسته ای كه شایسته آنان است، دست یابند، خواستار آن شد كه رسانه ها فراتر از منابع و نگرش محدود و بسته احزاب و جریان های سیاسی طالب قدرت، با پدیده های مختلف از جمله دولت تعامل كنند.علی اكبر جوانفكر در پاسخ به این سؤال كه آیا فضای كنونی رسانه ها را سالم می دانید گفت: به سختی بتوان در این زمینه یك حكم كلی صادر كرد، از نظر ما بسیاری از رسانه ها در تلاش هستند تا در فضایی سالم و منطقی، كار خود را به انجام برسانند.وی در ادامه اظهار داشت: وجود رسانه های مستقل، آزاد، بالنده، صاحب فكر و منشأ اثر و تحول در مسائل مرتبط با زندگی اجتماعی یك ضرورت قطعی است و ما براین باوریم كه این گونه رسانه ها بستر ساز رشد، پویایی و تعالی مادی و معنوی جامعه محسوب می شوند.وی افزود: مباحث اخیر عمدتاً متأثر از برخی رویكردها و كاركردهای ناهنجار است كه هیچ نسبتی با مسئولیت ها و وظایف خطیر تعریف شده در حوزه وسایل ارتباط جمعی ندارد و این امر به نوبه خود، موجب دغدغه و نگرانی میان مردم و دولتمردان شده بود.
● رسانه ها باید به دنبال نقد منصفانه و اخلاقی باشند
دبیركل جامعه اسلامی كارمندان نیز معتقد است: رسانه ها باید به دنبال نقد منصفانه و اخلاقی باشند و از روش تخریب رقبا بپرهیزند.سیدكمال سجادی افزود: آنچه عرف و فرهنگ اسلامی ما می طلبد باید به عنوان معروف ترویج شود و موضوعاتی كه از نظر مردم و نظام منكر شمرده می شود باید ابعاد آن بررسی و كالبد شكافی شود تا فضای رسانه ای سالم بماند.سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری گفت: دسته ای دیگر از مطبوعات نیز در فضای رسانه ای كشور وجود دارد كه با نوع تیتر و تصاویر درشتی كه در صفحه اول كار می كنند، به دنبال تخریب دولت و تضعیف وحدت اصولگرایان هستند.وی با بیان این مطلب كه عده ای از افراد و گروه ها با روآوردن به تخریب درصدد سوء استفاده سیاسی هستند، گفت: ادامه این روش غیراخلاقی موجب دلزده شدن مردم و كاهش مشاركت آنها در اجتماع می شود.
● سیاست زده شدن بیش از حد باعث هنجارشكنی می شود
یك عضو شورای مركزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نیز اظهار داشت: قضاوت در خصوص سالم بودن یا نبودن فضای حاكم بر مطبوعات نسبی است، چون مطبوعات عملكرد متفاوت دارند و علی القاعده مطبوعات همسو با خط فكر حاكم سعی می كنند نقاط ضعف را بپوشاند و رفتارها را مطلوب جلوه دهند و طبیعتاً طرف مقابل هم بیشتر با رویكرد نقد، نقش پیوند دادن مشكلات مردم با مسئولین و ارائه نیازمندی های جامعه به دست اندركاران است. این یك مسأله طبیعی و پذیرفته شده است.محسن تركاشوند افزود: جناح مقابل همیشه میل فرار از مناظره و نقد شدن دارند و برای همین همیشه سعی دارند بازی را به هم بزنند و زمین آن را تغییر دهند. وی تأكید كرد:هر چه به انتخابات نزدیكتر می شویم این مشكلات بیشتر خواهد شد و به جای این كه تلاش برای نقد درست انجام بدهند شروع به تخریب دیگران می كنند و این به علت سیاست زده شدن بیش از حد فضای مطبوعات است كه باعث هنجارشكنی می شود.
● خروج برخی رسانه ها از دایره حق مداری
مدیر مسئول روزنامه قدس گفت: تا حدودی انعكاس اخبار و اطلاعات در رسانه ها از دایره حق مداری خارج شده است. غلامرضا قلندریان با اشاره به هجمه های شدید رسانه ای به كشور از سوی بیگانگان ضمن بیان این كه در این شرایط كنونی نیازمند همگرایی در حوزه رسانه ای كشور هستیم پیشنهاد كرد كه وزارت ارشاد با برگزاری نشست های صمیمانه با اصحاب رسانه، بهداشت روانی را در جامعه ایجاد و فضای امن را برای اعتماد لازم مردم به رسانه ها مهیا كند. وی در ادامه به رهنمود اخیر مقام معظم رهبری بر ضرورت بهره گیری مطلوب از ظرفیت رسانه ها از سوی دولت، گفت: البته این فضا مهیا است كه اگر چارچوب مشخص نباشد هركس براساس تفسیر و نتیجه ای كه از موضوعی می كند مقداری شرایط را برای مردم ناامن خواهد كرد. مدیرمسئول روزنامه قدس با اشاره به حمایت های مقام معظم رهبری و مردم از دولت نهم و نیز فضای عمومی جامعه برای پشتیبانی از ایده ها و طرح های رئیس جمهور، انعكاس این طرح ها به جامعه را وظیفه تك تك مدیران دولت دانست.
