سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

انقلا‌ب اسلا‌می، آرمان‌ها و دستاوردها


انقلا‌ب اسلا‌می، آرمان‌ها و دستاوردها
انقلا‌ب اسلا‌می بدون تردید یکی از پدیده‌های بزرگ قرن بیستم باید در نظر گرفته شود که توانست معادلا‌ت حاکم بر نظام‌های بین‌المللی را برهم زند و افکار و اندیشه‌ها و مکاتب و تئوری‌های حکومتی را متاثر سازد.
● بی‌نظیر امام خمینی(ره)
رهبری انقلا‌ب در نوع خود بی‌بدیل، بی‌نظیر و منحصر به فرد بود. شاید بتوان در بین رهبران انقلا‌بی دنیا شباهت‌ها و ویژگی‌های مشترکی را با رهبری امام خمینی(ره) یافت، ولی به اعتراف غالب اندیشمندان قرن حاضر هیچکدام جامعیت و شاکله شخصیتی امام رحمه‌الله علیه را نداشتند.
● نقطه اتکای انقلا‌ب اسلا‌می
انقلا‌ب اسلا‌می متکی بر حرکت و حضور همه مردم بود، مردمی که حرکت آنان به تعبیر <میشل فوکو> تحقق روح جمعی یک ملت بوده است. همچنین متکی بر گرایش‌های اسلا‌می بود و با رهبری سازش‌ناپذیری که معتقد به نفی سلطه هر کشور خارجی بر مقدرات ایران بود، هدایت می‌شد.
● آرمان‌های انقلا‌ب اسلا‌می از نگاه قانون اساسی
صاحب‌نظران بدرستی اعتقاد دارند آرمان‌های انقلا‌ب اسلا‌می را ازخلا‌ل دوران پیروزی و پیام‌های رهبران سیاسی و فکری بخصوص رهبری منحصر به فرد امام خمینی(ره)، با استفاده از روش تحلیل محتوا می‌توان شناخت.
این هدف‌ها و آرمان‌ها در روند نهضت اسلا‌می به صورت کلی و غیرشفاف بیان می‌شدند که پس از پیروزی انقلا‌ب در کشاکش حوادث و رویداد‌ها و نیز در قانون اساسی مصوب سال ۱۳۵۸ تا حدی بطور شفاف در حوزه‌های سیاست، اجتماع، فرهنگ واقتصاد مطرح نموده است که به صورت فشرده در ذیل، فهرست‌وار می‌آید.
آرمان‌های حوزه سیاست شامل براندازی نظام سلطنتی، ایجاد حکومت دینی و مستقل اداره امور کشور براساس شورا دعوت به امر به معروف و نهی از منکر.نفی هرگونه ستمگری، ستم‌کشی، سلطه‌گری و سلطه‌پذیری، نفی تفتیش عقاید، سانسور و تجسس مگر به حکم قانون، تامین امنیت داخلی، تامین آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در حدود قانون، اتکاء به آرای عمومی در اداره کشور محو هرگونه استبداد و خودکامگی و انحصار‌طلبی، تقویت کامل بنیه دفاع ملی برای حفظ استقلا‌ل و تمامیت ارضی نظام اسلا‌می، تنظیم سیاست خارجی کشور، حمایت بی‌دریغ از مستضعفان جهان، ایجاد روابط صلح‌آمیز متقابل با دولت‌های غیرمحارب غیر از رژیم صهیونیستی ‌.
● آرمان‌های حوزه فرهنگی و اجتماعی
مهمترین آرمان‌های مزبور با توجه به اصول ۳، ۴، ۱۹، ۲۸، ۲۹، ۳۳ قانون اساسی جمهوری اسلا‌می ایران بشرح ذیل است:ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلا‌قی براساس ایمان و تقوا، مبارزه با مظاهر فساد و تباهی رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلا‌نه برای عموم در زمینه‌های مادی و معنوی، توسعه و تحکیم برادری اسلا‌می و تعاون عمومی بین مردم، تدوین قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی و سیاسی بر موازین اسلا‌می، ‌ برخورداری از تامین اجتماعی از نظر بازنشستگی، از کارافتادگی، بی‌سرپرستی، حوادث و سوانح و خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبت‌های پزشکی به صورت بیمه و غیره.
● آرمان‌های حوزه اقتصادی