● نباید از مطبوعات سوء استفاده كرد
مدیرمسئول روزنامه اعتماد ملی نیز درباره فضای رسانه ای كشور معتقد است: مهمترین وظیفه رسانه ها اطلاع رسانی است و این اطلاع رسانی به نمایندگی از مردم و مخاطبین در حوزه ها و مسائلی كه مردم به آن علاقه مندند صورت می گیرد.
محمدجواد حق شناس با تأكید بر این كه، رسانه ها هم می توانند آگاهی مردم را عمیق كنند و در عین حال می توانند به مسئولین و دست اندركاران كشور برای انتقال نظر آنها به مردم و بالعكس كمك كنند گفت: مطبوعات از سوی دیگر پل ارتباطی بین نخبگان، مردم و مسئولان هستند از این رو مهم است و از این پل مهم استراتژیك نباید سوء استفاده بشود و زمینه برای انتقال پالس های منفی ایجاد نشود. البته نباید نقاط ضعف آنها را بزرگنمایی كرد، یا اصل وجودی این پل های ارتباطی را زیر سؤال برد و یا به سمت تخریب این پل ها حركت كنیم. زیرا در این صورت ضررش متوجه مردم، نخبگان و دولتمردان است.
● رسانه ها اگر منصفانه عمل نكنند از چشم مردم می افتند
یك عضو شورای مركزی جمعیت ایثارگران نیز با بیان این كه رسانه ها اگر منصفانه عمل نكنند از چشم مردم می افتند،گفت :این اصل كلی مختص رسانه خاصی نیست و شامل رسانه های جریان اصولگرا و رسانه ملی هم می شود . مجتبی شاكری، با تأكید بر این كه مردم نقد یك طرفه را نمی پذیزند، افزود:انتقاد باید سازنده و منصفانه باشد تا بتوان به سمت اصلاح امور گام برداشت. وی تصریح كرد: برخی از رسانه های اصلاح طلب تخریب دولت مستقر كه بر آمده از آرای مردم بوده را در رأس كار قرار داده اند و به جای نقد منصفانه به سیاه نمایی می پردازند و هیچگونه نكته و كار مثبتی از مجلس و دولت را منعكس نمی كنند و در صدد ایجاد شكاف بین اصولگرایان هستند.
● منكر ضعف ها و تخریب ها در فضای مطبوعاتی نیستم
مسئول سیاسی سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی هم معتقد است: نمی خواهم منكر ضعف ها، تخریب ها و مسمومیت در فضای مطبوعاتی كشور شوم و بگویم نیست.مهدی سیاه بانی با بیان این كه اگر ظرفیت خودمان را برای نقدپذیری بالا ببریم و بدون پیشداوری در مورد مقالات و نوشته های مختلف قضاوت كنیم، می توانیم فضای نسبتاً خوبی را در رسانه ها داشته باشیم.وی تصریح كرد: خیلی حرف و صحبت ها، حاشیه ها وفضاهایی كه در رسانه ها، مسموم دیده می شوند حاصل قضاوت و پیشداوری هایی است كه در چند سال مختلف شكل گرفته است.
● برخی رسانه ها براساس تخریب و تضعیف مجموعه هایی خاص شكل گرفته اند
دبیركل جامعه اسلامی دانشجویان گفت: برخی رسانه ها بطور مبنایی براساس مقابله، تخریب و تضعیف یك جریان، مجموعه و نهاد خاص شكل گرفته اند. مجتبی ابراهیمی با بیان این كه در شرایط كنونی فضای رسانه ای كشور سالم نیست، تصریح كرد: البته این مطلق نیست كه همه رسانه ها را دربرگیرد چرا كه برخی رسانه ها طبق اصول، بایسته ها و رسالت های یك رسانه عمل می كنند. وی افزود: عملكرد رسانه ها كه تخریب را دنبال می كنند نشان داده است در مقاطعی كه رقیب یا به تعبیر بهتر منشأ پیدایش آنها عملكرد مثبتی داشته است و می بایست با مراعات عدالت و انصاف با او برخورد كرد، به دلیل خصومت ریشه ای حاضر به بیان این نكات مثبت نشده اند، از آن جمله به برخی خبرگزاری ها، روزنامه ، سایت ها و ... می توان اشاره كرد كه به دلیل مخالفت با شخص دكتر احمدی نژاد و تفكرات ارزشی وی، تمامی اقدامات دولت را مورد هجمه قرار داده اند.
منبع : روزنامه ایران