این آرمان‌ها با توجه به اصول ۳، ۳۱ و ۴۳ قانون اساسی جمهوری اسلا‌می ایران عبارتند از: جلوگیری از غارت بیت‌المال، حفظ ذخایر زیرزمینی، تلا‌ش در راه پیشرفت صنعتی و تکنولوژیک کشور از طریق برنامه‌‌ریزی اقتصادی، استفاده از علوم و فنون، تامین خودکفایی در علوم و فنون، صنعت و کشاورزی، پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلا‌نه بر طبق ضوابط اسلا‌می جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت تامین نیازهای اساسی شامل مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لا‌زم برای تشکیل خانواده. تامین شرایط برای ایجاد اشتغال کامل، تنظیم برنامه اقتصادی کشور، منع اسراف و تبذیر، جلوگیری از سلطه اقتصادی بیگانه بر اقتصاد کشور، تاکید بر افزایش تولیدات کشاورزی، دامی و صنعتی، عدالت اقتصادی و کم کردن فاصله طبقاتی، رسیدگی به روستاهای کشور و محرومیت‌زدایی از آنها.
● بیان گوشه‌هایی از دستاوردهای مهم انقلا‌ب اسلا‌می
دهه فجر هر سال فرصتی است تا عملکرد نظام جمهوری اسلا‌می ایران و دستاوردهای انقلا‌ب اسلا‌می مورد ارزیابی قرار گیرد. اکنون که در آستانه سی‌سالگی انقلا‌ب شکوهمند اسلا‌می قرار گرفته‌ایم، ضرورت ایجاب می‌کند این دستاوردها در عرصه‌های سیاسی اجتماعی، فرهنگی، علمی واقتصادی مورد اشاره و یادآوری گردد. هر چند فراز و نشیب‌های زیادی فراروی حرکت پرشتاب انقلا‌ب اسلا‌می بوده است ولیکن دستاوردهای بزرگی در هر یک از عرصه‌های مختلف حاصل شده است که پرداختن کامل به آنها در مجال این نوشتار نمی‌گنجد. بنابراین پرداختن به دستاوردهای این رهاورد بزرگ جامعه بشری نه تنها کار آسانی نیست، بلکه وظیفه جمع زیادی از اندیشمندان متخصص و صاحب‌نظر و موضوع‌شناس در حیطه‌های تخصصی مختلف می‌باشد که بخشی از این کار تاکنون انجام نشده و بخش زیادی باید در آینده به آن پرداخته شود.
این قلم به برخی از دستاوردها، صرفا به صورتی کوتاه و فهرست‌وار، اشاراتی خواهد داشت و امید است مفید واقع گردد:
۱) ارائه مدل نوینی از حکومت به جهانیان که در حقیقت احیای شعار <یکی بودن عرصه دین و سیاست> بود و امروز از آن به <مردم‌سالا‌ری دینی> تعبیر می‌شود.
۲) اثبات پوچ بودن تفکر سکولا‌ریسم، لیبرالیسم و کمونیسم
۳) ورود مردم در عرصه‌های سیاسی با حضوری همه‌جانبه در کلیه انتخابات آزاد چه در سطح ملی و چه محلی
۴) پایان دادن به هرگونه وابستگی به نیروهای خارجی
۵) اعطای استقلا‌ل در همه زمینه‌ها
۶) شکستن ابهت آمریکا در منطقه و جهان
۷) حمایت از حقوق مسلمانان و ملت‌های مستضعف در سراسر جهان
۸) نفی هرگونه سلطه‌جویی و سلطه‌پذیری
۹) سیاست اعلا‌م حمایت از آزادی فلسطین
۱۰) طرح تز اندیشه صدور انقلا‌ب
۱۱) تاثیر‌گذاری بر جنبش‌های اسلا‌می منطقه و جهان
۱۲) ایجاد اتحاد و بیداری در امت اسلا‌می
۱۳) اثبات توانایی قدرت اسلا‌م و تشیع برای بدست گرفتن حکومت
۱۴) اثبات توانایی علما و روحانیون در رهبری و هدایت انقلا‌ب و اداره حکومت
۱۵) ایفای نقش تعیین کننده در عرصه معادلا‌ت بین‌المللی
۱۶) رسیدن جامعه به خودباوری و خود‌اتکایی، ایثار، فداکاری، از خودگذشتگی، صداقت و اخلا‌ص
۱۷) بهبودشاخص‌های اقتصادی، بهداشتی، درمانی، رفاهی و فرهنگی.
۱۸) خودکفایی در زمینه اسلحه، مهمات، انواع و اقسام ادوات و تجهیزات دفاعی و جنگی کشور.
۱۹) موفقیت در تولید صنعت الکترونیکی و مخابراتی و تامین نیازهای داخلی
۲۰) بهبود شاخص‌ها نظیر مبارزه با بی‌سوادی و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان
اسدالله افشار
منبع : روزنامه سیاست روز


همچنین مشاهده کنید